Plan: | Woudenberg Dorp 2011 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0351.BP2011dorp-vg01 |
De regels zijn gestructureerd in vier hoofdstukken. Hoofdstuk 1 bevat de inleidende regels waarin de begrippen en de wijze van meten worden uitgelegd. In hoofdstuk 2 wordt op de bestemmingen en hun gebruik ingegaan. De algemene regels zijn opgenomen in hoofdstuk 3 en hoofdstuk 4 bevat ten slotte de overgangs- en slotregel. In deze paragraaf worden de bestemmingsregels nader omschreven.
Artikel 1 Begrippen
In dit artikel worden de begrippen gedefinieerd die in de regels worden gehanteerd. Bij de toetsing aan het bestemmingsplan wordt uitgegaan van de in dit artikel aan de betreffende begrippen toegekende betekenis.
Artikel 2 Wijze van meten
Dit artikel geeft aan hoe hoogte- en andere maten die bij het bouwen in acht genomen dienen te worden, gemeten moeten worden.
Artikel 3 Centrum
Binnen dit artikel wordt de mogelijkheid uit het vorige bestemmingsplan mogelijk gemaakt voor de realisatie van een woning op de begane grond. Zie hiervoor paragraaf 2.3 van deze toelichting.
Artikel 4 Maatschappelijk
Aan de Prinses Margrietstraat is een maatschappelijke bestemming aanwezig in bestemmingsplan Woudenberg Dorp. Gebleken is dat ter plaatse twee woningen legaal aanwezig zijn. Deze zijn binnen de bestemmings mogelijk gemaakt, zoals beschreven in paragraaf 2.5.
Artikel 5 Verkeer
Met deze bestemming wordt de parkeerplaats mogelijk gemaakt zoals is beschreven in paragraaf 2.1.
Artikel 6 Wonen
Met deze bestemming wordt de woning mogelijk gemaakt die in de huidige situatie aanwezig is aan de Parklaan 6 (zie paragraaf 2.2).
Daarnaast wordt de tandartspraktijk die aan de Parklaan 10 op de begane grond aanwezig is mogelijk gemaakt (zie paragraaf 2.4).
Artikel 7 en 8 Waarde – Archeologie - 1 en - 2
Bij ruimtelijke inrichting en ontwikkelingen in een gedeelte van het plangebied moet worden gezocht naar beschermings- en inpassingmogelijkheden van eventuele archeologische waarden.
De dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie' is gehanteerd conform de archeologische beleidskaart van de gemeente Woudenberg. Bouwen is op deze gronden in beginsel uitsluitend toegestaan na afwijking.
Artikel 9 Antidubbeltelregel
Het doel van de antidubbeltelbepaling is te voorkomen dat, wanneer volgens een bestemmingsplan bepaalde gebouwen niet meer dan een bepaald deel van een bouwperceel mogen beslaan, het opengebleven terrein nog eens meetelt bij het toestaan van een ander gebouw, waaraan een soortgelijke eis wordt gesteld.
Artikel 10 Algemene bouwregels
Overschrijding bouwgrenzen
De op de verbeelding aangegeven bouwgrenzen, niet zijnde bestemmingsgrenzen, mogen worden overschreden met kleine bouwdelen. In dit artikel is geregeld hoe groot de overschrijding mag zijn en onder welke voorwaarden.
Bestaande maten
In de planregels zijn diverse regelingen opgenomen die aangeven wat maximaal of minimaal toelaatbaar is. Deze regelingen kunnen betrekking hebben op hoogten, breedten, diepten, oppervlakten, afstanden of aantallen. Ruimtelijke overwegingen hebben bepaald welke maat als maximum of minimum is aangegeven. Met de regeling 'bestaande maten' kan in de toekomstige situatie dezelfde afstand tot de perceelsgrens worden aangehouden als in de huidige situatie.
Artikel 11 Uitsluiting aanvullende werking bouwverordening
Bij toetsing van bouwaanvragen aan bestemmingsplannen bestaat de kans sprake is van aanvullende werking van de bouwverordening, omdat het bestemmingsplan ter zake van de stedenbouwkundige bepalingen uit de bouwverordening (zoals rooilijnen) niets regelt. Deze aanvullende werking kan ongewenst zijn. Artikel 8 voorkomt dat bepalingen uit de bouwverordening alsnog van toepassing kunnen zijn.
Artikel 12 Algemene afwijkingsregel
Voor ondergeschikte afwijkingen van het bestemmingsplan is een algemene bevoegdheid tot afwijken opgenomen. De onderhavige regeling voorziet in verband met de gewenste duidelijkheid, in een objectieve begrenzing van het toepassingsbereik van de afwijking.
Artikel 13 Algemene wijzigingsregels
In dit artikel is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen ten behoeve van kleine overschrijdingen van de bestemmingsgrenzen.
Artikel 13 Werking wettelijke regelingen
In de regels bij bestemmingsplannen wordt in een (toenemend) aantal gevallen met verwijzing naar een (andere) wettelijke regeling een procedure, begrip en/of functie uit die andere regeling van toepassing verklaard. Zo ook in dit bestemmingsplan.
Sinds jaar en dag mag van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (ABRS) een bestemmingsplan slechts volgens de vereiste procedure van de Wro worden gewijzigd en heeft de Afdeling er bezwaren tegen dat een plan impliciet kan worden gewijzigd, zoals het geval kan zijn als zonder verdere aanduiding een van-toepassing-verklaring van een wettelijke regeling in de planregels is opgenomen.
Het is dan ook nodig dat verwijzingen naar toepasbare wettelijke regelingen worden gefixeerd, namelijk naar de tekst ervan zoals die op het moment van vaststelling van het plan gold. Wordt dit nagelaten dan bestaat het risico dat de ABRS een vastgesteld bestemmingsplan alsnog vernietigt.
Artikel 14 Overige regels
In dit artikel is bepaald dat de wettelijke regelingen van kracht zijn, zoals zij gelden ten tijde van vaststelling van dit bestemmingsplan. Daarnaast zijn regels opgenomen voor het fietsparkeren in stallingsruimten voor fietsen, voor een aantal functies (zie ook paragraaf 2.8).
Artikel 15 Overgangsrecht
In artikel 3.2.1 van het Bro zijn standaardregels opgenomen met betrekking tot het overgangsrecht voor bouwwerken en gebruik. Deze maken onderdeel uit van dit bestemmingsplan.
Artikel 16 Slotregel
Het laatste artikel van de regels betreft de citeertitel van het onderhavige bestemmingsplan.