direct naar inhoud van 7.2 Participatie
Plan: De Hertog 5
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0361.BP00102-0401

7.2 Participatie

Burgers en maatschappelijke organisaties worden bij de voorbereiding van het bestemmingsplan betrokken doordat het voorontwerp ter inzage wordt gelegd. In combinatie hiermee wordt de gelegenheid geboden om een reactie op het plan te geven.

Op 16 augustus 2011 heeft het college van burgemeester en wethouders ingestemd met de ter inzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan. Voorwaarde daarvoor was dat omwonenden vooraf inhoudelijk over het plan geïnformeerd zouden zijn. Dat laatste bleek niet het geval, zodat het plan alsnog eerst als voorontwerp ter inzage werd gelegd in het kader van de participatie.

Het voorontwerpbestemmingsplan heeft, na publicatie op 23 november 2011, ter inzage gelegen 24 november tot 22 december 2011. Tijdens deze periode werd op 8 december 2011 gelegenheid geboden om informatie te verkrijgen tijdens een inloopbijeenkomst in een van de zalen van het buurtcentrum De Rietschoot. Deze bijeenkomst is bezocht door een 3-tal omwonenden, waarvan er een ook een schriftelijke reactie heeft ingebracht. De overige bezoekers hadden geen opmerkingen op het voorontwerp.

Voor en tijdens de ter inzage legging zijn schriftelijke reacties op het voorontwerpbestemmingsplan ontvangen van

1. Een briefschrijver die anoniem wenst te blijven;
2. Familie Taam, Kanaaldijk 37, 1832 AB Koedijk;
3. Mevr. Zwart, Kanaaldijk 127, 1831 BA Koedijk;
4. De heer/ mevrouw E. de Stuers, Witte Herenstraat 5, 2011 NT Haarlem;
5. Autobedrijf Geer Kuilboer, De Hertog 3, 1931 GD Koedijk

Hierna volgt per ontvangen brief een samenvatting van de inhoud en een gemeentelijke reactie.

1.

Deze briefschrijver, die anoniem wenst te blijven, heeft de volgende reacties ingebracht.

Vervangende nieuwbouw is in strijd met het geldende bestemmingsplan Alkmaar Noord, waarin het perceel de bestemming 'detailhandel' heeft.

De 2 aanwezige garagebedrijven bezorgen al jaren veel overlast. Vernieuwing van De Hertog 5 zal de overlast doen toenemen.

Overlast: parkeeroverlast bij de Rietschoot. Te koop aangeboden auto's staan daar geparkeerd en ook op de openbare weg worden auto's geparkeerd. (belemmering verkeer)

Milieubelastend bedrijf aan de grens van een natuurgebied past niet in het beeld. Zichtlijn (van de Nauertogt) wordt verstoord door het bedrijf.

De bodem zal flink vervuild zijn, bij nieuwbouw zal dit verspreid worden.

Afgevraagd wordt of nieuwbouw door bedrijf gefinancierd kan worden. Suggestie dat zwart geld omgaat. Bibobonderzoek wordt voorgesteld.

2. Familie Taam, Kanaaldijk 37, 1832 AB Koedijk

De familie Taam heeft een aantal dezelfde reacties als briefschrijver 1 ingebracht.

Gemeentelijke reactie:

In het geldende bestemmingsplan “Alkmaar Noord” is het perceel De Hertog 5 bestemd tot 'Bedrijfsdoeleinden'. De bestemming zelf wordt niet herzien. Uit de plantoelichting blijkt dat het beleid voor alle bedrijven is gericht op de handhaving daarvan. De gebruiksfunctie voor het ter plaatse al gevestigde autobedrijf past in deze bestemming. Het nieuw te bouwen pand is groter dan het bestaande, verouderde pand. De plek binnen het perceel met de bestemming “bedrijfsdoeleinden”, waar de nieuwbouw is gepland, ligt buiten het aangeduide bouwvlak op het perceel. Daardoor is het voorgenomen bouwplan in strijd met het bestemmingsplan. Het is de bedoeling om het terreingedeelte waar nu het bedrijfsgebouw staat na de nieuwbouw geschikt te maken en te gebruiken voor het parkeren van auto's. Om het bouwvlak te verplaatsen is een herziening van het bestemmingsplan nodig.

