direct naar inhoud van 4.3 Verkeer en parkeren
Plan: Oostelijke binnenstad
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0363.A0902BPSTD-OH01

4.3 Verkeer en parkeren

Het plangebied is goed bereikbaar met de auto en de fiets. De Weesperstraat is één van de verkeersaders van Amsterdam. Deze straat is onderdeel van het hoofdnet auto. Onder de Weesperstraat loopt het traject van de metro en de sneltram. De Roetersstraat en de Korte 's-Gravesandestraat vormen een belangrijke verbinding tussen het oostelijke deel van de binnenstad en het stadshart. Er bestaan plannen om de Plantage Middenlaan tussen de Plantage Parklaan en de Muiderstraat af te sluiten voor doorgaand autoverkeer. Het verkeer zal dan via de Plantage Parklaan en de Anne Frankstraat worden afgewikkeld.

De Korte 's-Gravesandestraat, de Plantage Middenlaan en de Zeeburgerstraat zijn belangrijke toegangswegen tot het gebied. De Sarphatistraat maakt deel uit van de binnenring rond de binnenstad. Een deel van de Sarphatistraat is ingericht voor éénrichtingsverkeer, namelijk tussen de Plantage Middenlaan en de Hoogte Kadijk.

De Plantage Middenlaan, de Weesperstraat en de Sarphatistraat zijn Openbaar Vervoercorridors. De Roetersstraat, in combinatie met de Plantage Kerklaan en de Plantage Parklaan maakt onderdeel uit van het Hoofdnet Rail. Voor fietsers is de Weesperstraat vanwege de vrijliggende fietspaden een belangrijke verbinding. De doorgaande fietsroute gaat via de Nieuwe Kerkstraat – Hortusplantsoen – Plantage Muidergracht – Plantage Kerklaan – Laagte Kadijk – Overhaalsgang richting de oostelijke eilanden.

In het plangebied is een redelijke parkeercapaciteit aanwezig. De meeste parkeerplaatsen liggen langs de openbare wegen. Daarnaast functioneren enkele binnenterreinen als parkeerterrein. Deels zijn deze binnenterreinen openbaar toegankelijk, deels zijn ze eigendom van kantoren en bedrijven. De kantoren langs de Weesperstraat beschikken meestal over inpandige parkeergarages. Aan de Nieuwe Vaart ligt een parkeerterrein dat wordt gebruikt door de dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer en bedrijven in de omgeving. In de onderste bouwlaag van de woonbebouwing aan het Entrepotdok is een bewonersgarage gesitueerd. Er komt een openbare ondergrondse parkeergarage bij Artis ter plaatse van het huidige parkeerterrein.