direct naar inhoud van 4.7 Watertoets
Plan: Rokin Plaza (Rokin 12-16)
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0363.A1101BPSTD-OH01

4.7 Watertoets

4.7.1 Beleid

Binnen de gemeente Amsterdam is het algemene beleid voor de waterhuishouding, waaronder naast het grondwater ook de verwerking van schoon- en vuilwater wordt begrepen, beschreven in het Waterplan Amsterdam.

Het beheer van het water in de Amsterdamse binnenstad is in handen van Waternet in opdracht van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV). Het plangebied maakt deel uit van de Integrale Keur van AGV. Zonder ontheffing op de keur zijn werkzaamheden aan/op of in waterstaatkundige werken, watergangen en keringen verboden. De keur van AGV is van toepassing op alle wateren, keringen en waterstaatkundige werken. Waternet is de uitvoerende dienst voor dit Hoogheemraadschap. Voor de gemeente Amsterdam voert Waternet de grondwaterzorgtaak uit, alsmede de afvalwaterinzameling en de drinkwaterlevering. Het huidige ondergrondse bouwvolume bestaat uit één kelderlaag.

4.7.2 Grondwater

Het huidige ondergrondse bouwvolume bestaat uit één kelderlaag. Ten behoeve van een liftput wordt de keldervloer met een oppervlakte van 2 m2 met 50 centimeter verlaagd. De grondwaterstand wordt door deze bouwwerkzaamheden niet gewijzigd.

Bij het toepassen van een duurzaam energiesysteem waarbij gebruik wordt gemaakt van grondwater, een warmte-koudeopslagsysteem (WKO) dient onderzocht te worden wat de effecten zijn op het grondwatersysteem.

Het pand Rokin Plaza maakt onderdeel uit van een 'kansen en afstemmingsgebied Warmte-Koude-installatie'. Een WKO-installatie moet daarom worden afgestemd met de overige potentiële belanghebbenden in het Afstemmingsgebied (Beleidsregel WKO). Het dagelijks bestuur van stadsdeel Centrum beoogt hiermee een maximaal gebruik van de opslagcapaciteit van de bodem van warmte en koude en een milieuhygiënische optimalisatie van het te ontwikkelen WKO-systeem in het Afstemmingsgebied. Daarbij gaat de voorkeur uit naar de realisatie van bronnen op eigen terrein dan wel in erfpacht uitgegeven terrein. Het dagelijks bestuur van stadsdeel Centrum is geen voorstander van gesloten systemen.

4.7.3 Waterkering

Onder de locatie Rokin Plaza is geen waterkering aanwezig.

4.7.4 Oppervlaktewater

In het bestemmingsplan wordt het bebouwd oppervlak slechts minimaal vergroot door het bebouwen van het binnenplein (circa 70 m2). De waterhuishoudkundige aspecten in het plangebied zullen derhalve niet aan veel veranderingen onderhevig zijn.

4.7.5 Riolering

In het plangebied bevindt zich een gemengd rioleringsstelsel. Hierbij wordt ál het in het gebied vrijkomende afvalwater, inclusief regenwater, door middel van één type leiding ingezameld en getransporteerd naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi). Het beleid van AGV/Waternet is daar waar mogelijk schoon hemelwater af te koppelen, d.w.z. scheiden van de vuilwaterstromen. Hierdoor wordt de rzwi ontlast en het aantal overstorten van vuilwater op het oppervlaktewater verminderd. Voor het duurzaam omgaan met regenwater wordt verwezen naar de betreffende beslisbomen, opgenomen in de beleidsnotitie "Richtlijnen voor het lozen van regen-, grond- en leidingwater" opgesteld door AGV/Waternet. Mocht de mogelijkheid zich in de toekomst voordoen dan zal hier aandacht aan besteed moeten worden.

Waternet/AGV stimuleert het afkoppelen van verharde oppervlakken. Dit draagt bij aan de doelstellingen zoals die zijn gesteld in het Waterbeheer 21ste eeuw (vasthouden - bergen - afvoeren). Voor het afkoppelen van wegen en overig verhard oppervlak geldt de 'handreiking hemelwater' als beleidsuitgangspunt.

4.7.6 Materiaalkeuze

Voor het afkoppelen van schoon hemelwater van dakoppervlakken en bij (nieuw)-bouwactiviteiten wordt hier gewezen op de uitgangspunten in de Nationale Pakketten Duurzame Stedenbouw en Duurzaam Bouwen. Volgens deze uitgangspunten dient de toepassing van uitloogbare bouwmetalen - zoals koper, zink en lood - voor dakbedekking, gevelbekleding, regenwaterafvoer, drinkwaterleidingen of straatmeubilair te worden voorkomen, zodat minder verontreinigende stoffen in het watersysteem terechtkomen. Bij het gebruik van uitloogbare materialen is het niet toegestaan de oppervlakken waarop deze materialen zijn gebruikt, af te koppelen van het rioleringssysteem. Het gebruik van uitlogende materialen beïnvloedt de kwaliteit van regen- en oppervlaktewater negatief en dient voorkomen te worden (gedurende zowel de bouw- en gebruiksfase alsmede de inrichting van de openbare ruimte). Emissies naar het oppervlaktewater van PAK (teer- en bitumeuze materialen, verduurzaamd hout), lood, zink en koper (via regenwaterafvoer) moeten worden tegengegaan.