direct naar inhoud van 3.2 Archeologie
Plan: Woudenberg Dorp 2011
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0351.BP2011dorp-ow01

3.2 Archeologie

Wet archeologische monumentenzorg

Op 1 september 2007 is de wet op de archeologische monumentenzorg in werking getreden. Hiermee worden de uitgangspunten van het Verdrag van Malta binnen de Nederlandse wetgeving geïmplementeerd. De wet regelt de bescherming van archeologisch erfgoed in de bodem, de inpassing ervan in de ruimtelijke ontwikkeling en de financiering van opgravingen: 'de veroorzaker betaalt'.

Voor gebieden waar archeologische waarden voorkomen of waar reële verwachtingen bestaan dat ter plaatse archeologische waarden aanwezig zijn, dient door de initiatiefnemer voorafgaand aan bodemingrepen archeologisch onderzoek te worden uitgevoerd. De uitkomsten van het archeologisch onderzoek dienen vervolgens volwaardig in de belangenafweging te worden betrokken. Het belangrijkste doel is de bescherming van het archeologische in de bodem (in situ) omdat de bodem doorgaans de beste garantie biedt voor een goede conservering. Er wordt uitgegaan van het basisprincipe de 'verstoorder' betaalt voor het opgraven en het documenteren van de aangetroffen waarden als behoud in de bodem niet tot de mogelijkheden behoort.

Archeologiebeleid Woudenberg

De gemeente Woudenberg heeft inmiddels een archeologische beleidskaart vastgesteld. Uit het archeologisch onderzoek dat ten grondslag ligt aan de archeologische beleidskaart, is gebleken dat de dubbelbestemming die is opgenomen in het bestemmingsplan Woudenberg Dorp te streng is. Voor de locaties die met dit bestemmingsplan mogelijk worden gemaakt gelden twee verschillende archeologische regimes.

De locaties aan de Parklaan en de Voorstraat/Middenstraat zijn gelegen in een gebied dat is aangeduid als 'overig AMK-terrein met attentiezone'. Voor dit gebied dient bij ingrepen dieper dan 30 cm beneden maaiveld en groter dan 100 m2 verkennend archeologisch onderzoek te worden uitgevoerd.

De nieuwe parkeerplaats ten behoeve van het Groene Woud en de woningen aan de Prinses Margrietstraat zijn gelegen in een gebied dat is aangemerkt als een 'zone met lage archeologische verwachting'. Voor dit gebied dient bij ingrepen dieper dan 30 cm beneden maaiveld en groter dan 10.000 m2 verkennend archeologisch onderzoek te worden uitgevoerd.