direct naar inhoud van 5.3 Beschrijving van de bestemmingen
Plan: Alkmaar Zuid
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0361.BP00009-0305

5.3 Beschrijving van de bestemmingen

Bedrijf

Hoewel het plangebied hoofdzakelijk een woonfunctie kent, is hier en daar een aantal bedrijven gevestigd. Uitgangspunt voor het bestemmingsplan is om bedrijven toe te staan die reeds zijn gevestigd en die passen binnen woonbuurten of aan de rand van woonbuurten. Daartoe krijgen de bedrijven een basisbestemming die in het algemeen lichte vormen van bedrijvigheid en dienstverlening toelaat. De basisbestemming volgt de indeling van de Vereniging

van Nederlandse Gemeenten (Bedrijven en milieuzonering 2009). In de bestemming is geregeld dat alleen bedrijven van de categorieën A en B worden toegelaten (zie bijlage 1 bij de regels; Staat van Bedrijfsactiviteiten - functiemenging).

In de regels van de bestemming is bepaald dat wanneer een activiteit aanpandig aan woningen plaatsvindt dat de activiteit dan onder categorie A dient te vallen. Een activiteit die valt onder categorie B is niet toegestaan. Wanneer een activiteit plaatsvindt waarbij het gebouw bouwkundig is afgescheiden van woningen dan mag de activiteit ook vallen onder categorie B.

Wanneer een bedrijf een zwaardere categorie heeft dan wordt dit bedrijf heel specifiek bestemd, zoals het bouwbedrijf aan de Kennemerstraatweg 215.

De percelen waar een tankstation gevestigd is en een bijbehorende tankshop, hebben een eigen aanduiding binnen de bedrijfsbestemming. De tankstations, al dan niet met overkapping, en de verkoopshop hebben daarom een aanduiding op het erf en het gebouw, wegens de specifieke milieu- en bouwkundige omstandigheden. Om veiligheidsoverwegingen in deze woonbuurten is de verkoop van LPG bij de tankstations verboden. Verder laat de bestemming ook specifieke functies toe, die naast de bedrijfsactiviteit ook in het gebouw mogen plaatsvinden, zoals een bedrijfswoning, detailhandel en een kantoor. Deze afwijkende functies zijn met een aanduiding op de Verbeelding aangeduid. Alleen ter plaatse van de aanduiding mogen die functies plaatsvinden.

Detailhandel

De bestemming heeft uitsluitend betrekking op de grotere winkelpanden. In het plangebied bevinden zich enkele grote winkels met bijbehorende erf en (ondergrondse) parkeervoorzieningen. Het betreft met name het winkelcentrum aan de Wendelaarstraat.

Andere verspreide winkels in het plangebied, vaak gevestigd in vroegere woonwinkelpanden of bedrijfspanden, hebben een gemengde bestemming.

Gemengd – 1, Gemengd – 2 en Gemengd – 3

De gemengde bestemmingen geven een flexibele bestemming: panden kunnen voor verschillende functies worden gebruikt.

In het plangebied bevinden zich verspreid diverse panden die als praktijk of kantoor worden gebruikt en die geen deel uitmaken van een van een complex in de buurtcentra. Deze functies in vroegere woonpanden of in een voormalig bedrijfspand hebben een bestemming “Gemengd – 1”, waarbij al dan niet kan worden gewoond. Binnen deze bestemming is in het hele gebouw dienstverlening, kantoren, cultuur en ontspanning, maatschappelijk, sportvoorzieningen en wonen mogelijk.

Binnen deze bestemming is ook een horecaonderneming aanwezig. Deze is door middel van een aanduiding op de Verbeelding aangegeven en verwerkt in de regels. Alleen ter plaatse van deze aanduiding is een horecaonderneming toegestaan.

Verder bevindt zich in het plangebied enkele buurtwinkelcentra, met appartementen erboven. Deze panden hebben de bestemming “Gemengd – 2”. De menging van functies in deze panden is echter van andere aard. De bestemming is zo opgebouwd dat op de tweede en hogere verdieping moet worden gewoond en op de eerste bouwlaag is het wonen uitgesloten. In de eerste bouwlaag kunnen diverse functies worden gevestigd, zoals bedrijven, cultuur en ontspanning, maatschappelijk, detailhandel, dienstverlening, kantoren en sportvoorzieningen. Deze functies zijn uitwisselbaar met elkaar en gelet op de kleinschaligheid passend binnen de woonomgeving.

