Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Erfstede
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0356.EXBI2023-VA02

Regels

 
Artikel 1 Begrippen
 
Bestemmingsplan
Het bestemmingsplan ‘Erfstede’.
 
Bouwplan
Een aangewezen bouwplan als gedefinieerd in artikel 6.2.1 Bro.
 
Bouwrijp maken
In het Exploitatiegebied zijn mogelijk de volgende werken en werkzaamheden voor het bouwrijp maken voorzien:
  • het ontdoen van bebouwing, bouwresten, verhardingen, funderingen, kabels- en leidingen en andere boven- en ondergrondse obstakels, inclusief afvoeren en storten volgen de geldende wet- en regelgeving;
  • het ontgraven, ophogen en egaliseren van het terrein, inclusief afvoeren en storten volgens de geldende wet- en regelgeving;
  • het verwijderen van struiken, gewassen, bomen en boomstronken, inclusief afvoeren en storten volgende de geldende wet- en regelgeving;
  • het aanbrengen van drainage in de openbare ruimte;
  • het afvoeren van grondwater en gerguleren van grondwater;
  • het aanleggen van de aansluiting op het omliggende wegennet;
  • het aanleggen van bouwwegen, (tijdelijke) openbare verlichting en (tijdelijke) parkeerplaatsen;
  • en overige voorkomende werkzaamheden.

Exploitatiebijdrage
De door een aanvrager van de omgevingsvergunning aan de gemeente verschuldigde betaling in de kosten van de grondexploitatie op grond van artikel 6.18 Wro en artikel 6.19 Wro. De exploitatiebijdrage wordt berekend op de contantewaardedatum, zijnde 1 januari 2023. De exploitatiebijdrage wordt vanaf de contantewaardedatum tot aan het moment verlening omgevingsvergunning, activiteit bouwen, geïndexeerd met de in paragraaf 1.2 van deel B van dit Exploitatieplan opgenomen parameter.
 
Exploitatieplan
Het exploitatieplan Erfstede als bedoeld in artikel 6.12 Wro en artikel 6.13 Wro.
 
Exploitatiegebied
Het exploitatiegebied Erfstede waarop dit Exploitatieplan van toepassing is, zoals weergegeven in bijlage 1 van deel C van dit Exploitatieplan.
 
Exploitatieopzet
De exploitatieopzet als bedoeld in artikel 6.13 lid 1 onder c Wro en als bedoeld in hoofdstuk 1 van deel B van dit Exploitatieplan.
 
Nutsvoorzieningen 
In het Exploitatiegebied zijn mogelijk de volgende werken en werkzaamheden voor de aanleg van nutsvoorzieningen, inclusief bijbehorende bovengrondse voorzieningen, voorzien conform het ‘Handboek Stedelijk Tapijt’, Ontwerprichtlijnen voor de openbare ruimte van Nieuwegein, bijlage 2 van deel C:
  • aanleg van en, indien van toepassing, verplaatsing of aanpassing van nutsvoorzieningen waaronder in ieder geval wordt verstaan: leidingen voor water, elektra, datatelecom zoals glasvezel of kopernetwerk, inclusief de nodige onder- en bovengrondse voorzieningen, zoals transformatorhuisjes, verdeelkasten en installaties/gebouwen voor duurzame energievoorzieningen. Hierbij moet worden uitgegaan van standaard nutsinfra die wordt aangeboden. Er is geen sprake van extra nutsvoorzieningen die noodzakelijk zijn voor een bepaalde bedrijfsvoering.

Openbare ruimte
De gronden in en ten behoeve van het Exploitatiegebied waarop de openbare voorzieningen worden gereconstrueerd of gerealiseerd, waaronder openbare wegen, waterwegen en groenvoorzieningen.
 
Uitgeefbare gronden
De gronden waarop één of meer Bouwplannen mogelijk zijn.
 
Woonrijp maken
In en ten behoeve van het Exploitatiegebied zijn mogelijk de volgende werken en werkzaamheden voor het (her)inrichten van de openbare ruimte voorzien:
  • het aanleggen, aanpassen dan wel herstellen van wegen en pleinen, zowel met een open verharding als asfalt, met bijbehorende (verkeers- en verkeersregulerende) voorzieningen en bermen;
  • het aanleggen van inritten, trottoirs, voet- en rijwielpaden en (definitieve) parkeerplaatsen;
  • het aanleggen van (definitieve) openbare verlichting;
  • het aanleggen van bluswatervoorzieningen of brandputten indien noodzakelijk vanuit veiligheidsdienst, waaronder begrepen brandkranen met aansluitingen;
  • het plaatsen van straatnaamborden, markeringen, verkeers- en waarschuwingsborden, bebakening en belijning;
  • het plaatsen van straatmeubilair, speelvoorzieningen; hondentoiletten, sierende elementen en afrasteringen in de openbare ruimte;
  • het aanleggen van groenvoorzieningen plus plantvakverbetering en watertoevoer / beluchtingsvoorzieningen inclusief het verzorgen van het eerstejaarsonderhoud hiervan;
  • het aanleggen van geluidwerende voorzieningen;
  • en overige voorkomende werkzaamheden.  
Artikel 2 Werken en werkzaamheden
 
