Plan: | Rumelaarseweg - Ringelpoel |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0351.BP2012rumring-ow01 |
Op basis van de Monumentenwet wordt in Nederland ingezet op zowel de bescherming van het archeologisch erfgoed als de waardevolle cultuurhistorie.
Sinds 1 september 2007 is de Wet op de Archeologische Monumentenzorg (Wamz) van toepassing. Dit is een herziening van de Monumentenwet 1988. Met deze herziening zijn de belangrijkste bevoegdheden aangaande de archeologie bij de gemeente neergelegd. De gemeenteraad is op grond van de Monumentenwet verplicht bij de vaststelling van bestemmingsplannen rekening te houden met de in de grond aanwezige of te verwachten archeologische waarden.
De gemeenten Renswoude en Woudenberg hebben in mei 2010 door RAAP Archeologisch Adviesbureau een archeologische verwachtings- en beleidskaart laten opstellen. De Archeologische Verwachtings- en Beleidskaart geeft op perceelsniveau aan welke archeologisch bekende waarde of welke verwachting van toepassing is. Op basis daarvan kan in een vroeg stadium van ruimtelijke planvorming gekeken worden of en hoe archeologische waarden beschermd kunnen/moeten worden: middels aanpassing van het plan of het behoud van informatie door opgraven. Bij elke voorgenomen activiteit om de bodem te verstoren in een gebied met archeologische waarde of verwachting moet namelijk in een zo vroeg mogelijk stadium worden bepaald of een nader archeologisch onderzoek noodzakelijk is.
afbeelding - uitsnede Ringelpoel gemeentelijke archeologische beleidsadvieskaart
Ringelpoel
Het perceel aan de Ringelpoel ligt conform de Archeologische Verwachtings- en Beleidskaart in de zone cultuurhistorische elementen. Binnen deze zone geldt dat bodemingrepen dieper dan de huidige verstoringsdiepte (30 cm -mv) vermeden dienen te worden. Daarnaast is bij bodemingrepen groter dan 100 m² voorafgaand archeologisch onderzoek noodzakelijk. Gelet op de bouwplannen wordt de 100 m² overschreden. In verband met de voorgenomen ontwikkeling is door Archeological Research & Consultancy een onderzoek uitgevoerd. Het volledige onderzoek is als Bijlage 1 aan het plan toegevoegd.
Op basis van het onderzoek kan geconcludeerd worden dat in het gebied ten dele verspoelde dekzanden zijn aangetroffen. De bodem op de onderzoekslocatie is 55 tot 100 cm –mv vergraven. Ter plaatse van de geplande nieuwbouw is dit 90 `a 100 cm –mv. Waarschijnlijk waren van oorsprong beekeerdgronden op de locatie aanwezig.
Op basis van het verkennende booronderzoek kan de archeologische verwachting worden bijgesteld naar laag. Enerzijds, omdat het gebied dusdanig nat was dat het niet interessant is geweest voor bewoning (verspoelde dekzanden hebben een lage verwachting op de gemeentelijke beleidsadvieskaart), anderzijds omdat de bodem grotendeels vergraven is.
Gezien de lage archeologische trefkans en het feit dat de verstoring voor de nieuwbouw grotendeels binnen reeds verstoorde grond plaatsvindt, wordt geadviseerd de onderzoekslocatie vrij te geven. Het is aan de gemeente Woudenberg, om de locatie definitief vrij te geven. De archeologische meldingsplicht conform art. 53 van de Wamz blijft hoe dan ook van kracht. Wanneer er bij graafwerkzaamheden archeologische resten worden aangetroffen, dan dient dit direct bij de gemeente te worden gemeld.
Rumelaarseweg
Het perceel aan de Ringelpoel ligt conform de Archeologische Verwachtings- en Beleidskaart deels in de zone cultuurhistorische elementen. Binnen deze zone geldt dat bodemingrepen dieper dan de huidige verstoringsdiepte (30 cm -mv) vermeden dienen te worden. Indien dit niet mogelijk is dient bij bodemingrepen groter dan 100 m² voorafgaand archeologisch onderzoek noodzakelijk is.
afbeelding - uitsnede Rumelaarseweg gemeentelijke archeologische beleidsadvieskaart
Het andere deel van het perceel ligt in de zone met een lage archeologische verwachting. Binnen deze zone geldt dat bodemingrepen dieper dan de huidige verstoringsdiepte (30 cm -mv) vermeden dienen te worden. Indien dit niet mogelijk is moet bij bodemingrepen groter dan 10.000 m² voorafgaand archeologisch onderzoek noodzakelijk is.
Doorwerking in bestemmingsplan
Conform het bestemmingsplan Buitengebied 2010 dient voor gronden die op de Archeologische Verwachtings- en Beleidskaart liggen binnen de zone cultuurhistorische elementen een archeologische dubbelbestemming opgenomen te worden. Voor gebieden met een lage verwachtingswaarde is geen archeologische dubbelbestemming van toepassing.
Omdat onderzoek heeft aangetoond dat voor het perceel aan de Ringelpoel uitgegaan kan worden van een lage verwachtingswaarde wordt voorgesteld om voor dit gebied geen archeologische dubbelbestemming op te nemen.
Voor het perceel aan de Rumelaarseweg zijn nog geen concrete plannen en is derhalve nog geen onderzoek uitgevoerd. Vooralsnog wordt voor dit perceel dan ook aangesloten bij de archeologische dubbelbestemming zoals deze is opgenomen in het bestemmingsplan Buitengebied 2010.
De modernisering van de monumentenzorg (MOMO) heeft erin geresulteerd dat per 1 januari 2012 het Besluit ruimtelijke ordening is aangepast. Met deze aanpassing is cultureel erfgoed ingebed in de ruimtelijke ordening. Het is verplicht om in bestemmingsplannen aandacht te geven aan cultuurhistorie en de effecten van het initiatief op cultuurhistorische waarden die in het plangebied voorkomen. Daar waar nodig dient de bescherming van deze waarden ook te worden vastgelegd in de regels en verbeelding bij het bestemmingsplan.
De bestaande woning aan de Rumelaarseweg 33 is een gemeentelijk monument. De monumentale status van de woning wordt verwijderd en deze zal met de aanwezige bijgebouwen worden gesloopt. In de rest van het plangebied zijn geen cultuurhistorisch waardevolle elementen aanwezig.
De aspecten archeologie en cultuurhistorie vormen geen belemmering voor dit bestemmingsplan.