In de gebouwen met de bestemming “Gemengd – 3 ” is wonen niet toegestaan. In het hele gebouw mogen diverse functies worden gevestigd, zoals bedrijven, cultuur en ontspanning, maatschappelijk, dienstverlening en sportvoorzieningen Daarnaast is perifere detailhandel voor keukens, sanitair en woninginrichtingsartikelen waaronder meubelen toegestaan. Dit is alleen toegestaan ter plaatse van de aanduiding 'perifere detailhandel', zoals aangegeven op de Verbeelding.

Groen

De stedelijke groenvoorzieningen, die aangelegd zijn naast de waterlopen en tussen de woongebieden van Alkmaar Zuid hebben een groene bestemming, waarin het groene karakter, de recreatieve mogelijkheden en eventuele regenwateropvang de overhand hebben. Verharding is in deze bestemming zeer ondergeschikt.

Kantoor

De bestemming kantoor is alleen bedoeld voor de huidige kantoorpanden, waar vrijwel voornamelijk administratieve functies in worden uitgevoerd. In de gevallen waar bij het kantoor ook wordt gewoond dan wel planologisch reeds is toegestaan, is dit apart aangeduid in het bestemmingsplan.

Het nieuwe bestemmingsplan sluit aan op het beleid tot nu toe. Andere commerciële functies zoals winkels en maatschappelijke functies zijn hier niet toegestaan.

Bij de kantoorbestemming is wel een gangbare bijgebouwenregeling (aan- en uitbouwen) opgenomen, bedoeld voor de woonfunctie.

Maatschappelijk

Veel gebouwen met een maatschappelijke functie, zoals kerken, scholen en dorpshuizen en gezondheidscentra krijgen deze bestemming. Omdat dit maatschappelijk gebruik nogal aan verandering onderhevig kan zijn en de panden voor een gebruik door een groot aantal bezoekers zijn ingericht, is de bestemming ruim opgezet en laat wisseling van maatschappelijke functies toe. Het zorghotel Palatijn heeft een maatschappelijke bestemming; vanwege de specifieke aard van het gebruik als zorghotel is in het bestemmingsplan hier een aparte regeling voor opgenomen. Gebruik als gewoon hotel is hier niet toegestaan.

Binnen de bestemming Maatschappelijk zijn ook complexen met bijzondere woonvormen opgenomen, waarbij de woonfunctie voor ouderen of andere zorgbehoevende groepen centraal staat, maar waar ook veel zorgfuncties nodig zijn. Deze zorgfuncties vragen om specifieke extra ruimte, die in de bestemming planologisch is vastgelegd. De bijzondere woonfunctie is binnen de woonbestemming te herkennen aan de aanduiding 'specifieke vorm van wonen - bijzondere woonvorm'.

Sport

De bestemming 'Sport ' maakt het mogelijk dat Alkmaar blijft beschikken over overdekte en openluchtaccommodaties voor sportbeoefening. De bestemming is toebedeeld aan de Drafbaan en aan twee sportaccommodaties.

Verkeer

De grote invalswegen en de ringweg, hebben de bestemming ten dienste van het verkeer. Binnen de bestemming is een vrije inrichting van verhardingen (rijstroken, busstroken, fietspaden), kunstwerken (bruggen/viaducten) en bouwwerken mogelijk. Daar waar standplaatsen zijn toegestaan zijn ze op de verbeelding weergegeven.

Verkeer-Verblijfsgebied

Met uitzondering van de grote invalswegen en de ringweg zijn de overige wegen en het gehele openbaar gebied dat de woonbuurten ontsluit, zoals straten, stoepen en parkeerplaatsen en plantsoenen binnen deze bestemming opgenomen. De grote verscheidenheid aan mogelijke functies in de onbebouwde woonbestemming maakt dat wegen, stoepen, parkeerplaatsen, kleine groenstroken of voortuinen, makkelijk zijn uit te wisselen, als de herinrichting van de wijk daarom vraagt.

Daar waar evenementen en standplaatsen zijn toegestaan zijn ze op de verbeelding weergegeven.

Water

Vrijwel al het water wordt binnen het plangebied ook daadwerkelijk zo bestemd. Uitgangspunt van het waterbeleid is dat de ruimte voor waterberging niet mag verminderen en zo nodig voldoende water aanwezig moet zijn om als compensatie te kunnen functioneren bij extra verhardingen.

Binnen de bestemming bestaat de mogelijkheid voor het aanleggen van bruggen en natuurvriendelijke oevers, dan wel verharde oeverranden.

