direct naar inhoud van 5.1 Geluidhinder
Plan: Vijzelstraat 66-80 (Duintjer)
Status: vastgesteld
Plantype: projectbesluit
IMRO-idn: NL.IMRO.0363.A1002PBSTD-VG01

5.1 Geluidhinder

Het plangebied is gesitueerd aan de Vijzelstraat die op grond van de Wet geluidhinder een zone heeft. Voor de Keizersgracht, de Kerkstraat en de Prinsengracht geldt een snelheidsbeperking van 30 km/uur. Wegen met een dergelijke verkeersnelheid hebben volgens de Wet geluidhinder geen zone. Als een projectbesluit nieuwe geluidgevoelige bestemmingen zoals wonen in een zone van een weg mogelijk maakt is toetsing aan geluidsnormen van de Wet geluidhinder noodzakelijk.

De normstelling in de Wet geluidhinder bestaat uit een voorkeursgrenswaarde en een maximale toelaatbare geluidsbelasting. Voor wegverkeerslawaai zijn deze 48 resp. 63 dB. Als de voorkeursgrenswaarde wordt overschreden en geluidsreducerende maatregelen redelijkerwijs niet of onvoldoende mogelijk zijn, kan het dagelijks bestuur van het stadsdeel hogere grenswaarden vaststellen. In het Bouwbesluit is opgenomen dat nieuwe woningen moeten worden geïsoleerd tot een binnenwaarde van 33 dB.

Door de transformatie van het voormalige bankgebouw in een multifunctioneel gebouw worden woningen mogelijk gemaakt vanaf niveau 3, de vierde bouwlaag. Op de eerste drie bouwlagen worden niet geluidgevoelige commerciële ruimtes gerealiseerd. Ten behoeve van de nieuwe woningen is akoestisch onderzoek verricht naar de geluidsbelasting ten gevolge van het wegverkeerslawaai. Het akoestisch onderzoeksrapport project “Vijzelstraat”, 4 juni 2010 is als bijlage bij deze ruimtelijke onderbouwing gevoegd. De omliggende 30 km/uur wegen zijn eveneens in het onderzoek betrokken. Nadien zijn op verzoek van het stadsdeel en in overleg met de Dienst Milieu en Bouwtoezicht nadere rapportages uitgebracht, te weten op 30 augustus 2010 de notitie 'Uitvoering serres in relatie tot het gemeentelijk beleid' en op 19 april 2011 de notitie 'Uitvoering serres in relatie tot spuiventilatie'. Ook deze notities zijn als bijlage bij de ruimtelijke onderbouwing gevoegd.

De resultaten van het onderzoek van 4 juni 2010 geven aan dat de voorkeursgrenswaarde van 48 dB in de Vijzelstraat wordt overschreden. De ten hoogste optredende geluidsbelasting bedraagt 63 dB op de gevels van de woningen (niveau 3). De geluidsbelasting neemt af ter plaatse van de hoger gelegen woningen. Maatregelen aan de bron of in de overdracht zijn uit civieltechnische en stedenbouwkundige oogpunt niet gewenst of niet doelmatig. De algehele geluidsbelasting op de gevels kan worden verlaagd met ca. 3 dB door het toepassen van stil asfalt op de Vijzelstraat, verdere reductie is niet mogelijk wegens de aanwezigheid van een trambaan. Vanwege civieltechnische overwegingen past de Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer geen dunne deklagen toe op het stedelijk hoofdnet.

Voor het kunnen realiseren van woonruimte ter plaatse is het vaststellen van hogere waarden derhalve noodzakelijk. De maximaal vast te stellen waarde van 63 dB wordt niet overschreden. Het toepassen van “dove gevels” is daarom niet noodzakelijk. Vanuit bouwfysisch en akoestisch oogpunt alsmede vanuit het oogpunt van Welstand verdient het toepassen van een afsluitbare buitenruimte met ventilatieopeningen de voorkeur.