2.1.
De bestekken en tekeningen voor de uitvoering van werken en werkzaamheden voor het Bouwrijp maken, de aanleg van Nutsvoorzieningen en het inrichten van de Openbare ruimte, dienen te voldoen aan (I) de technische eisen zoals opgenomen in het Handboek Stedelijk Tapijt, Ontwerprichtlijnen voor de openbare ruimte van Nieuwegein, dat als bijlage 2 van deel C van dit Exploitatieplan is gevoegd, alsmede (II) de door de gemeente gestelde nadere beeldkwaliteitseisen, zoals vastgelegd in Omgevingskwaliteitsplan Binnenstad (City) Nieuwegein, dat als bijlage 3 van deel C van dit Exploitatieplan is toegevoegd. Als onderdeel van het Bouwrijp maken, dient het terrein te worden geëgaliseerd c.q. aangevuld met schoon zand c.q. grond (van milieucategorie Altijd toepasbaar (AW2000) Wonen en Industrie) tot maaiveldhoogte.
 
2.2.
Het is verboden te starten met de uitvoering van werken en werkzaamheden voor het Bouwrijp maken van het Exploitatiegebied, de aanleg van Nutsvoorzieningen en de inrichting van de Openbare ruimte, voordat het bestek ter goedkeuring is voorgelegd aan en is goedgekeurd door burgemeester en wethouders.
 
2.3.
De bestekken en tekeningen zullen worden getoetst aan de gestelde eisen in de in lid 2.1 genoemde stukken. Burgemeester en wethouders beslissen binnen zes weken na ontvangst van de bestekken en tekeningen omtrent de goedkeuring van deze stukken.
 
2.4.
De werken en werkzaamheden dienen te worden uitgevoerd in overeenstemming met de door de gemeente goedgekeurde bestekken en tekeningen voor het Bouw- en Woonrijp maken, de aanleg van Nutsvoorzieningen en het inrichten van de Openbare ruimte en overeenkomstig de eisen zoals opgenomen in de in lid 2.1 genoemde stukken. De partij die uitvoert, is aansprakelijk voor schade die zijn bouwactiviteiten veroorzaken.
 
2.5.
De uitvoering van werken en werkzaamheden voor het Bouwrijp maken, de aanleg van Nuts-voorzieningen en het inrichten van de Openbare ruimte vinden plaats onder toezicht van een door burgemeester en wethouders aangewezen toezichthouder. De toezichthouder geeft aanwijzingen over de route van het bouwverkeer. Na de start van de uitvoering van de werkzaamheden heeft de toezichthouder te allen tijde toegang tot de gronden van het Exploitatiegebied, waarop de uitvoering plaatsvindt. De toezichthouder zal tussentijdse inspecties uitvoeren. De aanwijzingen van de toezichthouder dienen te worden opgevolgd.
 
2.6.
Partijen die de werken en werkzaamheden uitvoeren, zijn verplicht tot het onderhouden van de bouwwegen, totdat deze wegen als onderdeel van de Openbare ruimte Woonrijp zijn gemaakt.
 
2.7.
In verband met de oplevering en overdracht van het beheer van de Openbare ruimte inclusief nutsvoorzieningen vindt direct voorafgaande aan deze overdracht een eindinspectie plaats. Hierbij zal getoets worden aan hetgeen gesteld in lid 2.1 tot en met lid 2.6 inclusief de genoemde stukken waarnaar wordt verwezen.
 
2.8.
Ten behoeve van de eindsinspectie dienen vooraf kwaliteitsverklaringen dan wel kwaliteitscertificaten van de toegepaste materialen en plannen met betrekking tot revisie en inspectie van de aangelegde riolering aan te worden geleverd.
 
2.9.
Zodra de werken en werkzaamheden zijn voltooid, wordt hiervan door partijen schriftelijk melding gedaan aan burgemeester en wethouders. Bij die melding wordt een voltooiingverslag gevoegd, dat een aanduiding van de werken en werkzaamheden inhoudt, waarop de melding betrekking heeft.
 
