Plan: | Vijzelstraat 66-80 (Duintjer) |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0363.A1301BPSTD-VG02 |
Voor dit bestemmingsplan is het volgende beleid van het stadsdeel van belang:
Hieronder volgt een korte toelichting op deze beleidsnota's. In de volgende hoofdstukken wordt nader ingegaan op deze nota's, voor zover relevant.
Beleidsplan Binnenstad
De binnenstad is door de eeuwen heen het centrum geweest van economische activiteiten. Het feit dat er ongeveer evenveel mensen in de binnenstad wonen als er werken, is uniek en draagt bij aan de aantrekkelijkheid van Amsterdam. In 1993 is het beleid voor de binnenstad uiteengezet in het Beleidsplan Binnenstad. De belangrijkste hoofddoelstelling is toen geformuleerd als:
Deze hoofddoelstelling is nog steeds actueel. Andere hoofddoelstellingen zijn:
Met de vaststelling van het Meerjarenperspectief Binnenstad in 1999 is een vijfde hoofddoelstelling toegevoegd:
Het vinden van de juiste balans tussen wonen, werken en vrijetijdsbesteding en tussen de verschillende economische functies onderling is de voortdurende opdracht voor bestuurders, ondernemers en bewoners van de binnenstad.
Strategische Visie
In de Strategische Visie Amsterdamse Binnenstad uit 2002 zijn de vijf (hoofd)doelstellingen uit het Beleidsplan Binnenstad herbevestigd. Voor het zeker stellen van deze doelstellingen zijn onder meer de volgende uitgangspunten geformuleerd:
De Schoonheid van Amsterdam Digitaal, Welstandsnota voor stadsdeel Centrum
In 2009 is de Schoonheid van Amsterdam Digitaal, Welstandsnota voor stadsdeel Centrum, vastgesteld door de deelraad. De nota bevat de gemeenschappelijke welstandscriteria van de stadsdelen en specifieke welstandscriteria voor stadsdeel Centrum als beschermd stadsgezicht. In 2010 zijn de Aanpassingen op de Schoonheid van Amsterdam Digitaal, Welstandsnota voor stadsdeel Centrum vastgesteld door de deelraad. Deze notitie bevat nieuwe welstandscriteria voor extensieve groene daken en windmolens. De definities voor orde 2 en orde 3 panden zijn, evenals de criteria voor zonnecollectoren en zonnepanelen, meer in overeenstemming gebracht met de uitgangspunten van het beschermde stadsgezicht.
Nota Bereikbaarheid Binnenstad
De Nota Bereikbaarheid Binnenstad 2004-2009 is in 2004 vastgesteld door de stadsdeelraad. De volgende onderwerpen komen onder meer in deze nota aan de orde: bereikbaarheid, mobiliteit, verkeersveiligheid, openbaar vervoer, autoverkeer, parkeren in de openbare ruimte en inpandig parkeren. In de nota wordt ook het toekomstperspectief op de geparkeerde fiets beschreven. Op de belangrijkste fietsparkeerknelpunten moet extra ruimte voor fietsparkeren komen in de vorm van ondergrondse of inpandige fietsenstallingen.
Begin 2013 wordt, aansluitend op de vaststelling van de Nota Bereikbare Binnenstad een nieuwe parkeerbeleidsnota gepresenteerd. Hoofdlijn van het beleid blijft de verbetering van de kwaliteit van de openbare ruimte door het terugdringen van de invloed van geparkeerde auto's op straat. Daartoe wordt parkeren in parkeergarages nagestreefd: op korte termijn in gehuurde parkeergarageplaatsen met flexibele contracten, op langere termijn in robuuste vorm via gebouwde parkeervoorzieningen in eigendom van het stadsdeel. Parkeren voor nieuwbouwprojecten dient op eigen terrein te worden opgevangen. Parkeerplaatsen die op straat verdwijnen, dienen in de gebouwde parkeervoorziening te worden gecompenseerd. Parkeervergunninghouders krijgen toegang tot die garageplaatsen. Het totale parkeerareaal in stadsdeel Centrum neemt dan niet toe, maar het aandeel straatparkeren daalt, het aandeel garageparkeren stijgt. Op grond van het ProgramAkkoord Stadsdeel Centrum 2010-2014 kan jaarlijks bij herinrichtingen en bij beheermaatregelen (fietsenrekken e.d.) tot maximaal 150 parkeerplekken op straat komen te vervallen zonder daarvoor compensatie aan te bieden.