Wonen

Het plangebied van Alkmaar Zuid is vooral een woongebied, met een woonfunctie. De bijbehorende tuien en erven zijn ook ondergebracht onder de woonbestemming.

Bij de woningen is het mogelijk een beroep aan huis uit te oefenen. Wanneer er sprake is van een bedrijf, kantoor of een winkel bij de woning, is dit in het bestemmingsplan aangegeven met een specifieke aanduiding. Deze commerciële functies moeten wel op de begane grond gevestigd zijn. Wel mag het hele pand als woning worden gebruikt, als de winkel of het kantoor gesloten worden.

In het bestemmingsplan is een beperkte regeling opgenomen voor aan- en uitbouwen. Alleen de aan- en uitbouwen in het verlengde van het hoofdgebouw tot 3 meter achter de achtergevel worden in de bouwregels mogelijk gemaakt. Voor de overige aan- en uitbouwen en (vrijstaande) bijgebouwen is geen regeling opgenomen. Hiervoor is gekozen omdat de regeling voor vergunningsvrije bouwwerken vanuit de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht al de nodige oppervlakte aan erfbebouwing vergunningsvrij mogelijk maakt. Daarnaast heeft de gemeente een vastgesteld afwijkingenbeleid die het mogelijk maakt om binnen artikel 4 bijlage II Besluit omgevingsrecht genoemde gevallen, omgevingsvergunningen te verlenen voor veelvoorkomende erfbebouwing.

In die gevallen dat het vergunningsvrij bouwen niet voldoende mogelijkheden biedt, kan de gemeente binnen de gestelde kaders van het afwijkingenbeleid een omgevingsvergunning verlenen voor erfbebouwing. Met deze mogelijkheden vanuit de vergunningsvrije bouwwerken en aanvullend daarop de mogelijkheden om in afwijking van het bestemmingsplan vergunning te verlenen voor aan- en uitbouwen en bijgebouwen, wordt voldoende ruimte geboden voor het realiseren van erfbebouwing.

Waarde – Archeologie 2 en Waarde – Archeologie 3

De bestemmingen op de archeologisch waardevolle gronden kent een stelsel van aanlegvergunningen om het verstoren van de bodem door afgraven, door het leggen van leidingen, of het planten van diepwortelende bomen en struiken etc. te reguleren, zodanig dat de archeologische waarden niet verstoord worden.

De Archeologische gebieden zijn juridisch-planologisch vertaald in een tweetal dubbelbestemmingen,

'Waarde – Archeologie 2' en 'Waarde – Archeologie 3' ('Waarde – Archeologie 1' betreft archeologische verwachtingsgebieden met een zeer hoge verwachting).

Aan vergunningen voor werkzaamheden die binnen deze gebieden de bodem roeren (bodemingrepen) omgevings-, bodemsanering- en ontgrondingenvergunningen, zullen door de gemeente voorwaarden worden verbonden ten aanzien van de archeologische monumentenzorg. Bij projecten met een bodemverstoring van minder dan 500 m² en maximaal 40 cm diep (Waarde – Archeologie 2) of 5.000 m² en maximaal 40 cm diep (Waarde – Archeologie 3) zullen er geen archeologische verplichtingen zijn behalve de wettelijke meldingsplicht van toevalsvondsten aan de gemeente.

Waarde – Cultuurhistorie

In het plangebied komen diverse beeldbepalende panden voor. Deze panden krijgen de dubbelbestemming 'Waarde – Cultuurhistorie'. Hiermee wordt de uitstraling van de panden beschermd. Met een omgevingsvergunning kan onder voorwaarden worden afgeweken van de pandbreedte en goot- of bouwhoogte. Voorwaarden zijn dat het pand wordt vernieuwd of verbouwd waarbij een restauratieve aanpak van de voorgevel en de kap voorop staat, waarbij gevelelementen en materialen gehandhaafd of hersteld worden, dan wel dat elementen en materialen worden gebruikt die visueel overeenkomen met de oorspronkelijke materialen en gevelelementen. Daarnaast mag de karakteristiek en ruimtelijke kwaliteit van het straatbeeld niet in onevenredige mate worden aangetast.

Waterstaat – Waterkering

De bestemming 'Waterstaat – Waterkering' is een bestemming die over meerdere andere bestemmingen heen ligt en bedoeld is voor waterkerende werken ter bescherming tegen overstroming. De waterbouwkundige doeleinden beslaan het feitelijke tracé van de regionale waterkering en de bijbehorende vaarten.