2.10.
Een voltooiingverslag behoeft de schriftelijke instemming van burgemeester en wethouders. Uiterlijk 8 weken na ontvangst van dat verslag wordt omtrent de instemming besloten.
 
2.11.
Burgemeester en wethouders onthouden zich van instemming met een voltooiingverslag, indien daarin naar hun oordeel niet aannemelijk is gemaakt, dat de daarin begrepen werken en werkzaamheden zijn uitgevoerd in overeenstemming met de goedgekeurde bestekken en tekeningen voor het Bouw- en Woonrijp maken, de aanleg van Nutsvoorzieningen en het inrichten van de Openbare ruimte en overeenkomstig de eisen, zoals opgenomen in de in lid 2.1 genoemde stukken.
 
2.12.
Voor exploitant geldt na overdracht van de openbare ruimte aan de gemeente een garantieperiode van 12 maanden, waarin hij eventuele gebreken voor zijn rekening herstelt.
 
2.13.
Het is verplicht de diensten, werken en werkzaamheden namens de gemeente openbaar aan te besteden volgens de richtlijnen 2014/24/EU van het Europees Parlement en de raad van 26 februari 2014 betreffende het plaatsen van overheidsopdrachten en tot intrekking van Richtlijn 2004/18/EG, zoals gepubliceerd in PbEU 2014, L 94/65 d.d. 28 maart 2014. Wat betreft opdrachten met een opdrachtsom onder het betreffende drempelbedrag uit de voornoemde richtlijnen, dient voorts het gemeentelijk aanbestedingsbeleid te worden gevolgd waarvan de relevante delen zijn opgenomen als bijlage 4 bij deel C van dit Exploitatieplan.
 
2.14.
Om te garanderen dat aan het in lid 2.13 bepaalde wordt voldaan, dient exploitant de raming van de door deze exploitant aan te leggen openbare voorzieningen 13 weken voorafgaand aan de geplande aanleg ter controle aan de gemeente voor te leggen. Daarbij dient de exploitant tevens een aanbestedingsprotocol op te stellen in overleg met het cluster centrale inkoop van de gemeente Nieuwegein, waarin is aangegeven op welke wijze de opdracht voor de uitvoering van werken en werkzaamheden wordt gegund. Dit aanbestedingsprotocol dient aan burgemeester en wethouders te worden voorgelegd. Burgemeester en wethouders beslissen uiterlijk 8 weken na ontvangst van de raming en het protocol omtrent de instemming met het protocol.
 
2.15.
De gunning van opdrachten voor de uitvoering van werken en werkzaamheden vindt plaats in overeenstemming met het aanbestedingsprotocol waarmee door burgemeester en wethouders is ingestemd.
 
2.16.
Het is verboden werken, werkzaamheden en bouwwerken, zoals omschreven in hoofdstuk 4 van deel A van dit Exploitatieplan, uit te voeren in strijd met de eisen zoals opgenomen in de regels 2.1 tot en met 2.15 van hoofdstuk 2 van deel C van dit Exploitatieplan.
Artikel 3 Locatie-eisen
 
3.1. Koppelingen
 
3.1.1.
Met de uitvoering van een Bouwplan, zoals opgenomen in de omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen, mag pas worden begonnen, nadat dit Bouwplan rechtstreeks ontsloten wordt via een (bouw)weg, die voldoet aan de in hoofdstuk 2 opgenomen eisen en regels voor werken en werkzaamheden behorende bij deel C van dit Exploitatieplan.
 
3.1.2.
Met de uitvoering van een Bouwplan, zoals opgenomen in de omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen, mag pas worden begonnen op het moment dat het volledige, bij het bouwblok behorende deelgebied, bouwrijp is gemaakt.
 
3.1.3.
Het is verboden werken, werkzaamheden en activiteiten uit te voeren die in strijd zijn met de voornoemde fasering in artikel 3.1.1 tot en met artikel 3.1.2, als opgenomen in deel C van dit Exploitatieplan.
 
3.1.4.
Burgemeester en wethouders kunnen ontheffing verlenen van het bepaalde in artikel 3.1, als opgenomen in deel C van dit Exploitatieplan, maar alleen indien de ontheffing past binnen een ter inzage gelegde herziening van dit Exploitatieplan.
Artikel 4 Slotregel
 
Dit Exploitatieplan wordt geciteerd als: "Exploitatieplan Erfstede".