direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Fietsbrug Amsterdam-Rijnkanaal, eerste wijziging
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.WPFIETSBRUGOAVDVB-VA01

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding

In oktober 2013 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan Fietsbrug Amsterdam Rijnkanaal vastgesteld. Het bestemmingsplan voorziet in de bouw van een fietsbrug over het Amsterdam Rijnkanaal, de bouw van een nieuwe school, alsmede in een toekomstige bouwtitel voor de bouw van maximaal 15 woningen aan de zuidzijde van de verlengde Everard Meijsterlaan. Destijds is in het bestemmingsplan een bestemming Maatschappelijk - Voorlopig opgenomen ten behoeve van tijdelijke huisvesting van de, in het plangebied aanwezige en in het kader van de uitvoering van het plan voor de fietsbrug te amoveren, scholen. Verwacht werd dat deze tijdelijke bestemming maximaal vijf jaar nodig zou zijn. Inmiddels liggen de plannen voor de realisatie van de fietsbrug en de nieuwe school goed op stoom en blijkt dat de geplande woningbouw reeds eerder aanbesteed kan worden.

1.2 Doelstelling

Op basis van artikel 5.4 van het bestemmingsplan Fietsbrug Amsterdam Rijnkanaal is het college bevoegd de duur van de termijn van 5 jaar waar in de bestemming Maatschappelijk – Voorlopig van toepassing is, te wijzigen als de noodzaak van de tijdelijke bestemming Maatschappelijk – Voorlopig, eerder komt te vervallen. Hiervan is thans sprake.

Het wijzigingsplan beoogt de definitieve bestemming Woongebied in werking te laten treden bij vaststelling van het wijzigingsplan

1.3 Ligging en begrenzing plangebied

afbeelding "i_NL.IMRO.0344.WPFIETSBRUGOAVDVB-VA01_0001.jpg"

Figuur 1 geeft het gebied aan waar de wijziging betrekking op heeft.

Het plangebied betreft een strook grond aan de Verlengde Everard Meisterlaan, direct ten zuiden van de nieuw te bouwen fietsbrug.

1.4 Vigerende bestemmingsplannen

Binnen het gebied vigeert het volgende bestemmingsplan:

Bestemmingsplan   Vastgesteld door raad   Goedgekeurd door GS (indien van toepassing)  
Bestemmingsplan Fietsbrug Amsterdam-Rijnkanaal   31 oktober 2013   N.v.t.  
     

1.5 Leeswijzer

Dit wijzigingsplan vloeit voort uit de regeling zoals opgenomen in artikel 5 lid 4 van het bestemmingsplan Fietsbrug Amsterdam - Rijnkanaal. De toelichting bevat daarom uitsluitend een korte planbeschijving en een juridische toelichting, omdat het plan uitsluitend betrekking heeft op het eerder in werking laten treden van de definitieve bestemming Wonen, ter plaatse van de thans opgenomen Voorlopige bestemming Maatschappelijk. Na vaststelling maakt het wijzigingsplan onverkort onderdeel uit van het moederplan.

Hoofdstuk 2 Bestaande situatie

2.1 Beschrijving van het plangebied

2.1.1 Historische ontwikkeling

Met het raadsbesluit van 27 september 2012 heeft de gemeenteraad ingestemd met de aanleg van een fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal tussen Leidsche Rijn en de bestaande stad met een aanlanding in het Victor Hugoplantsoen. De nieuwe verbinding over het Amsterdam-Rijnkanaal moet vooral bijdragen aan een comfortabele fietsroute tussen Leidsche Rijn en Utrecht-centrum. De uitgangspunten voor de aanlanding in Leidsche Rijn (tot aan dak A2) en de brug, aanlanding, woningen, school en gymzaal in het Victor Hugoplantsoen zijn uitgewerkt in een Integraal Programma van Eisen Fietsbrug Amsterdam Rijnkanaal. Dit IPvE is 4 oktober 2012 door de raad vastgesteld en wordt vertaald in het bestemmingsplan Fietsbrug Amsterdam - Rijnkanaal.

