Plan: | Rumelaarseweg - Ringelpoel |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0351.BP2012rumring-ow01 |
Als gevolg van dit bestemmingsplan wijzigt op twee locaties in het buitengebied van Woudenberg de ruimtelijke situatie. Voor het perceel aan de Rumelaarseweg 33 zijn momenteel nog geen concrete plannen bekend. Vast staat echter dat de woonbestemming ter plaatse niet meer te hanteren is vanwege de verbreding van de rijksweg A12. Als gevolg hiervan worden de (voormalige) woonbebouwing en bijbehorende bijgebouwen op het perceel Rumelaarseweg 33 gesloopt. Na inwerkingtreding van dit bestemmingsplan zijn de gronden op dit perceel te gebruiken voor de infrastructurele doeleinden ter plaatse. Op het perceel komt de bestemming "Verkeer" te liggen.
Voor het perceel aan de Ringelpoel zijn al wel concrete plannen. In onderstaande paragrafen wordt hier nader op ingegaan.
Programma
In de toekomstige situatie wordt op het perceel aan de Ringelpoel een nieuwe vrijstaande woning gerealiseerd. De nieuwe woning bevindt zich op het westelijke deel van het perceel op 5 meter van de Grift. De woning zal bestaan uit één bouwlaag met kap. De hoogten die hiervoor worden gehanteerd zijn 3 meter voor de goot en maximaal 8 meter voor wat betreft de bouwhoogte. De woning krijgt een diepte van circa 10 meter en wordt maximaal 8 meter breed. De nokrichting van de woning is evenwijdig aan de Ringelpoel. De inhoud van de woning bedraagt 450 m³.
Ten oosten van de nieuwe woning wordt een ook een nieuwe vrijstaande schuur gebouwd. De schuur bestaat eveneens uit één laag met een kap. Voor de schuur worden de zelfde afmetingen aangehouden als voor de woning (80 m²). Tussen de woning en de schuur wordt een aansluiting gecreëerd op de Ringelpoel. De ruimte tussen de woning en de schuur wordt geschikt gemaakt als oprit en zorgt onder andere voor voldoende parkeergelegenheid.
Landschappelijk inpassing
Omdat de nieuwe woning in het buitengebied van Woudenberg wordt gerealiseerd is het van belang dat de toekomstige situatie goed aansluit op het landelijke karakter van de omgeving.
Door het nieuwe perceel vrij eenvoudig in te richten met een landelijke stijl wordt aansluiting gevonden met de omgeving. Daarnaast ontstaat er door het afstemmen van het materiaalgebruik voor de woning en de schuur een samenhangend geheel. Door het perceel te voorzien van een groene uitstraling ontstaat een landelijk karakter dat zorgt voor een goede inpassing in het landschap. De groene uitstraling van het perceel krijgt vorm door de border rondom de woning te voorzien van vaste planten en groenblijvende heesters zoals buxus. Daarnaast wordt de bestrating rond de woning voorzien van oude gebakken klinkers. De entree en het gedeelte tussen de woning en de kapschuur zal worden voorzien van boerengrind. Verder worden later stukken tuin om de woning en om de kapschuur ingericht als gazon.
afbeelding - voorgestelde inrichting voor plangebied
Als afscheiding tussen de bestaande woning (ringelpoel nr. 1) en de te realiseren woning, wordt een beukenhaag geplaatst van ongeveer 1.60m hoog. Rondom de kapschuur wordt als afscheiding richting de Maarsbergseweg een beukenhaag van ongeveer 2m hoog geplaatst.
De reeds aanwezige bomenstrook langs de Ringelpoel staat op gemeente grond en zal in verband met het voorgenomen plan niet wijzigen. In aansluiting op deze strook bomen worden in het plangebied mogelijk enkele solitaire bomen geplaatst.