direct naar inhoud van 2.1 Algemeen
Plan: De Liesbosch 2013
Status: vastgesteld
Plantype: beheersverordening
IMRO-idn: NL.IMRO.0356.BVL2012001-VA01

2.1 Algemeen

Inleiding

In dit hoofdstuk wordt de bestaande situatie van het verordeningsgebied beschreven. De paragrafen gaan achtereenvolgens in op de ligging van het gebied in een groter verband, de ontstaansgeschiedenis van het gebied, de ruimtelijke structuur en de bebouwingsstructuur.

Nieuwegein in groter verband

De gemeente Nieuwegein ligt in het rivierkleigebied van de provincie Utrecht, tussen de gemeenten Utrecht, Houten, Vianen en IJsselstein. De Lek vormt in het zuiden de gemeentegrens van Nieuwegein. In sociaal-economisch opzicht maakt Nieuwegein deel uit van de Utrechtse agglomeratie die ruim een half miljoen inwoners telt. Nieuwegein heeft een landoppervlak van 2.565 ha en is met het inwonertal van 60.720 op 1 januari 2012 de vijfde gemeente van de provincie na Utrecht, Amersfoort, Veenendaal en de Stichtse Vecht.

Nieuwegein is een jonge gemeente, in 1971 ontstaan als groeikern na samenvoeging van Jutphaas en Vreeswijk. De gemeentegrenzen zijn in de loop van de tijd onderhevig geweest aan veelvuldige veranderingen als gevolg van het expanderende Utrecht en aanpassingen aan de moderne infrastructuur. De bebouwing wordt vrijwel geheel ingesloten door lijninfrastructuur: de rijkswegen A2 en A12 in het westen en noorden en globaal de rijksweg A27 in het oosten en de Lek in het zuiden.

Verordeningsgebied

Het gebied was tot aan de Tweede Wereldoorlog hoofdzakelijk in gebruik als landbouwgebied. Na de oorlog verloor een groot deel van het gebied zijn agrarische functie door de aanleg van de bedrijventerreinen en de ontsluitingswegen. De bedrijvigheid heeft zich als gevolg van de directe ligging aan het water en de strategische ligging langs de snelwegen ontwikkeld in het noorden en oosten van Nieuwegein.

Een klein gedeelte van het verordeningsgebied is nog niet ontwikkeld en heeft vanuit het vigerende plan nog een agrarische bestemming.