Plan: | Geldersekade t.o. 67-73 (woonboot) |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0363.A1005BPSTD-OH01 |
Dit bestemmingsplan staat nagenoeg op zichzelf. De ligplaats die ermee mogelijk wordt gemaakt is passend binnen het beleid dat het stadsdeel voert voor ligplaatsen voor woonboten. Deels is dit beleid vastgelegd in de Visie op het water van de binnenstad, vastgesteld door de deelraad van stadsdeel Centrum bij besluit van 26 januari 2006. Ten aanzien van ligplaatsen is hier bepaald dat het streven is dat zij in de ruimtelijke structuur van het water en de omgeving passen en de beleving van het water waar mogelijk bevorderen. Zij mogen de doorvaart niet belemmeren. Onderdeel van genoemd deelraadsbesluit is kaart 3, waarop is aangegeven in welke rakken ligplaatsen mogen worden gerealiseerd. Delen van het water van de Geldersekade, waaronder dat tegenover 67-73, is op deze kaart als zodanig gemarkeerd. In de visie wordt aangegeven dat de kaart invulling krijgt in een facetbestemmingsplan voor het water. Dat betekent dat er één bestemmingsplan wordt gemaakt voor al het water van de binnenstad in relatie tot de bestemmingen op de wal. Alle bestaande bestemmingsplannen worden dan in één keer aangepast voor het water, aldus de Visie op het water van de binnenstad, pagina 14. De deelraad heeft op 26 januari 2006 ook besloten dat de strepen op kaart 3 indicatief zijn. Pas bij het intekenen van de kaart bij het facetbestemmingsplan kunnen er exacte locaties voor liplaatsen worden bepaald. Het kan best voorkomen dat in een rak waar nu een doorgetrokken streep staat, een open ruimte wordt bedacht van tientallen meters, bijvoorbeeld vanwege nautische redenen of vanwege een te creëren op- en afstapvoorziening, zo luidt dit besluitonderdeel. Eveneens is op 26 januari 2006 door de deelraad een motie aangenomen over het water in de Geldersekade. Deze luidt: 'In het voorjaar (2006) een informatiebijeenkomst te organiseren, tijdens welke alle verkeers- en inrichtingsaspecten van de Geldersekade in samenhang aan de orde komen en waarop discussie met de buurt kan plaatsvinden, alvorens besluiten te nemen over de invulling van de rakken op de Geldersekade.' Deze motie is destijds aangenomen omdat er toen enkele mogelijke ontwikkeling speelden: een herinrichting van de wegen en het bouwen van een parkeergarage onder het water van de Geldersekade. Deze parkeergarage is uiteindelijk voorzien in het Oosterdok. Een informatiebijeenkomst en een discussie met de buurt als bedoeld in de motie wordt voor het mogelijk maken van deze enkele ligplaats niet nodig geacht. Wel wordt de gebruikelijke inspraak voor het bestemmingsplan georganiseerd.
Nu het zo spoedig mogelijk ligplaats innemen het resultaat is van een mediation die verband houdt met de derde fase van de uitbreiding van Artis, wordt dit bestemmingsplan vooruitlopend op genoemd facetbestemmingsplan voor het water opgesteld. Er worden op deze locatie geen nautische bezwaren voorzien. Evenmin zijn hier op- en afstapvoorzieningen gepland.
Europees, rijks-, provinciaal, regionaal en gemeentelijk beleid ten aanzien van de ruimtelijke en functionele structuur is op onderhavig beperkt plangebied niet specifiek toepasselijk.