In de akoestische rapportages zijn mogelijke maatregelen voorgesteld waarmee aan de bepalingen van de Wet geluidhinder kan worden voldaan. Een geluidluwe gevel kan worden gerealiseerd door bouwkundige voorzieningen zoals afsluitbare loggia's (serres) voor de woningen op niveaus 3 t/m 6. In het rapport van 4 juni 2010 zijn de woningen die het betreft in een tabel weergegeven. In de rapportages wordt een conclusie geformuleerd dat het niet mogelijk is om een geluidluwe zijde te creëren en daarbij aan alle randvoorwaarden van 'bouwbrieven' 2005-15 en 2009-92 ten aanzien van spuiventilatie te voldoen. In deze bouwbrieven is voor een deel het Amsterdams geluidbeleid verwoord. Met een afsluitbare buitenruimte dient volgens bouwbrief 2005-15 de geluidbelasting op de feitelijke achterliggende gevel zo veel mogelijk te worden gereduceerd. Uit bouwbrief 2009-92 volgt de eis dat de buitenruimte buiten de thermische schil dient te worden gelegd.

De voorgestelde uitwerking in het akoestisch rapport van 4 juni 2010 gaat uit van de maximale geluidbelasting op de achterliggende gevel van 48 dB. De bijbehorende voorgestelde ventilatieoplossing is echter niet optimaal.

Omdat bij dit project wordt uitgegaan van een bestaand gebouw, is ervoor gekozen een maximale geluidbelasting op de achterliggende gevel toe te staan die hoger is dan de voorkeurswaarde, ten gunste van een meer optimale spuiventilatiesituatie. De woningen worden door middel van gebalanceerde mechanische ventilatie voorzien van frisse lucht. De woonkamer kan ook worden gespuid via ramen in de gevel direct op de buitenlucht. De buitenluchtkwaliteit in de loggia's is daarom alleen nodig voor de spuiventilatie van de achterliggende slaapkamer. Hiervoor is het noodzakelijk om permanente ventilatieopeningen aan te brengen. De dimensionering van deze openingen is bepaald op basis van fysische principes, zie bijlage Uitvoering serres in relatie tot het gemeentelijk beleid d.d. 30 augustus 2010. Bij een opening boven en onder het kozijn van 65 mm wordt voldaan aan de eis van bouwbrieven 2005-15 en 2009-92. De loggia's worden met deze openingen voldoende ververst. In de notitie van 30 augustus 2010 wordt ervan uitgegaan dat bij deze variant de geluidbelasting op de achterliggende gevel ten hoogste 55 dB is.

In de notitie van 19 april 2011 is een neerslag te zien van het effect van grotere permanente openingen op de geluidbelasting en de spuimogelijkheden. De voorkeur gaat daarbij wederom uit naar de variant met de openingen van 65 mm, waarmee een geluidbelasting van ten hoogste 53 dB op de feitelijke achterliggende gevel wordt bereikt. De woningen voldoen daarmee aan de eisen ten aanzien van spuiventilatie. Het dagelijks bestuur is van mening dat op deze wijze woningen van een goede kwaliteit worden gerealiseerd. De geluidbelasting op de gevel van de slaapkamer is zo laag mogelijk gehouden, zodat bij opening van de ramen buitenlucht binnen komt zonder dat dit gepaard gaat met veel geluidhinder van het wegverkeer. De woonkamer kan worden gelucht door het raam direct aan de straatzijde, maar ook via de serre.

Voor de eenzijdig georiënteerde woningen op niveaus 5 t/m 7 langs de Vijzelstraat die zijn voorzien van een terras, dient een gesloten hardglazen balustrade te worden toegepast met een hoogte van ten minste 1,2 meter boven vloerpeil om een geluidluwe gevel te realiseren. Ook deze woningen zijn in het akoestisch rapport van 4 juni 2010 weergegeven. Voor de overige woningen is het niet noodzakelijk om bouwkundige voorzieningen te treffen om een geluidluwe gevel te realiseren.

Door middel van artikel 3.2.8 van de voorschriften bij het projectbesluit wordt zekergesteld dat het bouwplan voldoet aan eisen van geluidhinder en spuiventilatie als hierboven verwoord.