direct naar inhoud van 4.10 Waterparagraaf
Plan: Rumelaarseweg - Ringelpoel
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0351.BP2012rumring-vg01

4.10 Waterparagraaf

4.10.1 Algemeen

Sinds 2001 is het verplicht een Watertoets bij ruimtelijke ontwikkelingen uit te voeren, wat als gevolg heeft dat in alle ruimtelijke plannen - en dus ook het bestemmingsplan - een zogeheten waterparagraaf moet zijn opgenomen.

De watertoets is een instrument dat er voor zorgt dat bij alle ruimtelijke plannen (landelijk én stedelijk gebied) aandacht is voor de kwaliteit en kwantiteit van water. De watertoets is verplicht voor alle overheden die waterhuishoudkundig relevante ruimtelijke plannen en besluiten hebben. Maar ook als bijvoorbeeld een particulier of ondernemer een vrijstelling van het bestemmingsplan nodig heeft, komt de watertoets aan de orde. In het kader van de Watertoets wordt contact opgenomen met de waterbeheerder. Dit is de overheid die verantwoordelijk is voor het waterbeheer in het plangebied. Meestal is dat het waterschap, soms Rijkswaterstaat of de provincie, in dit geval Waterschap Vallei en Eem.

4.10.2 Huidige situatie plangebied

De locatie aan de Ringelpoel is in de huidige situatie volledig onbebouwd/verhard. Het gebied bestaat uit een grasweide met aan de noordrand een strook hoogopgaande beplanting.

4.10.3 Toekomstige situatie plangebied

Het voorgenomen plan voor de herinrichting van de locatie aan de Ringelpoel heeft geen noemenswaardige wijzigingen in de waterhuishouding tot gevolg. Het gebied maakt geen onderdeel uit van een grondwaterbeschermingsgebied. Daarnaast worden in het kader van het voorgenomen plan geen werkzaamheden uitgevoerd of bouwwerken gerealiseerd die gevolgen hebben voor het grondwater.

In de toekomstige situatie wordt een woning met schuur in het plangebied gerealiseerd. Zowel de woning als schuur krijgt een oppervlakte van circa 80 m². In deze nieuwe situatie wordt in het plangebied dus 160 m² aan bebouwd oppervlak toegevoegd. Bovendien wordt ten behoeve van de in- en uitrit van het perceel en de benodigde parkeervoorzieningen ook nog een deel van het perceel voorzien van verharding. De toename van bebouwd/verhard oppervlak leidt naar verwachting niet tot wijzigingen in het waterhuishoudingssysteem.

Het afvalwater wordt gescheiden van het hemelwater en aangesloten op het bestaande riool. Uitgangspunt is om het hemelwater conform de trits 'vasthouden - bergen - afvoeren' te verwerken.

Om vervuiling van oppervlakte- en grondwater te voorkomen wordt voor de nieuwe woning en schuur gebruik gemaakt van niet-uitlogende bouwmaterialen.

Het voorgenomen plan is in het kader van het vooroverleg voorgelegd aan Waterschap Vallei & Eem.