direct naar inhoud van 3.3 Gemeentelijk beleidskader
Plan: Herenweg 117
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0361.BP00018-0305

3.3 Gemeentelijk beleidskader

3.3.1 Structuurvisie Alkmaar

Op grond van de Wro zijn gemeenten verplicht om voor hun grondgebied één of meer structuurvisies vast te stellen. De gemeente Alkmaar heeft er voor gekozen om meerdere structuurvisies te ontwikkelen. Daarbij wordt de bestaande wijkindeling voor wat betreft uitwerking aangehouden. Met het opstellen van de structuurvisies wordt uitwerking gegeven aan de visie van de gemeente Alkmaar zoals neergelegd in het document 'Toekomstvisie Alkmaar 2030'. Deze visie is in december 2008 door de raad vastgesteld.

3.3.2 Actualisatie bestemmingsplannen

De gemeente Alkmaar is bezig met een actualiseringsslag van de bestemmingsplannen. In de komende jaren zullen voor de gehele gemeente nieuwe bestemmingsplannen worden vervaardigd, waarbij gestreefd wordt naar vermindering van het aantal plannen. Het college heeft hiervoor in juni 2008 de startnotitie c.q. het plan van aanpak vastgesteld, waarin de volgorde is vastgesteld waarin deze plannen in procedure worden gebracht.

3.3.3 Bestemmingsplan 'De Nollen 1999'

De gronden maken onderdeel uit van het bestemmingsplan 'De Nollen 1999' (vastgesteld door de gemeenteraad d.d. 25 maart 1999, goedgekeurd door Gedeputeerde Staten d.d. 2 november 1999). In dit plan hebben de gronden de bestemming 'Wonen'. De gronden zijn bedoeld voor het wonen, waaronder begrepen praktijkruimten, als bedoeld in artikel 2.34 van het bestemmingsplan, en kantoren, als bedoeld in artikel 2.35 van het bestemmingsplan. Ter plaatse zijn de aanduidingen 'bouwgrens' en 'te bebouwen erven' opgenomen. Het aantal woningen per bebouwingsvlak mag ten hoogste het op de plankaart aangegeven aantal dan wel ten hoogste het bestaande aantal bedragen. Omdat ter plaatse geen aantal is aangegeven mag alleen de bestaande woning binnen de bestemming worden vervangen en of worden uitgebreid. Een nieuwe woning op de naast de woning gelegen (onbebouwde) erven is op grond van het bestemmingsplan niet mogelijk. De ontwikkeling is derhalve strijdig met het vigerende bestemmingsplan.

3.3.4 Welstandsnota

In de welstandsnota wordt zo concreet mogelijk aangegeven welke criteria een rol spelen bij de welstandsbeoordeling en binnen welke kaders die beoordeling zich afspeelt. De welstandsnota van de gemeente Alkmaar is in mei 2004 door de raad vastgesteld.

De agrarische linten en dorpskernen zijn vanwege de cultuurhistorische en landschappelijke betekenis en de kwetsbare kleinschaligheid en diversiteit aangeduid als bijzondere welstandsgebieden. Het welstandsbeleid is er op gericht om het karakter van de zelfstandige dorpskern of lintbebouwing te behouden en waar nodig te versterken. Het karakter van nieuwe bebouwing dient gerelateerd te zijn aan de aanwezige organisch gegroeide lintbebouwing. Bebouwing dient altijd te passen binnen de bestaande ritmiek van de bebouwingsmassa's.

Voor de lineaire ontwikkelingen in Alkmaar (agrarische en organisch gegroeide lintbebouwing, dorpen en buurtschappen) geldt dat bebouwing de oorspronkelijke (ontginnings)structuren en verkaveling volgt. Bebouwing is daarbij divers qua opbouw en kent zowel kleinschalige als grootschalige verschijningsvormen. Kenmerkend is de diversiteit van verschillende bouwperioden en/of functies. In vergelijking met de meer stedelijke bebouwingslinten hebben deze linten een meer open verkavelingstructuur en dorpskarakter. Voor de Nollen (welstandsgebied 4c) is in de gebiedsbeschrijving aangegeven dat bij de Herenweg in de loop van de tijd een vrijwel gesloten bebouwingslint is ontstaan, dit in tegenstelling tot de Achterweg. Aan de Herenweg staan verder vrijwel uitsluitend woningen bestaande uit één laag met kap. Incidenteel komen langs de Herenweg woningen voor die bestaan uit twee bouwlagen met kap.

De welstandscommissie heeft in haar vergadering d.d. 17 juli 2009 aangegeven op hoofdlijnen akkoord te gaan met het ontwerp voor beide woningen. Aandacht wordt gevraagd voor de goot, zijgevel en de dakkapellen van de noordelijk gelegen woning en de detaillering en materialisering in z'n algemeenheid.

3.3.5 Cultuurhistorie Alkmaar, Beleidskader 2009-2019 (concept)

De gemeente heeft een beleidsnotitie 'Cultuurhistorie Alkmaar, Beleidskader 2009-2019' in voorbereiding waarin het beleid van de gemeente Alkmaar ten aanzien van archeologie en cultuurhistorie binnen de gemeentegrenzen wordt vastgelegd. Uitgangspunt is ondermeer de vaststelling van een archeologische waardenkaart en het vastleggen van cultuurhistorische waarden in bestemmingsplannen als inspiratiebron en toetsingskader voor toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen.

3.3.6 Bodembeleidplan (2008)

Het beleid van Alkmaar ten aanzien van bodem is vastgelegd in het Bodembeleidsplan 2008. Naast het bodem beleidsplan zijn er een aantal aan het bodembeleidsplan gerelateerde rapporten/plannen w.o. de bodemkwaliteitskaart en het bodembeheerplan van 2005. In het geval van een bestemmingswijziging dient de betreffende bodem geschikt te zijn voor de nieuwe functie. Om na te gaan of dit het geval is kan de bodemkwaliteitskaart (BKK) van de gemeente Alkmaar worden geraadpleegd en historisch onderzoek worden uitgevoerd. Beide instrumenten geven inzicht in de te verwachten bodemkwaliteit.