direct naar inhoud van 3.4 Gemeentelijk/lokaal beleid
Plan: Rumelaarseweg - Ringelpoel
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0351.BP2012rumring-ow01

3.4 Gemeentelijk/lokaal beleid

3.4.1 Toekomstvisie Woudenberg

Onder andere vanuit de vraag “wat komt er op weg naar 2015 op ons af aan maatschappelijke, economische en ruimtelijke veranderingen en aan beleid van andere overheden?” is de Toekomstvisie Woudenberg 2015 opgesteld.
De visie geeft een beeld van de gewenste toekomstige kwaliteiten voor wonen, werken en recreëren in Woudenberg, hierbij wordt onderscheid gemaakt in het landelijk en stedelijk gebied. Het plangebied is gelegen in het landelijk gebied.

De komende jaren worden in het landelijk gebied grote veranderingen verwacht door ontwikkelingen in de landbouw. In de Gelderse Vallei moet er worden ingespeeld op een landbouwsector die scherpe wijzigingen ondergaat en op bescherming van de natuurwaarden van het landschap. Juist ook bij de komende veranderingen moet er worden ingezet op behoud van de agrarische sector.

Conclusie
Het voorliggende plan heeft betrekking op de realisatie van één nieuwe woning in het landelijk gebied. Bij de plannen is rekening gehouden met de reeds aanwezige functies in de omgeving van het plangebied. Uitgangspunt is dat de nieuwe woning niet tot gevolg mag hebben dat bestaande functies in de uitvoer van hun activiteiten worden beperkt. In hoofdstuk 4 wordt hier nog nader op ingegaan.

Daarnaast speelt dit plan in op de verbreding van de rijksweg A12. Met het verwijderen van de woonbestemming direct langs de rijksweg A12 en de spoorverbinding Utrecht-Ede/Wageningen wordt een onaanvaardbare woonsituatie gesaneerd.

3.4.2 Woonvisie

In de Woonvisie beschrijft de gemeente het beleid op het gebied van wonen in de periode 2009-2013, met een doorkijk naar 2020. De woonvisie is hiermee het kerninstrument voor het lokale woonbeleid: het geeft een kwantitatieve
en kwalitatieve inkleuring aan de woningbouwontwikkelingen voor de gemeente Woudenberg.
In de Woonvisie zijn onder andere de volgende woonopgaven geformuleerd:

  • een op doorstroming gericht bouwprogramma realiseren om de dynamiek binnen de woningmarkt te stimuleren;
  • sturen op de differentiatie in nieuwbouwplannen;
  • rechtstreeks bouwen voor koopstarters opdat koopstarters een wooncarrière kunnen beginnen binnen de gemeente Woudenberg;
  • zoeken naar geschikte mogelijkheden om nieuwbouwwoningen voor senioren (nultredenwoningen) te realiseren (met name huurwoningen);
  • bevorderen van doorstroming door gedifferentieerd bouwen in het koopsegment qua type woningen en locatie. Circa 20% tot 30% van het bouwprogramma realiseren in de vorm van vrije kavels (met name om starters en jonge gezinnen vast te houden en naar Woudenberg te lokken).

Conclusie
De nieuw te realiseren woning aan de Ringelpoel betreft een maatwerk project. De nieuwe woning dient ter vervanging van de te slopen woning en bijgebouwen aan de Rumelaarseweg 33 in het landelijk gebied van Woudenberg en kan dan ook niet worden gezien als een extra toevoeging aan de woningvoorraad van de gemeente.

3.4.3 Waterplan Woudenberg

Het waterplan beschrijft een integrale visie op de inrichting en het beheer van water in de gemeente Woudenberg en geeft een overzicht van maatregelen die nodig zijn om deze visie te realiseren. Het waterplan bestaat uit meerdere documenten, te weten:

  • de watervisie 2003 - 2015, waarin doelen en ontwikkelingen zijn beschreven;
  • het uitvoeringsplan 2003 - 2006, waarin de maatregelen zijn uitgewerkt;
  • de jaarlijks op te stellen operationele programma's met de uit te voeren maatregelen.

De watervisie omschrijft de gewenste ontwikkeling van het water(keten)beheer in de gemeente Woudenberg voor de komende 10 à 15 jaar. In het waterplan wordt onderscheid gemaakt in 6 deelgebieden. Het plangebied ligt in het deelgebied van de Heiligenbergerbeek. Direct naast het plangebied ligt namelijk de Woudenbergse Grift. Voor een goed zuurstofgehalte in de Woudenbergse Grift is het van belang dat een aangepast maairegime toegepast kan worden. Daarnaast dient de ecologische functie van de grift verbeterd te worden en moet gekeken worden naar het meer vasthouden van water in de Woudenbergse Grift.

Conclusie
Het voorgenomen plan houdt rekening met de aanwezigheid van de Woudenbergse Grift direct ten westen van het plangebied. Onder andere door het vrijhouden van een onderhoudsstrook wordt aangesloten bij de uitgangspunten uit het gemeentelijke waterplan.

3.4.4 Beleidsregels hogere waarden Wet geluidhinder 2012

Met de wijziging van de Wet geluidhinder hebben gemeenten meer beleidsvrijheid om binnen het grenswaardenregime van de Wet geluidhinder (tussen voorkeursgrenswaarde en ten hoogste toelaatbare geluidbelasting) te opereren. De gemeente Woudenberg wil met de beleidsregels het beleid aangaande hogere waarden vastleggen.

Gemeente Woudenberg zet zich in voor een goede leefbaarheid, ook op de locaties met hogere geluidsniveaus. Een hogere waarde procedure kan worden gestart indien op basis van akoestisch onderzoek is aangetoond dat de geluidsbelasting niet verlaagd kan worden tot de voorkeursgrenswaarde door het treffen van maatregelen bij de bron, in het overdrachtsgebied of bij de ontvanger. Daarnaast dient sprake te zijn van:

  • 1. vervangende nieuwbouw;
  • 2. de woningen vervullen door de gekozen situering of bouwvorm een doelmatige akoestisch afschermende functie voor andere woningen of geluidsgevoelige bestemmingen;
  • 3. de woningen een open plaats opvullen tussen bestaande bebouwing;
  • 4. Het betreft een grond- of bedrijfsgebonden woning;
  • 5. Het betreft verspreid liggende woningen buiten de bebouwde kom;
  • 6. Woningen zijn in een uitbreidings-, inbreidings of herstructureringsplan opgenomen.

De nieuwe woning dient minstens over één geluidsluwe zijde te beschikken. De buitenruimte(n) die als verblijfsruimte word(t)(en) gebruikt moeten aan de geluidsluwe zijde zijn gesitueerd.

Conclusie
Voorliggend bestemmingsplan heeft betrekking op de realisatie van een nieuwe woning die ter vervanging dient van een bestaande woning. De bestaande woning aan de Rumelaarseweg 33 heeft een geluidsbelasting van circa 65 dB vanwege de rijksweg A12 en ongeveer 71 dB als gevolg van de spoorlijn Utrecht-Ede/Wageningen.
De nieuwe woning wordt gerealiseerd aan de Ringelpoel en heeft ten hoogste een geluidsbelasting van 55 dB als gevolg van de Maarsbergseweg (N226). Er is derhalve sprake van vervangende nieuwbouw waarbij de geluidsbelasting aanzienlijk afneemt (Ad 5a). Omdat voor de nieuwe woning de voorkeursgrenswaarde van 48 dB wordt overschreden wordt een hogere waarde procedure voor 53 dB gevolgd.