Plan: | Landelijk Gebied noord en zuid, archeologie |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0353.Lgebiedarcheologie-Va01 |
Het huidige archeologiebeleid in het bestemmingsplan Landelijk gebied noord en zuid van de gemeente IJsselstein is niet volledig in overeenstemming met de Provinciale Ruimtelijke Verordening (PRV) van de provincie Utrecht en het gemeentelijk archeologiebeleid. In het bestemmingsplan is namelijk opgenomen dat gronden gelegen binnen bouwvlakken niet vallen binnen de beschermende werking betreffende archeologie. Dit is niet in overstemming met de PRV en het gemeentelijk archeologiebeleid.
Gelet hierop dient het bestemmingsplan Landelijk gebied noord en zuid aangepast te worden. Tevens worden bouwbepalingen ten aanzien van de archeologische bescherming toegevoegd en worden 'aanduidingen' beleidsneutraal omgezet in een 'dubbelbestemming'.
Geldend bestemmingsplan
Het geldend bestemmingsplan is het bestemmingsplan Landelijk Gebied noord en zuid dat op 15 oktober 2015 is vastgesteld door de gemeenteraad.
Partiële herziening
Voorliggend bestemmingsplan is een partiële herziening, hetgeen inhoudt dat slechts enkele regels van het bestemmingsplan Landelijk gebied noord en zuid worden herzien en op de verbeelding worden 'aanduidingen' omgezet in een 'dubbelbestemming'. De overige regels en de verbeelding van het geldende bestemmingsplan blijven onverkort van kracht.
De onderhavige partiële herziening van het bestemmingsplan Landelijk gebied noord en zuid heeft als doel de regels aan te passen conform het geldende provinciale en gemeentelijke archeologische beleid door het schrappen van de regeling waarin gronden gelegen binnen bouwvlakken niet vallen binnen de beschermende werking betreffende archeologie en waar nodig te verduidelijken, omdat bij toepassing van de bestaande regels is gebleken dat deze niet overal voldoende eenduidig zijn. Onderstaand wordt nader ingegaan op het provinciaal en gemeentelijk beleid ten aanzien van archeologie en de aanpassingen in dit bestemmingsplan.
Provinciaal Ruimtelijke Structuurvisie en Provinciale Ruimtelijke verordening
Het provinciaal ruimtelijk beleid is primair neergelegd in de Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie 2013-2018 (PRS). De hoofddoelstellingen van de Structuurvisie zijn door de Provincie Utrecht juridisch vormgegeven in de Provinciale Ruimtelijke Verordening (PRV). De PRS en PRV zijn op 4 februari 2013 vastgesteld. Op 12 december 2016 is de PRS herijkt.
In de PRV zijn regels vastgelegd waar gemeenten zich bij het maken van bestemmingsplannen aan moeten houden. In artikel 1.7 lid 2 van de PRV is opgenomen: "een ruimtelijke besluit voor gronden die zijn aangewezen als 'Cultuurhistorische hoofdstructuur' bevat bestemmingen en regels ter bescherming van de waarden van de Cultuurhistorische hoofdstructuur, zoals genoemd in de Bijlage Cultuurhistorie."
Bij het behouden van archeologische waarden gaat het om het opnemen van regels die aantasting van archeologisch erfgoed voorkomen of zoveel mogelijk beperken. Daartoe moeten zowel bekende als te verwachten waarden worden beschermd. Behoud in situ (in de bodem) heeft altijd de voorkeur. Het geven van een dubbelbestemming verdient aanbeveling als de archeologische waarden zich over meerdere andere bestemmingen uitstrekken. Daarbij dient de rangorde tussen de bestemmingen te worden aangegeven. Ter bescherming van de waarden dienen zo nodig bouw- en aanlegvoorschriften te worden opgenomen.
Gemeentelijk beleid Archeologie
Het geldende archeologisch beleid van de gemeente IJsselstein is opgenomen in de archeologische verwachtings- en beleidsadvieskaart1. Op basis van een analyse van landschappelijke, bodemkundige en archeologische informatie is een kaart van archeologische waarden en verwachtingen opgesteld. Binnen het gemeentelijke beleid worden 3 verschillende Archeologische waardes onderscheiden.
Ten eerste zijn er de AMK-terreinen met wettelijke bescherming (de archeologische Rijksmonumenten), de overige AMK-terreinen, en de waardevolle kades en dijken. Voorts kunnen er vier archeologische verwachtingszones worden onderscheiden:
De waardes en zones hebben verschillende vrijstellingen van archeologisch onderzoek bij bodemingrepen. Deze zijn beschreven in het archeologisch beleidsdocument van de gemeente en vertaald in de verschillende dubbelbestemmingen en gebiedsaanduidingen in het bestemmingsplan Landelijk Gebied noord en zuid.
