direct naar inhoud van 8.2 Resultaten onderzoek
Plan: Bestemmingsplan Westrandweg-2e Coentunnel
Plannummer: B0902BPGST
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0363.B0902BPGST-OH01

8.2 Resultaten onderzoek

Adviesgroep AVIV heeft onderzoek gedaan naar de externe veiligheid voor het traject van de 2e Coentunnel c.a. In dit deelonderzoek zijn de risico's van het transport van gevaarlijke stoffen voor de omgeving geïnventariseerd en getoetst aan de geldende normering. Er is vastgesteld dat er op sommige gedeelten een toename zal zijn van het groepsrisico en op andere gedeelten een afname. Een uitgebreidere verantwoording van het groepsrisico voor de A10-west wordt daarom niet nodig geacht. Het plaatsgebonden risico is langs de beoordeelde weggedeelten kleiner dan de grenswaarde.

Er wordt voor de resultaten van het onderzoek verwezen naar de toelichting bij het Tracébesluit Capaciteitsuitbreiding (bijlage 1 bij deze bestemmingsplantoelichting, blz. 80-82). Het volledige onderzoek is als bijlage 47 bij deze toelichting gevoegd.

Er is in 2004 ten behoeve van de Trajectnota/MER Westrandweg onderzoek gedaan naar het groepsrisico. Uit dit onderzoek is gebleken dat langs de Westrandweg zelf sprake zal zijn van een groepsrisico beneden de oriëntatiewaarde. De toename van het groepsrisico ter plekke vloeit voort uit het feit dat hier momenteel geen weg is, zodat er nu dan ook geen sprake is van enig groepsrisico. Het groepsrisico op omliggende wegen zal deels toenemen en zal deels afnemen. De afname is zo substantieel dat per saldo de beschikbaarheid van de Westrandweg voor vervoer van gevaarlijke stoffen zal leiden tot een positief effect op het groepsrisico. Het zogenaamde gesommeerde groepsrisico voor de routestructuur als geheel ligt mèt Westrandweg aanzienlijk lager dan zonder Westrandweg. De grenswaarde voor het plaatsgebonden risico zal niet worden overschreden.

Er kan worden verwezen naar de toelichting bij het Tracébesluit Westrandweg (bijlage 3 bij deze bestemmingsplantoelichting, blz. 62-63). De Trajectnota/MER Westrandweg is ook als bijlage 21 bij deze toelichting gevoegd.

Voorts kan nog melding worden gemaakt van het feit dat er maatregelen zijn/worden getroffen op de plekken waar de wegtracés samenvallen met leidingen voor het transport van gevaarlijke stoffen:

  • De gasleiding ten noorden van Teleport en ten oosten van de A10 is verlegd naar de andere kant van de A10;
  • De kruisingen van gasleidingen met de aarden baan van het Westrandwegtracé zijn door een boring extreem diep gelegd (tientallen meters), zodat zettingen geen invloed hebben op deze leidingen. Daarmee is ook het groepsrisico ter plaatse gedaald tot vrijwel nul.