Het aantal parkeerplaatsen op het terrein van het autobedrijf zal door meer inpandige stallingsruimte en een andere terreinindeling eerder toenemen dan afnemen. Zo er al sprake zou zijn van overlast, dan zal die niet toenemen ten gevolge van de realisering van het bouwplan en de voorgenomen herziening van het bestemmingplan.

Voor het (onjuiste) gebruik van de openbare weg zijn regels gesteld in de wegenverkeerswetgeving en de Algemeen Plaatselijke Verordening. Op grond daarvan kan handhavend worden opgetreden tegen overtreding van die regels.

De situering van het bedrijf aan de grens van de bebouwing betreft een bestaande situatie, waarin geen verandering wordt gebracht. Ook de bestemmingen en gebruiksfuncties van aangrenzende en omliggende gronden zijn onveranderd. Zichtlijnen worden met het de aanpassingen in het voorontwerpbestemmingsplan niet noemenswaardig veranderd.

In het kader van de voorbereiding van de bestemmingsplanherziening is, zoals in de plantoelichting ook is vermeld, uit het bodemonderzoek gebleken dat er milieuhygiënisch gezien geen bezwaar is tegen de toekomstige herinrichting van het perceel.

Het opstellen van een bestemmingsplan en het verzoek om een omgevingsvergunning voor het bouwen vallen buiten de toepassing van het BIBOB-instrumentarium. De suggestie om een BIBOB-onderzoek te doen kunnen wij dan ook niet overnemen. Wij merken hierover in het algemeen het volgende op:

In 3.4 van de Algemene Beleidslijn implementatie wet BIBOB van de gemeente Alkmaar is het volgende vermeld:

Mede op verzoek van de regionale politie, afdeling bijzondere wetten, is besloten te starten met het ontwikkelen van beleid voor het deelgebied Horeca, Sexinrichtingen en Coffeeshops.

Het volgende beleidsterrein waarvoor BIBOB-beleid wordt ontwikkeld betreft aanbestedingen (zoals door B&W besloten op 24 februari 2004). In latere stadia wordt beleid ontwikkeld voor Milieuvergunningen, Bouwvergunningen en Subsidies. Voordat BIBOB voor de verschillende beleidsterreinen kan worden toegepast moet een beleidslijn worden vastgesteld. Dit gebeurt per beleidsterrein door de projectgroep en een werkgroep De laatste wordt speciaal ingesteld om het beleid voor dat deelgebied voor te bereiden.

Naar verwachting zal niet binnen een jaar beleid ontwikkeld zijn voor toepassing bij aanvragen voor omgevingsvergunning voor het bouwen. Tot dat moment vallen bouwactiviteiten niet onder de toepassingsmogelijkheden van het BIBOB-instrumentarium.

3. Mevr. Zwart, Kanaaldijk 127, 1831 BA Koedijk

Nieuwbouw van garagebedrijf de Hertog is in strijd met het bestemmingsplan dat de gemeente voor ogen heeft.

Mevrouw Zwart is van mening dat de gemeente een rustige plek wil de creëren. Nieuwbouw en uitbreiding zal de orde verstoren van alle broedende vogels en andere dieren in het gebied.

De garagebedrijven zorgen toch al voor overlast. Door uitbreiding van 1 van hen zal de overlast toenemen. Parkeren en uitproberen van auto's op de Landman.

Wens: beide garages verplaatsen naar bedrijventerrein.

Gemeentelijke reactie:

In het geldende bestemmingsplan “Alkmaar Noord” is het perceel De Hertog 5 bestemd tot 'Bedrijfsdoeleinden'. De bestemming zelf wordt niet herzien. Uit de plantoelichting blijkt dat het beleid voor alle bedrijven is gericht op de handhaving daarvan. De gebruiksfunctie voor het ter plaatse al gevestigde autobedrijf past in deze bestemming. Het nieuw te bouwen pand is groter dan het bestaande, verouderde pand. De plek binnen het perceel met de bestemming “bedrijfsdoeleinden”, waar de nieuwbouw is gepland ligt buiten het aangeduide bouwvlak op het perceel. Daardoor is het voorgenomen bouwplan in strijd met het bestemmingsplan. Het is de bedoeling om het terreingedeelte waar nu het bedrijfsgebouw staat na de nieuw geschikt te maken en te gebruiken voor het parkeren van auto's. Om het bouwvlak te verplaatsen is een herziening van het bestemmingsplan nodig.

