vastgesteld |
NL.IMRO.0362.OIAVHB08xD-VG01 |
De gemeenteraad van Amstelveen heeft op 4 juli 2012 het concept van de Visie Stadshart 2025 vrijgegeven voor inspraak.
De gemeenteraad van Amstelveen heeft op 21 september 2011 de Structuurvisie Amstelveen 2025+ vastgesteld. Het is op de eerste plaats een ruimtelijke visie, maar ondersteunt ook maatschappelijke ontwikkelingen. Het biedt daarmee helderheid aan inwoners, ondernemers, instellingen en andere overheden over de gewenste ontwikkeling van Amstelveen en de prioriteiten die het bestuur hierbij stelt. De wettelijk verplichte structuurvisie vormt de grondslag voor bindende bestemmingsplannen en exploitatieplannen.
Amstelveen is in een aantal decennia stormachtig gegroeid door zijn gunstige ligging en door ondernemend op het juiste moment kansen te grijpen. Inmiddels staat de concurrentiepositie van de metropoolregio Amsterdam onder druk. De tijd dat Amstelveen kon meeliften op de groei van de regio is voorgoed voorbij. Dat vraagt om een andere instelling. Vraag is nu meer wat Amstelveen kan betekenen voor de regio.
Grijpen van nieuwe kansen
Amstelveen wil nieuwe kansen die zich voordoen grijpen. Bijvoorbeeld door een toekomstvaste openbaar vervoer verbinding tussen Amsterdam en Amstelveen. Of met een knooppunt van hoogwaardig openbaar vervoer bij het Stadshart, waardoor het Stadshart een impuls krijgt. Ook liggen er kansen in de ontwikkeling van de Noorder Legmeerpolder, waar een combinatie van duurzaam wonen, werken en kassen is voorzien.
Waardevol landschap: behouden door zorgvuldige ontwikkeling;
Toekomstvast openbaar vervoer: fundamenteel voor de stad, maar goed lokaal netwerk noodzakelijke voorwaarde;
Hoogwaardig wonen: betere doorstroming, energiezuiniger woningen en meer particulier opdrachtgeverschap;
Het nieuwe werken: bestaande bedrijventerreinen en kantoren beter benutten;
Aantrekkelijke voorzieningen: stadshart versterken, wijkwinkelcentra concentreren en zorgen voor excellent onderwijs voor iedereen;
Duurzame ruimte: slim en zuinig ruimtegebruik, binnen een ruimtelijk kwaliteitskader.
Voor onderhavig project is 'transformatie zone Beneluxbaan met behoud van groenwaarden' van belang.
Het groenstructuurplan geeft de ambitie ten aanzien van de ontwikkeling van de Amstelveense groenstructuur aan. Het heeft als doelstellingen het behoud en waar mogelijk versterking van het groen, zowel in de bebouwde kom als in het buitengebied in omvang en/of in kwaliteit.
De bijzondere karakteristiek en de functionele betekenis van de groenstructuur wordt aangegeven en er wordt een kader geboden op basis waarvan bij ruimtelijke ingrepen goed afgewogen keuzes kunnen worden gemaakt.
Ten aanzien van de Zone Beneluxbaan staat aangegeven dat de groene linten langs de Beneluxbaan een belangrijk onderdeel vormen van de stedelijke groenstructuur. Kernkwaliteit van het groen zijn de schrale grasbermen met inheemse struiken. Bij eventuele herontwikkeling van het groen langs de Beneluxbaan zal het behoud van deze kernkwaliteit een belangrijke leidraad blijven.
Kwantitatieve ingrepen zijn echter op perceelniveua mogelijk, zonder dat de kwaliteit van de hoofdstructuur wordt aangetast. Bij planontwikkeling voor de Beneluxbaan wordt daarnaast bezien of bestaande barrières in de Oost- West lopende ecologische zones opgeheven kunnen worden.
De zone Beneluxbaan is aangewezen als 'selectieve transformatiezone', waarbij veranderingen zullen plaatsvinden met oog voor bestaande (groene) waarden.
Lozing van hemelwater voor dit initiatief zal plaatsvinden op bestaand rioolstelsel.
De gemeente Amstelveen en het hoogheemraadschap Amstel- Gooi en Vecht (AGV) hebben in 2004 besloten om in coproductieverband het Stedelijk Waterplan op te stellen. Een nut en noodzaak notitie lag aan dit besluit ten grondslag.
Het Stedelijk waterplan voorziet in de behoefte van beide partijen aan meer inzicht in het functioneren van het watersysteem, geeft een eenduidige en realistische visie op het water en in het aandragen van maatregelen die bijdragen aan het oplossen van knelpunten in het watersysteem en het realiseren van ambities.
De gemeente Amstelveen en het hoogheemraadschap AGV hebben elk eigen taken en verantwoordelijkheden om het watersysteem op orde te houden. Waternet is de uitvoerende organisatie die in opdracht van AGV zorgt voor afvalwater, oppervlaktewater en veiligheid achter de dijken. De gemeente is verantwoordelijk voor beheer en onderhoud en de afvoer van rioolwater. Beide partijen anticiperen op de verwachte klimaatveranderingen die zich uiten in meer korte maar hevige regenbuien en een stijging van de zeespiegel.
Een optimale waterkwaliteit is onderdeel van de hoge leef-, en omgevingskwaliteit waarnaar de gemeente Amstelveen streeft als aantrekkelijke woon-, leef- en werkgemeente. Water draagt zodoende als kwaliteitsdrager bij aan de versterking van de kwaliteit van de Amstelveense stad.
AGV wil samen met de gemeente de visie en beleid op waterbeheer lokaal realiseren. Naast wettelijk verplichte zaken wordt gekeken naar ambities bij de verschillende thema's van het waterbeheer.
De opgestelde visie die in het Stedelijk Waterplan centraal staat benadrukt de ontwikkeling waar beide partijen zich voor inzetten: het realiseren van een duurzaam en mooi watersysteem in de gemeente Amstelveen. Door de gezamenlijke aanpak van het Stedelijk Waterplan worden verantwoordelijkheden en belangen verduidelijkt en processen inzichtelijk gemaakt. Dit levert een duidelijke bijdrage aan de samenwerking tussen beide organisaties.
In paragraaf 4.2 wordt beschreven op welke wijze met het onderwerp 'Water' wordt omgegaan in het kader van deze ontwikkeling.