direct naar inhoud van 10.3 Regeling waterkeringen
Plan: Bestemmingsplan Westrandweg-2e Coentunnel
Plannummer: B0902BPGST
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0363.B0902BPGST-OH01

10.3 Regeling waterkeringen

De Provinciale ruimtelijke verordening structuurvisie (vastgesteld door Provinciale Staten Noord Holland 21 juni 2010) schrijft voor waaraan onder meer bestemmingsplannen moeten voldoen. De artikelen 29 en 30 van de verordening strekken ertoe om de waterkerende functie van de dijklichamen te beschermen en om tevens andere ruimtelijke ontwikkelingen op en nabij de waterkeringen niet onmogelijk te maken. Voor primaire en regionale keringen zijn zones benoemd die op plankaarten van bestemmingsplannen opgenomen dienen te worden.

Waterkeringen zijn kunstmatige hoogten en natuurlijke hoogten (hoge gronden) die een waterkerende functie hebben, met inbegrip van daarin of daaraan aangebrachte werken. De waterkeringen zijn van waterhuishoudkundig belang. Zij beschermen lager gelegen gronden in het gebied tegen overstroming door (boezem)wateren met een hoger peilniveau.

De waterkeringen die in het beheer zijn van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht, zijn vastgelegd op de Keurkaart en Legger. De primaire en secundaire waterkeringen (incl. beschermingszones van resp. 100 m en 40 m aan weerszijden van de waterkeringen) die binnen het plangebied liggen, zijn met de dubbelbestemming "Waterstaat - Waterkering" op de plankaart aangegeven zonder nadere regeling in de planregels. De dubbelbestemming voor de waterkering c.a. geldt signalerend.

Werkzaamheden op, in of nabij waterkeringen kunnen aan restricties onderhevig zijn. Dergelijke werkzaamheden zijn mogelijk (water)vergunningsplichtig. Er kan met een (water)vergunning ontheffing worden verkregen voor bepaalde werkzaamheden in de kern-, beschermings- en buitenbeschermingszone van waterkeringen. Het kan daarbij met name gaan om werkzaamheden in de ondergrond zoals graven, heien en grondwateronttrekkingen. Het waterschap Amstel, Gooi en Vecht is terzake bevoegd.