Het is niet de bedoeling om de bestaande bedrijfsbestemming, die op het perceel ligt te veranderen.

4. E. de Stuers, Witte Herenstraat 5, 2011 NT Haarlem

Briefschrijver heeft gehoord dat op de plek van de 2 garagebedrijven aan De Hertog een supermarkt komt. Prima, 2 milieuvervuilers weg en een supermarkt met voldoende parkeergelegenheid om de hoek.

Suggestie: de Lidl uit de wijk, waar te weinig parkeerruimte bij is, verplaatsen van De Hertog.

Gemeentelijke reactie:

In het geldende bestemmingsplan “Alkmaar Noord” is het perceel De Hertog 5 bestemd tot 'Bedrijfsdoeleinden'. De bestemming zelf wordt niet herzien. Uit de plantoelichting blijkt dat het beleid voor alle bedrijven is gericht op de handhaving daarvan. Het is niet de bedoeling om de bestaande bedrijfsbestemming, die op het perceel ligt te veranderen.

Nu de eigenaar van een van de autobedrijven nieuwbouwplannen heeft, kan geen sprake zijn van een andere bestemming, bijvoorbeeld in de vorm van detailhandel (supermarkt). Die afweging is nu dus niet aan de orde.

5. Autobedrijf Geer Kuilboer, De Hertog 3, 1931 GD Koedijk.

Het voorontwerpbestemmingsplan maakt geen melding van een risicovolle inrichting of gevoelige functies in de nabijheid van het voorliggende plan. Op het naastgelegen perceel, De Hertog 3, is een autobedrijf gevestigd, waarvan een spuiterij deel uitmaakt.

Om bedrijfsvoering van het eigen bedrijf voor nu en in de toekomst te borgen wordt verzocht deze bezwaren mee te nemen in de afweging van dit bestemmingsplan. De firma Kuilboer wenst zekerheid te verkrijgen dat haar exploitatie niet in gevaar komt en niet wordt geconfronteerd met aanvullende (milieu-) eisen en bepalingen.

Gemeentelijke reactie:

Zoals ook in de plantoelichting is vermeld, vormt het plaatsen van een nieuw pand op een andere locatie op het perceel De Hertog 5 de aanleiding om een gedeelte van het geldende bestemmingsplan te herzien. In de geldende bestemmingen en gebruiksmogelijkheden worden geen veranderingen aangebracht. Nu uitsluitende sprake is van verplaatsing van het bouwvlak binnen het perceel bestaat geen aanleiding om naastgelegen gronden te betrekken in de gedeeltelijke herziening van het geldende bestemmingsplan.

Zoals vermeld worden geen aanpassingen aangebracht in de gebruiksmogelijkheden van het geldende bestemmingsplan, waarin de autobedrijven, gevestigd op De Hertog 3 en 5, naast elkaar mogelijk zijn. Deze garagebedrijven konden en kunnen dus naast elkaar blijven functioneren.

In hoofdstuk 4.9 van de plantoelichting is beschreven dat binnen de zone van 30 meter van het plangebied (= het autobedrijf De Hertog) geen gevoelige functies (zoals woningen) aanwezig zijn, als bedoeld in de VNG-notitie “Bedrijven en milieuzonering”(VNG 2009, Den Haag). Deze vermelding volstaat voor dit bestemmingsplan. Het gaat daarbij immers om andere functies die mogelijk gehinderd kunnen worden door het autobedrijf De Hertog. Andere (auto-)bedrijven worden niet als gevoelige functies aangemerkt en hoeven dus niet vermeld te worden. Omgekeerd is autobedrijf De Hertog ook niet als mogelijk gehinderde functie aan te merken binnen de invloedsfeer van autobedrijf Geer Kuilboer.

Geconcludeerd kan worden dat de in het kader van de participatie ontvangen reacties geen aanleiding geven om het bestemmingsplan aan te passen.