Plan: | Jaagpad Midden |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0361.BP00005-0401 |
In het kader van Externe Veiligheid (EV) dient te worden gekeken naar de volgende aspecten:
- vervoer gevaarlijke stoffen over water;
- vervoer gevaarlijke stoffen over de weg en spoor;
- transport gevaarlijke stoffen door buisleidingen;
- inrichtingen die vallen onder het Besluit Externe Veiligheid Inrichtingen (BEVI);
- inrichtingen die vallen onder het Vuurwerkbesluit.
In opdracht van de provincie Noord-Holland is in november 2002 onderzoek gedaan naar de externe veiligheid van transport gevaarlijke stoffen over het Noordhollands kanaal. Het risico wordt gevormd door het vervoer van aardgascondensaat afkomstig van de NAM in Den Helder. Het onderzoek gaat uit van ca. 160 transporten per jaar. Volgens het onderzoek is er geen relevant plaatsgebonden risico en groepsrisico te verwachten. Voor het groepsrisico is uitgegaan van tweezijdige bebouwing met een dichtheid van 100 personen per hectare op 5 meter afstand van de rand van de vaarweg.
In verband met geplande woningbouw is aan de provinciale adviseur (AVIV) advies gevraagd omtrent mogelijke gevolgen voor het groepsrisico (oktober 2005). De toename van woonbebouwing heeft geen negatief effect op de omvang van het groepsrisico.
Inmiddels vindt het vervoer van het hierboven genoemde aardgascondensaat niet meer plaats over het Noordhollands kanaal. Het risico op een calamiteit is daarmee minder geworden.
Op landelijk niveau wordt gewerkt aan een 'Basisnet Water', dat na vaststelling de leidraad is voor ontwikkelingen nabij vaarwegen waarover transporten met EV-risico's plaatsvinden. Op 3 december 2008 is het definitieve Basisnet Water ter informatie naar de Tweede Kamer gezonden. In dit basisnet is het Noordhollands kanaal aangemerkt als 'minder belangrijke vaarweg' (groen). Dit betekent voor ontwikkeling in de nabijheid van het Noordhollands kanaal:
- geen beperking ten aanzien van het plaatsgebonden risico;
- geen verantwoording meer nodig voor het groepsrisico;
- geen plasbrandaandachtsgebieden meer.
Hoewel het Basisnet Water nog niet is vastgesteld, is het de verwachting dat dit wel gaat gebeuren. Dit betekent dat externe veiligheid nu en in de toekomst geen belemmering vormt voor de ontwikkeling van het plangebied.
Door Alkmaar lopen geen transporten van gevaarlijke stoffen via het spoornet. Overigens ligt het plangebied niet nabij de spoorlijn. De route gevaarlijke stoffen van Alkmaar is met name gelegen op de randweg. Aan de oostkant van het plangebied ligt de N242. De afstand van deze weg tot het plangebied is meer dan 800 m en daarmee niet relevant.
Transport van gevaarlijke stoffen via zogenaamde buisleidingen is beoordeeld op basis van de Circulaire Zonering langs hogedruk aardgastransportleidingen van het ministerie van VROM 1984. Er liggen in of nabij het plangebied geen buisleiding waarvoor planologische maatregelen nodig zijn.
Zowel binnen het plangebied als in de nabije omgeving (o.a. industrieterrein Oudorp en Overdie) zijn geen BEVI-inrichtingen gevestigd. Wel is voor het bedrijf Derco, dat is gelegen op het industrieterrein Oudorp, een kwantitatieve risicoanalyse QRA opgesteld (juli 2002). De contour van het plaatsgebonden risico (10-6 contour) blijft ver buiten het plangebied. Het groepsrisico is via een simulatieprogramma berekend, waarbij rekening is gehouden met de nieuwbouw van appartementen. Uit de simulatie bleek dat er geen sprake is van een groepsrisico. Gelet op het gegeven dat Derco niet valt onder het BEVI alsmede de resultaten van de QRA, vormen de bedrijfsactiviteiten geen belemmering voor de ontwikkeling van het plangebied.
De scheepswerf is getoetst door de Milieudienst Regio Alkmaar en de conclusie is dat externe veiligheid niet relevant is. Ook zijn er in het beschouwde gebied geen LPG-tankstations en vuurwerkopslagplaatsen.
Geconcludeerd kan worden dat er voor wat betreft de aspecten omtrent externe veiligheid geen beperkingen aanwezig zijn voor de ontwikkeling van het gebied voor woningbouw, zoals in het onderhavige bestemmingsplan wordt mogelijk gemaakt.