direct naar inhoud van 3.5 Gemeentelijk beleid
Plan: Jaagpad Midden
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0361.BP00005-0401

3.5 Gemeentelijk beleid

3.5.1 Algemeen

Deze paragraaf geeft een overzicht van de gemeentelijke beleidsstukken op het vlak van de ruimtelijke ordening die van belang zijn voor het plangebied.

De volgende beleidsstukken vormen de basis voor de totstandkoming van dit bestemmingsplan:

  • Alkmaar, sterke stad in een grote regio.
  • Een algemene Kanaaloevervisie: Het stedelijk rapport Oostelijke Kanaalzone, ontwikkeling op hoofdlijnen, van de sector Stadsontwikkeling ROM, oktober 2002.
  • Een structuurvisie: De door de gemeenteraad in februari 2003 vastgestelde Structuurvisie Schermereiland.
  • Het Ruimtelijk kader: Jaagpad-Midden, vastgesteld door de gemeenteraad in december 2009.
  • Welstandscriteria: Welstandscriteria Jaagpad deel 1, vastgesteld door de gemeenteraad in juni 2006.
3.5.2 Alkmaar, sterke stad in een grote regio

De herstructurering van het Schermereiland is onderdeel van het grote stedenbeleid. Inmiddels is de derde fase van het grote stedenbeleid in uitvoering. Het meerjaren ontwikkelingsprogramma is vastgelegd in de nota "Alkmaar, sterke stad in een grote regio". Dit is het vervolg op de eerdere stadsvisie. Het ontwikkelingsprogramma kent zes thema's waarvan er vijf als eerdere waren opgenomen in de stadsvisie. Deze thema's zijn: Sterk centrum, Vitale samenleving, Moderne economie, Gevarieerd wonen en Veilig Alkmaar.

De herstructurering Schermereiland is onderdeel van het thema Gevarieerd wonen. In 2002 is begonnen met de herstructurering van de wijk Schermereiland door de sloop van 150 woningen in Het Rode Dorp. Om de herstructurering planologisch mogelijk te maken wordt in 2003 de Structuurvisie Schermereiland vastgesteld. In september 2005 zijn de eerste 143 woningen (koop- en huurwoningen) opgeleverd. Ook het buurthuis, een peuterspeelzaal en een school zijn in dat jaar opgeleverd. In 2006 zijn de laatste 10 woningen opgeleverd en is de inrichting van de openbare ruimte met groenvoorziening afgerond. De ontwikkeling van woningbouw op het voormalige Stoel van Klaverenterrein in combinatie met de sloop van een aantal slechte woningen aan de Wagenmakersstraat vormt de tweede fase van de herstructurering van de wijk Schermereiland.

Binnen het thema Gevarieerd wonen wordt ook de noodzaak van intensief ruimtegebruik aan de orde gesteld vanwege het feit dat Alkmaar nauwelijks meer uitbreidingsmogelijkheden heeft. Aangegeven wordt dat de locaties die hun functie verliezen daarom in aanmerking komen voor woningbouw en de kanaaloeverzone wordt daarbij genoemd als één van de locaties waaraan moet worden gedacht.

Onder het thema Moderne economie wordt onder andere gemeld dat bestaande bedrijventerrein zoals Oudorp een opknapbeurt verdienen en wordt de herstructurering van dit bedrijventerrein als doelstelling en ambitie voor de komende periode geformuleerd.

3.5.3 Oostelijke Kanaalzone, ontwikkeling in hoofdlijnen

Rond 2000 is een discussie gestart over de toekomst van de kanaaloevers aan de oostzijde van Alkmaar. De aanleiding hiervoor is dat er rond het kanaal veranderingen te verwachten zijn. Op een aantal plekken staan terreinen leeg en ontwikkelaars hebben terreinen gekocht om deze opnieuw te beoordelen, zodat het gevaar dreigt van losse ontwikkelingen zonder samenhang.

Met de vaststelling van de rapportage “Oostelijke Kanaalzone, ontwikkeling in hoofdlijnen", vastgesteld in de gemeenteraad van 28 november 2002, heeft de gemeente haar visie voor de toekomstige ontwikkeling van de Kanaaloevers vastgelegd. Deze rapportage wordt ook wel de “Kanaaloevervisie” genoemd.

In deze visie wordt het ontwikkelingsperspectief van de gebieden rond het Noordhollands kanaal ten oosten van de binnenstad weergegeven. Wat betreft het Schermereiland wordt aangegeven dat de woningen op het Veneetse Eiland meer stedelijke allure mogen krijgen en dat de langzaamverkeerroute langs het kanaal dient te worden uitgebouwd richting het bedrijventerrein Oudorp en de Randersdijk.

3.5.4 Structuurvisie Schermereiland

De “Structuurvisie Schermereiland”, vastgesteld op 3 februari 2003, geeft een visie op de toekomstige inrichting van Schermereiland. Het hierin opgenomen beleid heeft hoofdzakelijk betrekking op de vernieuwing van “Het Rode Dorp” en richt zich tevens op herinrichting van het voormalige terrein van bouwmaterialenhandel Stoel van Klaveren tot woningbouwlocatie.

3.5.5 Herstructureringsplan bedrijventerrein Oudorp

Gelijktijdig met het haalbaarheidsonderzoek Jaagpad stelde de gemeenteraad op 21 maart 2005 ook het "Herstructureringsplan Bedrijventerrein Oudorp" vast. Hiermee koos de gemeenteraad gelijktijdig voor woningbouw op het Jaagpad en modernisering van het bedrijventerrein en heeft daarmee aangegeven dat beide als gelijkwaardig naast elkaar moesten worden ontwikkeld.

Een belangrijk doel van de herstructurering is het tegengaan van het teruglopen van de werkgelegenheid. Het creëren van een aantrekkelijk vestigingsklimaat voorkomt dat bedrijven wegtrekken en gaat leegstand tegen. Het is de verwachting dat na herstructurering het aantal werkplaatsen zal stijgen. Het herstructureringsplan richt zich met name op het verbeteren en de herinrichting van de openbare ruimte. Het gaat hierbij om dagelijkse problemen zoals het gebrek aan parkeerruimte en onvoldoende doorstroming.

3.5.6 Ruimtelijk kader Jaagpad-Midden

Op 26 juni 2008 heeft de raad het concept-ruimtelijk kader Jaagpad Midden vrijgegeven voor het doorlopen van een participatietraject. Gekozen is voor “adviseren”. Vervolgens zijn verschillende partijen uitgenodigd om deel te nemen aan de adviesgroep die over het ruimtelijk kader een advies heeft gegeven. Tegelijkertijd gaf de ontwikkelaar van Jaagpad Midden (Bouwfonds) aan dat er een tekort is op de grondexploitatie van het bouwplan (passend binnen de concept-kaderstellende nota). Zodoende zijn enkele optimaliseringsvoorstellen gedaan. Het college van B&W heeft op basis van deze voorstellen en het advies van de adviesgroep een nieuw voorstel gedaan, waarbij meer recht is gedaan aan de wensen van de adviesgroep en tegelijkertijd een voor Bouwfonds financieel gunstiger plan kon worden gemaakt. De gemeenteraad heeft op 14 december 2009 het ruimtelijk kader Jaagpad Midden vastgesteld.