direct naar inhoud van Regels
Plan: Dorpsstraat 65 Markenbinnen
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0361.WP00115-0305

Regels

Hoofdstuk 1 Inleidende regels

Artikel 1 Begrippen

1.1 plan

het wijzigingsplan 'Dorpsstraat 65 Markenbinnen' met identificatienummer NL.IMRO.0361.WP00115-0305.

1.2 bestemmingsplan

Het bestemmingsplan Kleine kernen van de gemeente Alkmaar zoals vastgesteld door de gemeenteraad van de toenmalige gemeente Graft-De Rijp op 12 juli 2012.

Voor de overige begrippen is artikel 1 van het bestemmingsplan 'Kleine kernen' onverminderd van toepassing.

Voor de begripsbepalingen wordt verwezen naar Artikel 1 van het bestemmingsplan.

Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels

Artikel 2 Agrarisch

De regels van het bestemmingsplan 'Kleine kernen' zijn onverminderd van toepassing op deze bestemming.

Voor de regels van de bestemming 'Agrarisch' wordt verwezen naar artikel 3 van het bestemmingsplan.

Artikel 3 Tuin

De regels van het bestemmingsplan 'Kleine kernen' zijn onverminderd van toepassing op deze bestemming.

Voor de regels van de bestemming 'Tuin' wordt verwezen naar artikel 13 van het bestemmingsplan.

Artikel 4 Wonen

De regels van het bestemmingsplan 'Kleine kernen' zijn onverminderd van toepassing op deze bestemming.

Voor de regels van de bestemming 'Wonen' wordt verwezen naar artikel 18 van het bestemmingsplan met inachtneming van de volgende aanvullingen:

Aan lid 1 wordt de volgende bepaling toegevoegd:

h. het houden van vee ten behoeve van hobbymatig agrarisch gebruik uitsluitend ter plaatse van de aanduiding 'bijgebouwen'.

Aan lid 2a wordt de volgende bepaling toegevoegd:

8. de maximale goot- en bouwhoogte mag niet meer bedragen dan ter plaatse van de aanduiding 'maximale goothoogte (m) en maximale bouwhoogte (m)' is aangegeven;

Aan lid 2c wordt de volgende bepaling toegevoegd:

4. in afwijking van lid b. geldt dat op het bouwperceel met de aanduiding 'bijgebouwen' het maximale oppervlak aan aan- en uitbouwen en bijgebouwen niet meer mag bedragen dan het oppervlak van deze aanduiding.

Artikel 5 Leiding - Hoogspanningsverbinding

De regels van het bestemmingsplan 'Kleine kernen' zijn onverminderd van toepassing op deze bestemming.

Voor de regels van de bestemming 'Leiding – Hoogspanningsverbinding' wordt verwezen naar artikel 19 van het bestemmingsplan.

Artikel 6 Waarde - Archeologie III

De regels van het bestemmingsplan 'Kleine kernen' zijn onverminderd van toepassing op deze bestemming.

Voor de regels van de bestemming 'Waarde – Archeologie III' wordt verwezen naar artikel 21 van het bestemmingsplan.

Hoofdstuk 3 Algemene regels

Artikel 7 Overige regels

7.1 Voldoende parkeergelegenheid

Bij het verlenen van een omgevingsvergunning voor het bouwen en/of een omgevingsvergunning voor een wijziging van de functie dient te worden voorzien in voldoende parkeergelegenheid voor motorvoertuigen. Dit dient plaats te vinden op eigen terrein dat bij dat bouwwerk of terrein waarvoor vergunning wordt verleend hoort. Daarbij moet worden voldaan aan het geldende parkeernormen beleid. Indien het beleid wijzigt dient rekening te worden gehouden met de wijzigingen. Bij de afmetingen van de parkeervoorzieningen dient te worden uitgegaan van de geldende CROW normen.

7.1.1 Specifieke gebruiksregels

Ruimte(n) voor het parkeren en stallen van voertuigen, voor zover de aanwezigheid van deze ruimte(n) krachtens deze parkeerregels is geëist, dient te allen tijde voor dit doel beschikbaar te blijven. Ander gebruik wordt aangemerkt als strijdig gebruik.

7.2 Laden en lossen

Indien de bestemming van een gebouw aanleiding geeft tot een te verwachten behoefte aan ruimte voor het laden of lossen van goederen, moet in deze behoefte in voldoende mate zijn voorzien aan, in of onder dat gebouw, dan wel op of onder het onbebouwde terrein dat bij dat gebouw behoort. Hierbij wordt uitgegaan van de ASVV 2012 van het CROW of diens opvolger.

Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels

Artikel 8 Overgangsrecht

8.1 Overgangsrecht bouwwerken
  • a. Een bouwwerk dat op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan aanwezig of in uitvoering is, dan wel gebouwd kan worden krachtens een omgevingsvergunning voor het bouwen, en afwijkt van het plan, mag, mits deze afwijking naar aard en omvang niet wordt vergroot,
    • 1. gedeeltelijk worden vernieuwd of veranderd;
    • 2. na het teniet gaan ten gevolge van een calamiteit geheel worden vernieuwd of veranderd, mits de aanvraag van de omgevingsvergunning voor het bouwen wordt gedaan binnen twee jaar na de dag waarop het bouwwerk is teniet gegaan.
  • b. Het bevoegd gezag kan eenmalig in afwijking van het eerste lid een omgevingsvergunning verlenen voor het vergroten van de inhoud van een bouwwerk als bedoeld in het eerste lid met maximaal 10%.
  • c. Het eerste lid is niet van toepassing op bouwwerken die weliswaar bestaan op het tijdstip van inwerkingtreding van het plan, maar zijn gebouwd zonder vergunning en in strijd met het daarvoor geldende plan, daaronder begrepen de overgangsbepaling van dat plan.
8.2 Overgangsrecht gebruik
  • a. Het gebruik van grond en bouwwerken dat bestond op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan en hiermee in strijd is, mag worden voortgezet.
  • b. Het is verboden het met het bestemmingsplan strijdige gebruik, bedoeld in het eerste lid, te veranderen of te laten veranderen in een ander met dat plan strijdig gebruik, tenzij door deze verandering de afwijking naar aard en omvang wordt verkleind.
  • c. Indien het gebruik, bedoeld in het eerste lid, na het tijdstip van inwerkingtreding van het plan voor een periode langer dan een jaar wordt onderbroken, is het verboden dit gebruik daarna te hervatten of te laten hervatten.
  • d. Het eerste lid is niet van toepassing op het gebruik dat reeds in strijd was met het voorheen geldende bestemmingsplan, daaronder begrepen de overgangsbepaling van dat plan.

Artikel 9 Slotregel

Deze regels worden aangehaald als:

Regels van het wijzigingsplan 'Dorpsstraat 65 Markenbinnen'.