direct naar inhoud van 3.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Fietsbrug plofsluis
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0356.BPLO2011HER001-VA01

3.3 Gemeentelijk beleid

Fietsnota Nieuwegein (2004)

Naar aanleiding van de in 2002 verschenen 'Fietsbalans' van de Fietsersbond is deze nota opgesteld. In de nota zijn de sterktes en zwaktes van het fietsnetwerk van Nieuwegein beschreven en er is aangegeven wat nodig zal zijn om het fietsnetwerk van Nieuwegein te verbeteren.

Structuurvisie Nieuwegein Verbindt 2030 (2010)

In de Structuurvisie Nieuwegein Verbindt 2030 geeft de gemeente Nieuwegein aan hoe ze inspeelt op ruimtelijke ontwikkelingen die op de stad afkomen. De NHW is in de structuurvisie opgenomen als zogenaamde 'Special'. Het beleid dat vanuit het Rijk en de provincie is vastgesteld wordt in de gemeentelijke structuurvisie verder vertaald. Een van de ontwikkelingen die in dit kader genoemd wordt is:

  • Herstel oost-westverbinding, de historische verbinding tussen Nieuwegein en Houten wordt hersteld door een fiets- en wandelbrug vanaf de Plofsluis naar de Overeindseweg.

Archeologiebeleid (2011)

Om de gemeentelijke rol als beslissend bestuursorgaan adequaat te kunnen vervullen, wordt een gemeentelijk archeologiebeleid met een eigen (inhoudelijk en bestuurlijk) afwegingskader opgesteld.

De bij het beleid horende archeologische verwachtingskaart geeft op perceelsniveau inzicht in het voorkomen van bekende en te verwachten archeologische waarden. Daarnaast bevat de kaart een informatielaag met mogelijke diepteligging van de te verwachten archeologie en bodemverstoring. De archeologische verwachtingskaart vormt de basis voor een archeologische beleidsadvieskaart: aan de verwachtingen worden regels gekoppeld die inzichtelijk maken waar en wanneer vroegtijdig onderzoek uitgevoerd moet worden.

Deze beleidsadvieskaart vormt op zijn beurt de onderlegger voor nieuwe bestemmingsplannen en dient als basis bij de verlening van omgevingsvergunningen voor bouwen en aanleggen.

Integrale Landschapsvisie Laagraven Oost (2011)

De integrale landschapsvisie is opgesteld in opdracht van de enveloppencommissie door de gemeente Houten en Nieuwegein.

De visie is een gedragen visie die richting geeft aan de Laagraven zoals beschreven in de gebiedsvisie Linieland en geeft tevens een antwoord op de plannen en voorstellen van Rijkswaterstaat, de stuurgroep ruimtelijke verkenning A12 zone, Groenraven-oost, gemeente Houten en Gemeente Nieuwegein.

De richting van de visie is een stedelijk landschapspark waarin een veranderzone met hoofdzakelijk groene signatuur, die ten dienste staat van de stedelijke omgeving, en die plaats biedt aan bijzondere, onderscheidende woon- en werkmilieus en recreatievoorzieningen. Het landschap – groen, cultuurhistorie, ecologie - is echter leidend.

Laagraven heeft een springplankfunctie als uitloopgebied in de directe nabijheid van Houten, Nieuwegein en Utrecht, richting de omringende landschappen. Het verbinden en verbeteren van de recreatieve ontsluiting naar de omgeving voor langzaam verkeer is essentieel voor het gebied Laagraven. De nieuwe brug bij Plofsluis/ARK, en de verbinding bij Kasteel Heemstede/A27 zijn hierin van groot belang.

De visie voorziet in nieuwe functies om het gebied interessanter, attractiever te maken, maar ook om het proces van gebiedsontwikkeling op gang te krijgen. Investeren in de groene kwaliteiten, om het gebied robuuster te maken, is noodzakelijk. Dit vraagt om externe kostendragers. In de visie is ruimte voor kleinschalig wonen als kostendrager (Rood voor Groen).