direct naar inhoud van Regels

3e Herziening Bestemmingsplan Woonarken - Uiterweg 159

Status: vastgesteld
Identificatie: NL.IMRO.0358.11F-VG01
Plantype: bestemmingsplan

TOELICHTING

 
Inhoudsopgave

 

TOELICHTING

HOOFDSTUK 1 INLEIDING

1.1 Aanleiding en doelstelling

1.2 Ligging en begrenzing plangebied

HOOFDSTUK 2 BELEIDSKADERS EN PLANVISIE

HOOFDSTUK 3 UITVOERBAARHEID

HOOFDSTUK 4 JURIDISCHE PLANBESCHRIJVING

 

 

 

HOOFDSTUK 1 INLEIDING

 

 

1.1 Aanleiding en doelstelling

 

Het actuele beheerkader voor de regulering van de woonarken voor permanente en voor niet-permanente bewoning in de gemeente is neergelegd in het bestemmingsplan “Woonarken”. Het bestemmingsplan is conserverend van aard en de vertaling van het beleid om het aantal ligplaatsen voor woonarken binnen de gemeente niet verder uit te breiden dan op basis van reeds uitgegeven ligplaatsvergunningen mogelijk is.

 

Aan de Uiterweg 161, kadastraal bekend percelen H2974 en H2863 is momenteel een woonark gelegen die permanent bewoond mag worden op grond van het vigerende bestemmingsplan 'Woonarken'. Grenzend aan dit perceel is inmiddels een woonhuis gebouwd. Het betreffende perceel is onlangs vernummerd tot de Uiterweg 159.

 

Met de bouw van de woning bestaat het voornemen om de bestaande ligplaats aan de Uiterweg 159 te verplaatsen naar de Uiterweg 154 perceel H4248, zone A, adres Uiterweg154 ws8. De locatie van de nieuwe ligplaats valt ook binnen het plangebied van het bestemmingsplan 'Woonarken''. Binnen dit bestemmingsplan heeft het betreffende perceel de bestemming 'Recreatie - jachthaven'. Voor zover hier van belang is deze plek bestemd als ligplaats voor woonschepen voor niet- permanente bewoning. Voor het verplaatsen van de woonark is bestemmingsplan '4e herziening bestemmingsplan Woonarken- Uiterweg 154' opgesteld om het gebruik voor niet- permanente bewoning om te zetten in een gebruik voor permanente bewoning.

 

De onderhavige 3e herziening bestemmingsplan 'Woonarken - Uiterweg 159' beoogt (louter) te voorkomen dat de bestaande ligplaats aan de Uiterweg 159 opnieuw kan worden benut en hierdoor feitelijk een uitbreiding van het aantal ligplaatsen in de gemeente Aalsmeer plaatsvindt.

 

 

1.2 Ligging en begrenzing plangebied

 

Alle ligplaatsen voor permanente bewoning zijn in het bestemmingsplan “Woonarken” met een afzonderlijke aanduiding op de planverbeelding opgenomen. Met deze herziening wordt beoogd de oorspronkelijke ligplaatsen voor permanente bewoning aan de Uiterweg 159 van de verbeelding te verwijderen. De herziening betreft dus slechts een wijziging van de verbeelding zoals die geldt op de locatie Uiterweg 159. Het plangebied van deze herziening omvat daarmee het bestemmingsvlak “Water- Permanent- Wonen' ter plaatse van de Uiterweg 159.

 

 

1.3 Geldende planologische regeling

 

Het geldende bestemmingsplan “Woonarken” is op 19 december 2013 door de raad van de gemeente vastgesteld. Naar aanleiding van de uitspraak van 29 juli 2015 van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State over de beroepen die tegen dit besluit zijn ingesteld, heeft de gemeenteraad op 29 oktober 2015 het bestemmingsplan “Woonarken” opnieuw vastgesteld. Hierbij is in overeenstemming met de overwegingen van de Afdeling een calamiteitenregeling aan de in het bestemmingsplan opgenomen beëindigingsregeling voor afwijkende objecten (woonarken met een te grote maatvoering) toegevoegd. Tegen deze gewijzigde vaststelling is geen beroep ingesteld, zodat het bestemmingsplan in die vorm op 25 december 2015 onherroepelijk is geworden.

