direct naar inhoud van 10.1 Dorp Sloterdijk
Plan: Bos en Lommer Noord
Plannummer: E1301BPSTD
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0363.E1301BPSTD-VG01

10.1 Dorp Sloterdijk

De voorgaande bestemming van het dorp is "Woonbebouwing c.a.". Dit is een globale bestemming; deze bestemming gold zowel de woonbebouwing als de bedrijfsbebouwing. Er wordt naar gestreefd de bestaande situatie te behouden en waar mogelijk te verbeteren.

Voorliggend bestemmingsplan legt de bestaande woonbebouwing vast en staat - gelet op de monumentale status van de dijk, de aanwezigheid van meerdere rijksmonumenten, alsmede gelet op de milieusituatie ter plaatse - geen uitbreiding van het aantal woningen toe.

De bedrijfslocatie is voor de aanwezige bedrijven van belang vanwege de directe nabijheid van zowel de A10/Coentunnelweg als de binnenstad. De vraag naar dit soort werkgelegenheid (aannemers e.d.) in de stad is groot. (Kleinschalige) bedrijvigheid is in gemengd gebied vanuit economisch en stedelijk belang gewenst. De bedrijven waren al op deze locatie aanwezig toen het bestemmingsplan "Overbrakerpolder" werd vastgesteld. Er kan echter niet aan worden voorbijgegaan dat de aanwezigheid van de bedrijven voor overlast zorgt.

Om de bedrijven die reeds lang in het dorp aanwezig zijn in het bestemmingsplan op te kunnen nemen, is gezocht naar een regeling waarbij zowel de belangen van de bedrijven als de belangen van bewoners en overige ruimtelijke aspecten van het dorp zijn afgewogen.

Er zijn voor de bestaande bedrijfsterreinen bestemmingsvlakken en maximale bebouwingspercentages opgenomen. De bestemmingsvlakken komt overeen met de buitenste grens van de bestaande bedrijfsterreinen. Het bebouwingspercentage komt overeen met de oppervlakte van de bestaande bedrijfsbebouwing en maakt een zeer geringe uitbreiding mogelijk. Deze ruimte is geboden zodat voor de opslag die nu buiten ligt, een voorziening gebouwd kan worden. Door de bebouwing op deze manier te bestemmen is tevens een eventuele herinrichting van het terrein mogelijk.

De bedrijfsbebouwing in het dorp verdient ook aandacht omdat enkele gebouwen niet voldoen aan de redelijke eisen van welstand. Op grond van artikel 12, lid 1, sub a, Woningwet mag een bestaand bouwwerk niet in ernstige mate in strijd zijn met redelijke eisen van welstand. In de welstandsnota van voormalig stadsdeel Bos en Lommer (2004) staat dat een bouwwerk in ernstige mate in strijd is met redelijke eisen van welstand indien sprake is van excessen die ook voor niet-deskundigen evident zijn. Het uiterlijk van een gebouw of bouwwerk is in ernstige mate strijdig met redelijke eisen van welstand indien:

  • door gedeeltelijke afbraak, instorting, verwaarlozing of verandering van een gebouw of bouwwerk het ritme in de gevelwand is verstoord;
  • de detaillering van de gevels in ernstige mate wordt verstoord door (onderdelen van) installaties of door andere toevoegingen;
  • daarop graffiti is aangebracht of het anderszins is beklad;
  • daarop niet bij het gebouw en/of de omgeving passende kleuren of schilderingen zijn aangebracht;
  • verflagen aan de buitenzijde zijn afgebladerd;
  • het bouwwerk aan buitenzijde geheel of gedeeltelijk in ernstige mate is beschadigd;
  • een "huisstijl" van een onderneming de gevel van een gebouw domineert.

Het stadsdeel is voornemens om handhavend op te treden in de gevallen waar dat op basis van bovengenoemde criteria mogelijk is.

Mede gelet op de voornemens van het programma "Landschapspark de Bretten", voorheen "Radiaal West O2C" (zie paragraaf 10.2) is voor de bedrijfsbebouwing c.a. achter het dorp Sloterdijk in de planregels de bevoegdheid voor het dagelijks bestuur opgenomen om ex artikel 3.6 van de Wet ruimtelijke ordening de bedrijfsbestemming en de verkeersbestemming ter plaatse te wijzigen in één of meer van de volgende bestemmingen: "Cultuur en ontspanning", "Groen", "Horeca" en/of "Woongebied". Er is geen aanleiding voor het direct wegbestemmen van de onderhavige bedrijven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0363.E1301BPSTD-VG01_0011.png"

Beeldje "De verdwenen boer" met op de achtergrond de Petruskerk en kantoorbebouwing van Teleport