De mate waarin het geluid, het woonmilieu mag belasten, is geregeld in de Wet geluidhinder (Wgh). De kern van de wet is dat geluidsgevoelige objecten worden beschermd tegen geluidhinder uit de omgeving. In de Wgh worden de volgende objecten beschermd (artikel 1 Wgh):
- woningen;
- geluidsgevoelige terreinen (terreinen die behoren bij andere gezondheidszorggebouwen dan categorale en academische ziekenhuizen, verpleeghuizen, woonwagenstandplaatsen);
- andere geluidsgevoelige gebouwen, waaronder onderwijsgebouwen, ziekenhuizen en verpleeghuizen, andere gezondheidszorggebouwen dan ziekenhuizen en verpleeghuizen die zijn aangegeven in artikel 1.2 van het Besluit geluidhinder (Bgh):
- verzorgingstehuizen;
- psychiatrische inrichtingen;
- medisch centra;
- poliklinieken;
- medische kleuterdagverblijven.
Het beschermen van deze geluidsgevoelige objecten gebeurt aan de hand van vastgestelde zoneringen. De belangrijkste geluidsbronnen die in de Wet geluidhinder worden geregeld zijn: industrielawaai, wegverkeerslawaai en spoorweglawaai. Verder gaat deze wet onder meer ook in op geluidwerende voorzieningen en geluidbelastingkaarten en actieplannen.
Planspecifiek
Onderhavig plan betreft de realisatie van een zorgvilla. Een zorgvilla valt in de Wet geluidhinder onder gevoelige bestemmingen, daar het valt onder verzorgingstehuizen.
In de nabijheid van het plangebied ligt de militaire vliegbasis Soesterberg. Vliegbasis Soesterberg is sinds 2008 gesloten en wordt niet meer gebruikt door defensie. De landingsbaan wordt echter nog gebruikt door de Amsterdamse Club voor Zweefvliegen. Deze vliegtuigjes worden aangetrokken door een motorvliegtuig, wat een geluidscontour oplevert. Aangenomen mag worden dat de geluidscontour voor de recreatieve activiteiten op de luchthaven zelf zijn gelegen.
De milieudienst Zuid-oost Utrecht heeft de geluibelasting op de gevels van het verkeerslawaai voor het plan uitgerekend. De uitgangspunten hierbij zijn: Geluidsbelasting op de gevel, inclusief de aftrek ex. artikel 110g Wgh met een ontvangerhoogte: 1,5/4,5 meter. Deze berekening is gebaseerd op de rekenmethode van voor 1 juli 2012.
figuur meetpunten geluidbelasting op de gevel
Uit het figuur blijkt dat de wettelijke norm van 48 dB niet wordt overschreden.