direct naar inhoud van 4.3 Voorzieningen
Plan: Vijzelstraat 66-80 (Duintjer)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0363.A1301BPSTD-VG02

4.3 Voorzieningen

4.3.1 Algemeen

Onder voorzieningen vallen onderwijs, gezondheidszorg, sport en recreatie, cultuur, politie/brandweer en welzijn. Onderwijs, politie en brandweer, gezondheidszorg en welzijn worden openbare voorzieningen genoemd, omdat zij voorzien in een basisbehoefte. Culturele, recreatieve en sportvoorzieningen worden bijzondere voorzieningen genoemd. Voorzieningen kunnen zowel commercieel als niet-commercieel zijn.

Verder is er een onderscheid te maken naar verzorgingsniveau wat schaal betreft: kleinschalig zijn voorzieningen op buurt-, wijk- of stadsdeelniveau zoals huisartsen, gezondheidszorgcentra, kinderopvang, buurt- en wijkcentra, basisonderwijs en voortgezet onderwijs, buurttheaters of kerkgenootschappen. Grootschalig zijn voorzieningen op stadsdeeloverschrijdend niveau, stedelijk en regionaal niveau zoals middelbaar en hoger onderwijs, een hoofdbureau van politie, ziekenhuis, theater, museum, bioscoop en een sporthal.

De voorzieningensector is na de kantorensector de sector met de meeste werkgelegenheid in de binnenstad met ongeveer 21% van alle werkzame personen in de binnenstad. Daarna volgt de horeca. Er zijn grote verschillen tussen de verschillende gebieden in de binnenstad.

In de Zuidelijke binnnestad werken ruim 2.300 mensen bij voorzieningen. Dat is ongeveer 12% van alle werkzame personen in het gebied. Dit percentage ligt lager dan in de hele binnenstad. Dat komt vooral doordat in de buurtcombinatie Grachtengordel Zuid in verhouding tot de rest van de binnenstad weinig mensen werken bij voorzieningen. Maar ook het percentage in de Weteringbuurt ligt wat lager dan het gemiddelde in de binnenstad. Er zijn in het hele plangebied 265 vestigingen.

4.3.2 Ontwikkeling

In de Vijzelhof (het bouwblok aan de Noorderstraat bij de Vijzelgracht) worden de voormalige wevershuizen met kantoorgebouw aan de achterzijde verbouwd voor de nabijgelegen basisschool De Kleine Reus en woningen.

Het voormalige Prinsengrachtziekenhuis is in 1994 gefuseerd met het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG). Sinds de fusie is het een polikliniek onder de naam OLVG locatie Prinsengracht. Er zijn concrete plannen deze locatie te herontwikkelen tot een volwaardig modern (dag)ziekenhuis met faciliteiten (zie hoofdstuk 4 onder Nieuwe ontwikkelingen).

4.3.3 Uitgangspunten

Voorzieningen zijn overal toegestaan binnen de bestemming "Gemengd - 66-80". Voor voorzieningen geldt een maximum brutovloeroppervlak van 1000 m2. Voorzieningen groter dan 1000 m2 zijn alleen toegestaan nadat een omgevingsvergunning tot afwijking van het bestemmingsplan is verleend. Deze afwijking wordt alleen verleend wanneer het woon- en leefklimaat niet in onevenredige mate wordt aangetast, vestiging geen overmatige verkeersaantrekkende werking heeft, de bebouwing binnen de parcellering van de omringende bebouwing past en de gevelindeling geen afbreuk doet aan de architectonische kwaliteit van de omringende bebouwing. Bestaande voorzieningen met een groter vloeroppervlak mogen worden gehandhaafd.