vastgesteld |
NL.IMRO.0362.OIAVHB08xD-VG01 |
Op 1 april 2002 is de Flora- en faunawet in werking getreden. Doel van deze wet is de bescherming van de dier- en plantsoorten in Nederland. Tegelijkertijd vormt deze wet de implementatie van Europeesrechtelijke en internationale verplichtingen (Habitatrichtlijn, Vogelrichtlijn en Verdrag van Bern).
De wet kent een verbod op het aantasten of verstoren van zowel extra beschermde als overige soorten, alsmede het aantasten of verstoren van de nesten, holen of andere voortplantings- of vaste rust- en verblijfplaatsen, behoudens verlening van ontheffing door de minister van EL&I. Beschermde soorten zijn onder meer alle amfibieƫn, reptielen, vleermuizen en vrijwel alle vogels.
De gemeente Amstelveen beschikt over een eigen gedragscode in het kader van de Flora- en faunawet. Zowel bij bestendig beheer en onderhoud als bij ruimtelijke ingrepen dient men zich te houden aan deze code.
Relevantie plangebied
Op 6 juni 2012 heeft adviesbureau E.C.O. Logisch een quickscan (projectcode AMNA1201) uitgevoerd.
Onderzocht is of de ontwikkeling in het plangebied niet strijdig is met de Flora- en faunawet en de Natuurbeschermingswet. Het projectgebied bestaat uit een groenzone van gras en een bosschage tussen de aansluiting van de Beneluxbaan op de Mr. G. Groen van Prinstererlaan en het talud van de Beneluxbaan.
Bij het realiseren van de plannen zal struweel worden gekapt. De ontwikkelingen die zullen plaatsvinden, zullen niet resulteren in overtreding van de Flora- en faunawet mits buiten het broedseizoen van vogels gewerkt zal worden. Voor de mogelijk aanwezige licht beschermde soortgroepen lijken de effecten minimaal door de kleine schaal waarin gekapt wordt. Voor een aantal soortgroepen is geen geschikt habitat aanwezig.
Er is geen aanvullend onderzoek aanbevolen.
Nadelige effecten als gevolg van de geplande ontwikkeling op delen van de Provinciale Ecologische Hoofdstructuur of Natura2000-gebieden worden niet verwacht.