Plan: | Bestemmingsplan Westrandweg-2e Coentunnel |
---|---|
Plannummer: | B0902BPGST |
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0363.B0902BPGST-OH01 |
Het (juridisch deel van het) bestemmingsplan bestaat uit een plankaart en planregels, vergezeld van een toelichting. De (digitale) plankaart visualiseert de bestemmingen. De plankaart vormt samen met de regels het bindende deel van het bestemmingsplan. De regels bevatten het juridisch instrumentarium voor het regelen van het gebruik van de gronden, bepalingen omtrent de toegelaten bebouwing en regelingen betreffende het gebruik van aanwezige en/of op te richten bouwwerken.
De toelichting heeft geen bindende werking. De toelichting maakt juridisch ook geen onderdeel uit van het bestemmingsplan, maar heeft wel een belangrijke functie bij de weergave en onderbouwing van het plan en ook bij de uitleg van de bestemmingen en de regels.
De regels van het bestemmingsplan zijn opgebouwd uit vier onderdelen.
In het eerste hoofdstuk (Inleidende regels) worden de in de regels gehanteerde begrippen en de wijze van meten gedefinieerd. Het is de bedoeling begrippen in de regels te verklaren en eenduidige richtlijnen te geven op basis waarvan de bouwmaten dienen te worden vastgesteld.
In het tweede onderdeel (Bestemmingsregels) zijn de regels opgenomen die betrekking hebben op de verschillende bestemmingen die in het bestemmingsplan zijn opgenomen. Dit betreft de volgende bestemmingen.
Deze bestemmingen zijn gelegd op gronden die tijdelijk worden gebruikt als bouwzone ten behoeve van de realisering van de Westrandweg en de 2e Coentunnel c.a., maar die hun bedrijfsfunctie/-bestemming zullen behouden. Het gaat daarbij om gronden ten oosten van de Coentunnel zuidelijk van het kanaal ("Bedrijf - 1") en gronden ter plaatse van het bedrijventerrein "Sloterdijk III" ("Bedrijf - 2").
De bestemming "Natuur" is gelegd op de gronden in de Osdorper Binnenpolder Noord waar het moerasgebied c.a. zal worden aangelegd dat als compensatie dient voor de aantasting van het moeras-/natuurgebied "De Kluut". De gronden zijn tevens bestemd voor recreatief medegebruik. Er mogen uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde, van geringe omvang ten dienste van de natuur worden gerealiseerd, alsmede een uitkijktoren van maximaal 10 meter hoog.
De bestemming "Verkeer" is gelegd op nagenoeg het gehele plangebied. Binnen deze bestemming zijn alle voorzieningen ten behoeve van het verkeer mogelijk gemaakt (zoals op- en afritten, viaducten, bruggen en andere kunstwerken, bermen, taluds, technische installaties etc.), alsmede voorzieningen ten behoeve van milieu, natuur, landschap etc. De verbrede tunnel ten behoeve van het wegverkeer is door middel van een specifieke functieaanduiding "tunnel" mogelijk gemaakt. Het onderscheid tussen de verschillende verkeersbestemmingen betreft met name het maximaal aantal rijstroken. De bestemming "Verkeer - 2" voorziet tevens in de realisering van het desbetreffende deel van de Westrandweg op een viaduct. Er kunnen uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde, ten behoeve van de verkeersbestemming worden gebouwd, alsmede verkeerstechnische en tunneltechnische installaties en bedieningsgebouwen ten behoeve van de Coentunnel. Burgemeester en wethouders kunnen nadere eisen stellen aan de situering en de afmetingen van de bouwwerken (uitsluitend in de gevallen dat wordt afgeweken van de tracébesluiten).
De bestemming "Water -1" is gelegd op de belangrijkste watergang binnen de grenzen van de tracébesluiten (in casu het Noordzeekanaal). Ter plekke is door middel van de functieaanduiding "tunnel" de realisering van de (verbrede) tunnel ten behoeve van het wegverkeer mogelijk gemaakt. Er mag op grond van deze bestemming uitsluitend worden gebouwd ten behoeve van de tunnel en de bestemming "water". Burgemeester en wethouders kunnen nadere eisen stellen aan de situering en omvang van de bouwwerken (mede met het oog op het behoud van de functie van het Noordzeekanaal).
De bestemming "Water - 2" is gelegd op de plek waar in het Tracébesluit Westrandweg de verlegging van een deel van Zijkanaal F wordt beoogd.
Deze bestemming is gelegd op een watergang op het bedrijventerrein "Sloterdijk III" die onderdeel uitmaakt van een tijdelijke bouwzone ter plaatse.
Deze dubbelbestemming is gelegd op de primaire en secundaire waterkeringen en bijbehorende beschermingszones van respectievelijk 100 meter en 40 meter aan weerszijden van de waterkeringen.
Het derde deel (Algemene regels) omvat een aantal regels die niet op een bepaalde bestemming betrekking hebben, maar die van toepassing zijn op het gehele plangebied of betrekking hebben op meerdere bestemmingen. Het gaat daarbij onder meer om bouwregels, gebruiksregels en procedureregels. Er is ook een artikel gewijd aan de aanduiding "specifieke bouwaanduiding - tijdelijke bouwzone".
Het laatste deel van de regels omvat de overgangsbepalingen (voor wat betreft de met voorliggende bestemmingsplan strijdige bouwwerken en het met het voorliggende plan strijdige gebruik), alsmede de slotbepaling die de naam vermeldt waaronder het plan kan worden aangehaald.