 

 

 

 

 

 

1.4 Leeswijzer

 

Hoofdstuk 2 gaat nader in op het beleidskader en de planvisie. Hoofdstuk 3 handelt over de uitvoerbaarheid van het plan. In hoofdstuk 4 wordt de technische vormgeving van het bestemmingsplan nader toegelicht.

HOOFDSTUK 2 BELEIDSKADERS EN PLANVISIE

 

Eén van de uitgangspunten van het woonarkenbeleid is dat het aantal ligplaatsen niet mag toenemen. Daartoe is in het bestemmingsplan “Woonarken” bepaald hoeveel ligplaatsen er maximaal binnen de gemeenten mogen zijn. Er is een maximum gesteld aan het aantal ligplaatsen voor arken voor niet-permanente bewoning en aan ligplaatsen voor arken voor permanente bewoning. Voor alle ligplaatsen voor permanente bewoning geldt bovendien dat deze elk afzonderlijk op de planverbeelding zijn aangeduid. De plantoelichting van het bestemmingsplan “Woonarken” bevat een uitgebreide motivering van het conserverende beleid.

 

De beoogde ontwikkeling op het perceel aan de Uiterweg 154 WS 8 ziet er feitelijk op, dat er in het bestemmingsplan ‘Woonarken” één nieuwe ligplaats voor permanente bewoning wordt gecreëerd. Bij een ongewijzigde instandhouding van het bestemmingsplan “Woonarken” betekent dit dat het aantal woonarken met één zou kunnen worden uitgebreid ten opzichte van het maximale aantal van 192 waartoe in het kader van het bestemmingsplan was besloten.

 

In overeenstemming met het conserverende beleid wordt daarom in samenhang met de planprocedure om de nieuwe ligplaats planologisch mogelijk te maken, het bestemmingsplan “Woonarken” herzien. Hierbij wordt de aanduiding ter plaatse van de huidige ligplaats van de planverbeelding verwijderd en zodoende wordt bewerkstelligd dat het aantal ligplaatsen voor permanente bewoning niet kan uitbreiden, ook al wordt er een nieuwe ligplaats gerealiseerd. Het totaal aantal ligplaatsen voor permanente bewoning blijft daarmee gehandhaafd op 192. Dit getal is ook in de Woonarkenverordening vastgelegd.

 

HOOFDSTUK 3 UITVOERBAARHEID

 

Deze herziening is van dien aard, dat in het kader van de Wro geen aanvullende onderzoeken dan wel onderbouwingen noodzakelijk zijn. Er worden geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk gemaakt. Slechts worden in verband met de verplaatsing van een ligplaats de bestaande aanduiding op de planverbeelding geschrapt. De inrichting van een ligplaats elders is te beschouwen als een nieuwe ontwikkeling waarvan de uitvoerbaarheid dient te worden aangetoond. Dat valt buiten de reikwijdte van deze herziening en vindt plaats in het kader van de procedure van het betreffende (postzegel-) plan ' 4e herziening bestemmingsplan Woonarken - Uiterweg 154'.

HOOFDSTUK 4 JURIDISCHE PLANBESCHRIJVING

 

Deze herziening betreft een wijziging van de planverbeelding en van de bestemmingsregels ter plaatse van het perceel Uiterweg 159.

De hierin opgenomen functieaanduidingen “ligplaats en oever” wordt voor de aanwezige woonark van de verbeelding verwijderd. Dit betekent dat binnen het bestemmingsvlak geen ligplaatsen voor arken voor permanente bewoning meer mogelijk zijn en evenmin erfbebouwing ten behoeve van een woonark. Feitelijk krijgt het betreffende gebied daarmee een bestemming voor water en daarbij behorende onbebouwde oevers,