direct naar inhoud van 5.4 Bodem
Plan: Middelbuurtseweg 48
Status: vastgesteld
Plantype: projectbesluit
IMRO-idn: NL.IMRO.0345.PBMiddelbweg-OH01

5.4 Bodem

Samenvatting bodemonderzoek en -sanering

Op het perceel Middelbuurtseweg 46-46A heeft in de periode 2005-2006 bodemonderzoek plaatsgevonden en hebben op twee deellocaties saneringswerkzaamheden plaatsgevonden (beide een minerale olie verontreiniging).

De ene sanering had betrekking op het perceel dat nu bekend staat als Middelbuurtseweg 46 en dat inmiddels van nieuwbouw is voorzien. Die sanering is volledig uitgevoerd.

De andere sanering had betrekking op de bodem ter plaatse van het noodwoninkje met (toen) huisnummer 46A, waarvoor nu een projectplan is ingediend met nieuw adres Middelbuurtseweg 48. Doordat een deel van de verontreiniging onder het huisje zit, moet na sloop de restverontreiniging nog worden verwijderd.

Het bodemdossier

Rapporten in archief (hier chronologisch opgesomd, in afwijking van volgorde in dossier):

Verkennend en aanvullend bodemonderzoek aan de Middelbuurtseweg 46 en 46a te Veenendaal, rapportnummer512096, rapportdatum 6-10-2005, Grondvitaal;

Plan van aanpak saneren Grond en grondwater aan deMiddelbuurtseweg 46-46a te Veenedaal, rapportnummer 512096/san, rapportdatum 12-10-2005, Grondvitaal;

Evaluatierapport van een bodemsanering aan de Middelbuurtseweg 46-46a te Veenendaal, rapportnummer 512096/san/EV, rapportdatum 26-1-2006, Grondvitaal;

Aanvullend bodemonderzoek deellocatie B aan de Middelbuurtseweg 46a te Veenendaal, rapportnummer 512096a, rapportdatum 7-2-2006, Grondvitaal

Op 16-2-2006 en 23-2-2006 stuurde de gemeente brieven aan projectontwikkelaar Wivema Vastgoed, waarin werd aangegeven wat er nog aan bodemsanering gebeuren moet bij het noodwonig (zie kopie). De huidige eigenaar van 46a (48) heeft destijds ondershands een kopie van die brief gehad.

Omdat het om mobiele verontreiniging gaat en inmiddels bijna vijf jaar verstreken zijn, is -voordat bouwvergunning kan worden verleend- nodig:

  • actualisatieonderzoek ter bepaling van de huidige verontreinigingssituatie.
  • saneringsaanpak, die bij ons ter goedkeuring wordt ingediend.

Rapportgegevens

Titel: Plan van aanpak grondsanering van een restverontreiniging a.d. Middelbuurtseweg 48 te Veenendaal

Projectnummer: 512096/san/rest

Rapportdatum: 11 december 2010

Opsteller: Grondvitaal BV, Putten

Dit plan van aanpak betreft de derde versie (gemaakt en naar de gemeente gezonden op 27-12-2010), alhoewel dit (helaas) niet blijkt uit de op de titelpagina gepresenteerde gegevens (datum is niet aangepast, geen versienummer toegevoegd).

De aanleiding voor aanpassing van het originele rapport lag in diverse op- en aanmerkingen van mij o.a. op de onjuiste beschrijving van de restverontreiniging die was achtergebleven na de sanering in 2006, en het ontbreken van aanwijzingen voor bemaling en lozing van grondwater.

Er wordt ingestemd met versie 3 van het plan van aanpak.

Beschrijving situatie restverontreiniging

De restverontreiniging met minerale olie onder de noodwoning heeft een geschatte omvang van 4,5 m³. De concentratie varieert van sterk verontreinigd tot licht verontreinigd.

Het grondwater was vóór de sanering (2005-2006) sterk verontreinigd met minerale olie. Na ontgraving is een folie geplaatst tussen de restverontreiniging onder de woning en de schone aanvulgrond. Ter plaatse van de schone aanvulgrond werd in 2006, kort na de sanering, in het grondwater geen verontreiniging aangetroffen.

Het is niet bekend of, en zo ja in welke mate, nu nog sprake is van verontreinigd grondwater (door nalevering uit de restverontreiniging in de grond).

Bemaling en lozing grondwater

Voor de sanering evenals voor de bouw van de kelder is een grondwaterstandverlaging nodig.

Zo mogelijk vinden beide gelijktijdig plaats, en kan worden volstaan met één bronnering.

Het grondwater moet worden onderzocht voorafgaand aan de bemaling en het onderzoeksresultaat moet bekend worden gemaakt aan de aannemer zodat hij kan nagaan hoe/waar bemalingswater moet worden geloosd en wat bij wie moet worden gemeld. (onderzoeksresultaat ook naar de gemeente sturen!)

Het waterschap Vallei en Eem is bevoegd gezag voor grondwateronttrekkingen. Of de grondwateronttrekking moet worden gemeld kan worden nagegaan op de website van waterschap Vallei en Eem (http://www.wve.nl/loket/vergunningen_en/onttrekking_van)

Het waterschap heeft een sterke voorkeur voor lozen van bemalingswater op oppervlaktewater (of hemelwaterriool) of terugbrengen van bemalingswater in de bodem bóven lozen op het riool. Zie http://www.wve.nl/loket/vergunningen_en/lozing_van

Echter, verontreinigd water mag niet op oppervlaktewater worden geloosd. In dat geval is lozing op het vuilwaterriool noodzakelijk. Voor een lozing op het vuilwaterriool (indirecte lozing) is een ontheffing nodig van de gemeente op grond van artikel 10.63 Wet milieubeheer.

Samenvatting Plan van aanpak en uitvoering sanering

De ontgraving van de restverontreiniging vindt plaats onder milieukundige begeleiding. De verontreinigde grond wordt afgevoerd naar een verwerker. Na afloop wordt een evaluatierapportje bij de gemeente ingediend waaruit blijkt dat de saneringsdoelstelling is gehaald (saneren tot gebruikswaarde 'wonen'); in een bijlage worden de afvoerbonnen van de grond bijgevoegd. De put wordt aangevuld met grond die vrijkomt bij de bouw van de kelder van de nieuwe woning