direct naar inhoud van 2.10 Belemmeringen
Plan: Blokhoeve 2012
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0356.BPBH2012-OH01

2.10 Belemmeringen

In het plangebied komt een aantal leidingen en verbindingen voor die een belemmerende factor vormen voor de ontwikkeling van een aantal functies in het gebied. In deze paragraaf staat een overzicht van deze belemmeringen.

Hoogspanningslijn

Dwars door het plangebied loopt een bovengrondse hoogspanningslijn van 150 kV. Dicht bij een hoogspanninglijn komen magnetische velden voor, waarvan de effecten op de volksgezondheid op de lange termijn niet duidelijk zijn. Uit onderzoek blijkt dat er een zeer klein statistisch verband bestaat tussen het langdurig verblijven in de nabijheid van een hoogspanningslijn en het voorkomen van leukemie bij kinderen onder de 15 jaar. Om gezondheidsproblemen te voorkomen, dient een zone langs de hoogspanningslijn vrij te blijven van bebouwing. De breedte van deze zone is op advies van Rijkswege vergroot tot 2 x 80 meter vanwege onzekerheid over de eventuele gezondheidseffecten van de magnetische velden. Op basis van de nieuwste inzichten is de specifieke magneetveldzone rond de hoogspanningslijn in Blokhoeve bepaald. Deze specifieke magneetveldzone bedraagt twee maal 60 meter, gemeten uit het hart van de hoogspanningslijn. Een deel van de bestaande bebouwing van De Lamellen aan de noordzijde van de leiding ligt binnen deze zone, evenals de geplande woningen aan de noordrand van het Eiland en The Edge II aan de zuidrand van De Lamellen.

Het minimaliseren van het gezondheidsrisico voor de huidige bewoners van De Lamellen, Galecop en Huis de Geer en de wens om Blokhoeve conform het stedenbouwkundig plan te voltooien vormden de aanleiding voor een onderzoek naar de mogelijkheden om de magneetveldzone van de hoogspanningslijn te kunnen verkleinen. Maatregelen om de magneetveldzone te verkleinen of te verplaatsen betekent dat er aanpassingen nodig zijn aan de masten, geleiders of stations. Er zijn verschillende opties beoordeeld. De kosten en de ruimtelijke impact van de opties lopen aanzienlijk uiteen.

De gemeente spant zich in voor het aanpassen van de magneetveldzone, maar is uiteraard niet de enige instantie die hierover een besluit kan nemen. Er wordt hiervoor overleg gevoerd met onder andere het ministerie van EL&I, Tennet, de gemeente Utrecht en de provincie Utrecht. De gemeente Nieuwegein en Utrecht hebben in bru/verband het ministerie verzocht het huidige trace op te nemen in het nog nader vorm te geven meerjarenverkabelingsprogramma, dat tot doel heeft ruimtelijke knelpunten op te lossen door 110-150 kV verbindingen ondergronds te brengen. Gelet op de complexiteit van de problematiek wordt een besluit over aanpassing van de hoogspanningslijn door Nieuwegein niet voor 2015 verwacht.

Om de periode waarin de hoogspanningslijn nog wel door het plangebied loopt te overbruggen, worden bijzondere maatregelen getroffen in dit bestemmingsplan. In de betreffende zone zal een uitwerkingsplicht worden opgenomen, in combinatie met een bouwverbod. Zolang de hoogspanningslijn nog op de huidige manier door het plangebied loopt, is het niet mogelijk om in de zone van de leiding te bouwen. Dit blijft dan voorlopig ook een ongebouwd gebied. Pas op het moment dat de hoogspanningslijn buiten gebruik is gesteld en/of ontmanteld, zijn er mogelijkheden om in dat gebied te bouwen. Te zijner tijd zal dan een uitwerkingsplan worden gemaakt, waarmee de bouw van de beoogde woningen in dit gebied mogelijk wordt gemaakt.

Hogedrukaardgasleiding

Voor een doelmatig functioneren dient de ruimte direct boven de aardgasleiding ongebouwd te blijven. In verband met onderhoud moet de strook grond aan vijf meter aan weerszijden van de leiding vrij blijven van bebouwing. Ook is van belang dat in geval van voorgenomen grondwerkzaamheden eerst wordt nagegaan of dit de belangen van de leiding niet schaadt.

Brandstoftransportleiding

Om dezelfde reden als bij de hogedrukaardgasleiding dient ook aan weerszijden van de brandstoftransportleiding een strook grond van vijf meter onbebouwd te blijven.

Stadsverwarmingsleiding

Ten oosten van de A.C. Verhoefweg loopt een tracé van een stadsverwarmingsleiding. Aan weerszijden van deze leiding dient drie meter vrij te blijven van bebouwing om onderhoud aan de leiding te kunnen uitvoeren.

Straalverbindingspad

Dwars over het plangebied loopt een straalverbindingspad, de rechtstreekse verbinding tussen twee zendmasten. Dit heeft tot gevolg dat in een zone van 100 meter aan weerszijden van de as van het straalpad geen bebouwing mag staan, die hoger is dan 54 meter, omdat dit de straalverbinding zou kunnen storen. Aangezien bebouwing van deze hoogte op grond van de planregels niet is toegestaan, is hiervoor in het bestemmingsplan geen aparte regeling opgenomen.

Verstoringsgebied radarstation Soesterberg

Op het luchtvaartterrein Soesterberg bevinden zich radarstations. Rond deze radarstations bestaat een radarverstoringsgebied. Het radarverstoringsgebied wordt gevormd door een cirkel met een straal van 15 NM (circa 28 km) gemeten vanaf de positie van de radar en met een hoogte van 45 meter ten opzichte van de hoogte van het maaiveld ter plaatse van de radar. In het radarverstoringsgebied moeten objecten met een hoogte van 45 meter worden getoetst op eventuele verstoringseffecten. Het stedenbouwkundig plan voor Blokhoeve gaat niet uit van gebouwen met een dergelijke hoogte. Het radarstation Soesterberg levert geen bijzondere beperkingen op. In het bestemmingsplan is een aparte regeling in verband met het radarstation overbodig.