Plan: | Nieuweweg Noord 273 |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0345.BPNieuwewegn273-vg01 |
Inleiding
In het kader van de Wet geluidhinder liggen er zones rond wegen, spoorlijnen en gezoneerde industrieterreinen. Binnen een zone moet voor het realiseren van nieuwe geluidsgevoelige bestemmingen, zoals woningen, onderzoek worden gedaan naar de optredende geluidsbelasting. Als de geluidsbelasting hoger is dan de in de Wet geluidhinder genoemde voorkeurswaarde moet worden geprobeerd bron- of overdrachtsmaatregelen te treffen om wel aan de voorkeurswaarde te voldoen. Als deze niet mogelijk zijn, kan het college van b&w ontheffing verlenen door een hogere waarde vast te stellen. Hierbij geldt wel een maximale ontheffingswaarde.
Gemeentelijke beleidsregel hogere waarden Wgh
Voor de afweging voor het verlenen van hogere waarden heeft het college van b&w de beleidsregel hogere waarden Wgh vastgesteld. In deze beleidsregel worden randvoorwaarden genoemd voor het toestaan van hogere geluidsbelastingen dan de voorkeurswaarde. De belangrijkste aspecten hieruit zijn dat elke woning ten minste één gevel heeft met een geluidsniveau dat niet hoger is dan de voorkeurswaarde (geluidsluwe gevel) en dat de gemeente geen hogere waarden verleend die hoger zijn dan de voorkeurswaarde plus 10 dB.
Geluidssituatie
De toekomstige woning ligt in de geluidszone van het spoortraject Utrecht-Arnhem. Uit het akoestisch onderzoek van bureau Appel (projectnummer 12.018, versie 2.0, datum oktober 2012) blijkt dat ten gevolge van het spoortraject de geluidsbelasting bij de woning 62 dB bedraagt, zie ook onderstaande figuur.
Afbeelding 14 geluidsbelasting
Hiermee wordt de voorkeurswaarde van 55 dB overschreden, maar de gemeentelijke maximale ontheffingswaarde van 65 dB niet. Uit het akoestisch onderzoek blijkt tevens dat het treffen van bron- en overdrachtsmaatregelen niet doelmatig is. Omdat het plan voldoet aan het gemeentelijk geluidsbeleid kan het college van b&w van de gemeente Veenendaal ontheffing verlenen. Hiervoor moet, gelijktijdig met de bestemmingsplanprocedure, een hogere waarden procedure worden doorlopen.
Bouwbesluit
Het Bouwbesluit stelt eisen aan de karakteristieke geluidwering van de gevels van de woning. Omdat voor de woning een hogere waarde wordt vastgesteld, geldt dat, om de binnenwaarde van 33 dB niet te overschreden de geluidwering groter moet zijn dan de minimale eis van 20 dB, namelijk 29 dB.
Conclusie
De woning ligt in de geluidszone van het spoortraject Utrecht-Arnhem. De geluidsbelasting overschrijdt de voorkeurswaarde en het treffen van geluidsreducerende maatregelen is niet doelmatig. Het college van b&w moet daarom voor de woning hogere waarde van 62 dB verlenen. Het ontwerp besluit hogere grenswaarde heeft tegelijkertijd ter inzage gelegen als het ontwerp bestemmingsplan. De karakteristieke geluidwering van de gevels van de woning dient 29 dB te bedragen.