vastgesteld |
NL.IMRO.0362.OIAVHB08xD-VG01 |
Beleidskader
In het algemeen maakt een bestemmingsplan de aanwezigheid van geluidproducerende bronnen, zoals industrie en wegverkeer, ruimtelijk mogelijk. Ook worden bestemmingen mogelijk gemaakt die een zekere mate van rust behoeven, zoals woningen en ziekenhuizen.
De beoordeling van het aspect geluid in ruimtelijke plannen vindt zijn grondslag voor spoor- en wegverkeerslawaai en gezoneerde industrieterreinen in de Wet geluidhinder en voor vliegverkeerlawaai in de Wet luchtvaart en het bijbehorende Luchthavenindelingbesluit. Daarnaast vindt de beoordeling van geluid zijn grondslag in de Wet ruimtelijke ordening, op grond van een goed woon- en leefklimaat.
In de Wet geluidhinder zijn voorkeursgrenswaarden vastgesteld. Als daar niet aan voldaan kan worden, is het in bepaalde situaties mogelijk om zogenoemde hogere waarden vast te stellen. De gemeenteraad van Amstelveen heeft de "Deelnota Hogere Waarden" vastgesteld. In deze nota is de procedure uitgewerkt om de hogere waardenprocedure te doorlopen. In het hogere waardenbeleid is een aantal aspecten opgenomen die bij de afweging van een hogere waarde een rol speelt. Deze aspecten zijn:
Wegverkeer
Tijdens de voorbereiding van een bestemmingsplan moet inzicht worden gegeven in de geluidsbelasting op nieuwe geluidsgevoelige bestemmingen die gesitueerd worden binnen de zone van een weg. In geval sprake is van aanleg van een nieuwe weg zal ook de geluidsbelasting veroorzaakt door verkeer op de nieuwe weg op de bestaande geluidgevoelige bestemmingen in beeld moeten worden gebracht.
Relevantie plangebied
In het kader van het geplande intitiatief aan het perceel Van Heuven Goedhartlaan 15-17 heeft M+P - raadgevende ingenieurs op 4 december 2012 een akoestisch rapport uitgebracht (rapportnummer M+P.ENEWK.12.01.1, Revisie 3).
Het onderzoek is gericht op de geluidsbelasting die door de nieuwe eenheid zal worden veroorzaakt op de dichtstbij gelegen woningen. Het onderzoek is onder andere gebaseerd op uitgebreide geluidsmetingen die op 15 en 29 september 2010 bij de bestaande Stadsverwarmingseenheid zijn verricht. Hierbij zijn de meest recente ontwerpgegevens van de nieuwe eenheid meegenomen.
Naar aanleiding van het onderzoek kan worden geconcludeerd dat ruim kan worden voldaan aan de grenswaarden voor het totale A-gewogen geluidsniveau in het Activiteitenbesluit.
Voor laagfrequent geluid is getoetst aan de zogenoemde referentiecurve van de NSG (Nederlandse Stichting Geluidhinder). Deze curve is gebaseerd op de gehoordrempel van een doorsnee groep van 55-plussers, omdat hinder door laagfrequent geluid vooral voorkomt bij oudere personen. Als de berekende geluidsniveaus lager zijn dan de referentiecurve, is het niet waarschijnlijk dat hinder zal optreden. Uit het onderzoek blijkt dat de curve niet wordt overschreden, indien de dempers van de schoorsteen en de luchtinlaat voldoen aan de uitgangspunten in het rapport van M+P. Hier komt bij dat de installatie hooguit enkele weken per jaar in werking zal zijn.