Regelingen in het bestemmingsplan Landelijk Gebied noord en zuid
Waarde - Archeologie 3
In artikel 29 van het bestemmingsplan Landelijk Gebied noord en zuid is opgenomen dat het verboden is om of in de gronden, die op de verbeelding zijn aangewezen voor 'Waarde - Archeologie - 3' en gelegen buiten de aangegeven bouwvlakken, zonder of in afwijking van een vergunning van het bevoegd gezag werkzaamheden of werken, niet zijnde bouwwerken (zoals opgesomd in een limitatief daaropvolgende lijst) uit te voeren.
In deze regeling zijn bouwvlakken uitgesloten van de beschermende werking betreffende archeologie.
Algemene aanduidingsregels
In artikel 35, lid 35.1, 35.2 en 35.3 van het bestemmingsplan 'Landelijk gebied noord en zuid' is opgenomen dat het verboden is in om of in deze gronden ter plaatse van de aanduiding 'Archeologisch waardevol gebied - 1', 'Archeologisch waardevol gebied - 2' en 'Archeologisch waardevol gebied - 3' zonder of in afwijking van een omgevingsvergunning werkzaamheden of werken, niet zijnde bouwwerken uit te voeren, zoals opgesomd in een limitatief daaropvolgende lijst
In deze regeling is de beschermende werking betreffende archeologie niet van toepassing als binnen een bouwvlak reeds bebouwing aanwezig is of als uitbreiding van een bouwvlak aan de achterzijde (vanaf de weg gezien) plaatsvindt.
Aanpassing bestemmingsplan Landelijk Gebied noord en zuid
Voorliggend bestemmingsplan repareert voorgenoemde gebreken om de beschermende werking betreffende archeologie tevens te doen gelden voor gronden gelegen binnen bouwvlak en geen uitzondering te maken voor de gevallen dat binnen een bouwvlak reeds bebouwing aanwezig is of als uitbreiding van een bouwvlak aan de achterzijde (vanaf de weg gezien) plaatsvindt.
In de regels van dit plan is tevens een aangepaste (actuele) regeling voor archeologie opgenomen, waarin tevens bouwbepalingen zijn toegevoegd. Op de verbeelding worden de 'aanduidingen' ten aanzien van archeologie beleidsneutraal omgezet in een 'dubbelbestemming'.
De herziening is daarmee tevens in lijn met de bepalingen uit de partiële herzieningen van het bestemmingsplan Landelijk Gebied noord en zuid.
Dit hoofdstuk gaat in op de regels van het bestemmingsplan. De regels vormen samen met de verbeelding het juridische bindende deel van het bestemmingsplan. Zowel de verbeelding als de regels voldoen aan de verplichte landelijke standaarden voor de uitwisseling en vergelijkbaarheid van digitale bestemmingsplannen (IMRO2012 en SVBP2012). Bij het bestemmingsplan hoort een toelichting. Het bestemmingsplan met de daarbij behorende toelichting stelt men langs elektronische weg vast.
Voorliggend bestemmingsplan ziet uitsluitend op bepalingen inzake archeologie. De bestemmingen Waarde - Archeologie 1 t/m 6 vervangen de regelingen zoals opgenomen in het geldende bestemmingsplan. Op de verbeelding zijn uitsluitend de dubbelbestemmingen Waarde - Archeologie weergegeven.
De herziening is lijn met het van toepassing zijnde provinciaal beleid (PRS en PRV) en het gemeentelijk beleid (archeologische verwachtings- en beleidsadvieskaart).
Het schrappen van de regeling waarin gronden gelegen binnen bouwvlakken niet vallen binnen de beschermende werking betreffende archeologie, heeft geen negatieve gevolgen voor de omgeving en het milieu.
Inspraak
Het voorontwerpbestemmingsplan heeft van 3 september 2020 voor een periode van zes weken ter inzage gelegen. Gedurende deze termijn kon een ieder zijn of haar reactie kenbaar maken. Er zijn in deze periode twee reacties ingediend.
In de 'Nota van inspraak en vooroverleg Bestemmingsplan Landelijk gebied noord en zuid, Archeologie' zijn de ingekomen reacties weergegeven en van een antwoord voorzien. Het bestemmingsplan is niet gewijzigd naar aanleiding van de reacties.
Vooroverleg
Het voorontwerp bestemmingsplan is op 3 november 2020 inzake vooroverleg art. 3.1.1 Bro toegestuurd aan het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Vitens N.V., provincie Utrecht en N.V. Nederlandse Gasunie. In de 'Nota van inspraak en vooroverleg Bestemmingsplan Landelijk gebied noord en zuid, Archeologie' is de ingekomen reactie weergegeven en van een antwoord voorzien. De ingekomen vooroverlegreactie leidt niet tot aanpassingen van het bestemmingsplan.
Zienswijzen
Er zijn geen zienswijzen ingediend.
Dit plan heeft geen gevolgen voor de uitgeefbaarheid c.q. de exploitatie van de gronden van het bestemmingsplan Landelijk Gebied noord en zuid.