Plan: | Bestemmingsplan Stadhaven Minerva |
---|---|
Plannummer: | B0802BPGST |
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0363.B0802BPGST-OH01 |
De gemeente Amsterdam is gestart het Minervahavengebied, hierna Stadhaven Minerva, te transformeren tot een vitaal stedelijk bedrijventerrein. Het gebied behoort tot de oudste gedeelten van het havengebied van Amsterdam.
In het verleden was de haven voornamelijk een overslag- en opslagplaats van hout. Deze havengerelateerde bedrijvigheid heeft echter voor een deel plaats gemaakt voor op de stad gerichte ambachtelijke en creatieve bedrijvigheid. Er vestigden zich jonge innovatieve bedrijven, zoals bijvoorbeeld ontwerpbureaus en bedrijven in audiovisuele media. De gemeente Amsterdam heeft om deze ontwikkeling te stimuleren in 2007 het 'Herstructureringsplan Stadhaven Minerva' vastgesteld (zie Bijlage 1 Herstructureringsplan Stadhaven Minerva bij deze toelichting). Hierin is de toekomstige functionele en ruimtelijke structuur van Stadhaven Minerva vastgelegd. Een belangrijk onderdeel van deze herstructurering is de intensivering van het gebied. Het vigerende bestemmingsplan Minervahaven Noord staat deze ontwikkeling in de weg en is derhalve verouderd.
Tegelijkertijd met deze nieuwe ontwikkelingen veroudert ook het gebied. Dit is merkbaar in een slechte bereikbaarheid met openbaar vervoer, parkeerproblematiek en een geringe uitstraling van de openbare ruimte en bebouwing. Deze ontwikkelingen zetten aan tot herprofilering en herstructurering waarvoor het nieuwe bestemmingsplan 'Stadhaven Minerva' het ruimtelijk kader zal bieden.
Programma
De gemeente is van plan om van het gebied een vitaal bedrijventerrein te maken door de belangrijkste knelpunten in het gebied weg te nemen en aanwezige kansen te benutten. Om dit te bereiken zijn drie, onderling samenhangende, speerpunten geformuleerd, namelijk het versterken van het economisch profiel / programma, het verhelderen van de ruimtelijke- en verkeersstructuur en het verbeteren van de beeldkwaliteit en uitstraling.
In het gebied zullen kleinschalige stadgeoriënteerde en creatieve, veelal kantoorachtige bedrijven een plek vinden. De creatieve bedrijvigheid zal met name een plaats krijgen op de pieren langs het water. Volgens het structuurplan "Kiezen voor Stedelijkheid" (2003) zijn kantoorachtige functies in dit gebied uitgesloten. In 2005 heeft de gemeente Amsterdam voor een aantal gebieden, waaronder Stadhaven Minerva, hierop een uitzondering gemaakt voor specifieke soorten creatieve bedrijvigheid. In dit bestemmingsplan wordt een uitzondering gemaakt voor genoemde creatieve bedrijven op de pieren. Welke bedrijfssoorten hieronder worden begrepen staat aangegeven in Bijlage 2 Lijst van creatieve functies van de planregels.
Binnen het nieuwe profiel is ook geen ruimte voor de vestiging van kadegebonden bedrijvigheid. De kavels zijn daarvoor trouwens ook te klein.
Naast de stadgeoriënteerde en creatieve bedrijven is binnen het plangebied in bescheiden mate plaats voor horeca in de sfeer van lunchrooms/restaurants. Drie in het plangebied thans aanwezige bedrijfswoningen mogen worden gehandhaafd, maar uitbreiding van dit aantal is uitgesloten.
Vanwege de geplande woningbouw in het plan Houthaven is binnen het plangebied een inwaartse zonering vastgelegd. Deze zonering heeft tot gevolg dat binnen het plangebied bedrijven uit maximaal milieuhindercategorie 3.1 zijn toegelaten, maar dat binnen een strook grenzend aan (toekomstige) woningbouw bedrijven zijn toegestaan die vallen in de categorieën 1 en 2. In de Staat van Inrichtingen die als Bijlage 1 bij de planregels is opgenomen is indicatief aangegeven in welke milieuhindercategorie een functie valt.
Planvorm
Het bestemmingsplan "Stadhaven Minerva" is een plan als bedoeld in art. 3.1 van de Wet ruimtelijke ordening. Dit houdt in dat het bestemmingsplan een eindplan is op basis waarvan omgevingsvergunningen kunnen worden verleend. Omdat het bestemmingsplan het juridisch-planologisch kader vormt voor de herstructurering en op uitvoering is gericht, zijn - waar mogelijk - marges gelaten om bij de bouwplanontwikkeling en met name de functionele inrichting van het gebied over de nodige flexibiliteit te beschikken.