2.1.2 Vigerend planologisch regime

De hoofddoelstelling van het bestemmingsplan Fietsbrug Amsterdam - Rijnkanaal is de beschreven nieuwe ontwikkeling planologisch-juridisch mogelijk te maken. In het bestemmingsplan is een bestemming Maatschappelijk - Voorlopig opgenomen ten behoeve van tijdelijke huisvesting van de, in het plangebied aanwezige en in het kader van de uitvoering van het plan voor de fietsbrug te amoveren, scholen. Verwacht werd dat deze tijdelijke bestemming maximaal vijf jaar nodig zou zijn. Na de periode van 5 jaar vervalt de bestemming Maatschappelijke - Voorlopig van rechtswege en wordt die omgezet in de definitieve bestemming Woongebied, op basis waarvan ter plaatse van het bestemmingsvlak maximaal 15 woningen gebouwd kunnen worden.

Hoofdstuk 3 Planbeschrijving en juridische planopzet

3.1 Projectbeschrijving

Op basis van artikel 5 lid 4 van het bestemmingsplan Fietsbrug zijn burgemeester en wethouders bevoegd de geldigheidsduur van de termijn van 5 jaar voor de bestemming Maatschappelijk - Voorlopig te wijzigen indien en voorzover de noodzaak voor het in stand houden van de tijdelijke bestemming eerder komt te vervallen dan de genoemde termijn van vijf jaar. Nu de nieuwe school in het plangebied zijn voltooiing nadert zijn de tijdelijke schoolvoorzieningen niet meer nodig en kan de definitieve bestemming Woongebied eerder van toepassing worden.

De beoogde woningbouw aan de zuidzijde van de verlengde Everard Meijsterlaan vormt samen met de bestaande woningen aan de Catharina van Renneslaan een gesloten bouwblok én vormt een heldere begrenzing van het Victor Hugoplantsoen.

De bouwhoogte bedraagt maximaal 3 lagen (9 meter). Een eerste verkenning heeft uitgewezen dat hier maximaal 15 eengezinswoningen gerealiseerd kunnen worden. Het exacte aantal hangt af van de nog te kiezen woningtype en –grootte. De woningen moeten qua bouwstijl aansluiten bij de omgeving.

3.2 Artikelsgewijze toelichting

Het wijzigingsplan ziet uitsluitend op een wijziging van artikel 5, lid 5.4 van het moederplan (bestemmingsplan Fietsbrug Amsterdam-Rijnkanaal). Dit luidt als volgt:

a. De gronden met de bestemming Maatschappelijk - Voorlopig zijn vijf jaar na vaststelling van dit bestemmingsplan bestemd voor: Woongebied zoals hieronder beschreven:

Op basis van lid b zijn het college van B&W bevoegd de termijn van vijf jaar te wijzigen.

De regeling luidt na wijziging:

a. De gronden met de bestemming Maatschappelijk - Voorlopig zijn 1 jaar, 8 maanden en 1 week na vaststelling bestemd voor: Woongebied zoals hieronder beschreven:

Daarmee geldt de bestemming woongebied met ingang van 7 juli 2015. Voor het overige blijft het bestemmingplan Fietsbrug Amsterdam - Rijnkanaal ongewijzigd.

Hoofdstuk 4 Uitvoerbaarheid

4.1 Milieuwetgeving

Nu het wijzigingsplan uitsluitend betrekking heeft op het eerder in werking laten treden van de definitieve bestemming zijn er geen nieuwe milieuonderzoeken nodig voor dit wijzigingsplan.

4.2 Economische uitvoerbaarheid

Het wijzigingsplan betreft een gemeentelijk plan.

4.3 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

Het ontwerpwijzigingsplan wordt op grond van de Wet ruimtelijke ordening gedurende 6 weken ter inzage gelegd. Eventueel ingekomen zienswijzen worden betrokken bij de besluitvorming. Het college van burgemeesters en wethouders stelt vervolgens het wijzigingsplan vast.