Plan: | Zwembad De Krommerijn |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0344.BPZWEMBADKROMMERIJ-0601 |
De kernkwaliteiten van de stad Utrecht zijn uitgewerkt in de perspectieven de Markt, het Podium en de Binnentuinen. Het bestemmingsplangebied behoort tot de Binnentuin. Doelstelling binnen het perspectief de binnentuin is:
- het creëren van een veilige en leefbare woonomgeving;
- het bijdragen aan de sociale vitaliteit van de stad;
- het zorg dragen voor geborgenheid in een stedelijk milieu.
De opgave voor de binnentuin ligt vooral in het onderhouden, vernieuwen en versterken van de kenmerkende wijkstructuren. De woonfunctie domineert. Elementen van rust, sociale cohesie en stabiliteit dragen bij aan de kwaliteit van de binnentuin. Voor iedere wijk is een basispakket aan voorzieningen nodig (welzijnsvoorzieningen, winkelaanbod en speel- en recreatiezones).
In de ontwikkelingsrichting naar 2015 is het bestemmingsplangebied aangeduid als "stedelijk- groenstedelijk milieu". Kenmerkend voor dit type milieu is de lage graad van functiemenging, waarbij het voorzieningenpakket is afgestemd op de wijk. Eventuele herstructurering vindt plaats met de oorspronkelijke maat en schaal als uitgangspunt. De geplande ingrepen bij het zwembad sluiten aan op deze maat en schaal. Het bestemmingsplangebied ligt tevens aan de noordkant van het gebied waar aandacht uitgaat naar het verbeteren van de relatie tussen stad en buitengebied. Hierbij kan worden gedacht aan verbeteren van de langzame verbindingen en het selectief toevoegen van programma. De ontwikkelingen die in het bestemmingsplan mogelijk worden gemaakt sluiten hier goed op aan.
In de Welstandsnota Utrecht is geformuleerd op welke wijze het welstandsbeleid van de gemeente Utrecht uitgevoerd zal worden. Dit betreft de welstandstoetsing van bouwvergunningplichtige bouwwerken en toetsing op basis van de loketcriteria.
De Welstandsnota kent drie beleidsniveaus: 'Open' (verandering of handhaving is mogelijk, zowel naar structuur als naar architectuur), 'Respect' (essentiële eigenschappen van de aanwezige bebouwings- en omgevingskarakterisitiek worden gerespecteerd) en 'Behoud' (behoud en herstel van het aanwezige bebouwingsbeeld en het versterken van de bestaande of historisch bepaalde karakteristiek van stedenbouwkundige, architectonische, landschappelijke of cultuurhistorische aard). Het bestemmingsplangebied wordt gekarakteriseerd als 'Open' ten noorden van Weg naar Rhijnauwen en 'Respect' ten zuiden van Weg naar Rhijnauwen.
Met het beleidsplan sport 2007- 2010 geeft de gemeente een nieuwe impuls aan Utrecht als dynamische sportstad met breed sportaanbod in aantrekkelijke accommodaties en sportfaciliteiten, die kwalitatief in orde zijn en die goed bereikbaar en toegankelijk zijn. Als gemeente willen we garant staan voor een eigentijds en kwalitatief goed pakket aan sportvoorzieningen. We zetten daarom in op:
1. Voldoende basisaccommodaties in elke wijk.
2. Multifunctionele sportaccommodaties.
3. Topsportaccommodaties voor alle kernsporten voor training en wedstrijden.
Ook het zwembad De Krommerijn wordt in het sportbeleidsplan expliciet genoemd. Er wordt aangegeven dat het zwembad De Krommerijn verouderd is en een zeer grondige renovatie noodzakelijk is. Het sportbeleidsplan geeft aan dat door een verbreding het bad kan voldoen aan wedstrijdeisen en het geschikt wordt voor internationale topsportevenementen. Het bad zal dan een belangrijke functie voor trainingen, wedstrijden en leszwemmen hebben. Verder kunnen er mogelijkheden voor fitness en sauna worden toegevoegd. Het 50 m wedstrijdbad is een belangrijke voorziening voor de kernsport zwemmen.
Het Ontwikkelingskader Horeca Utrecht geeft aan hoe de gemeente Utrecht om wil gaan met de vestiging van horeca in de stad. De horeca die mogelijk wordt gemaakt in het bestemmingsplangebied, wordt in het Ontwikkelingskader aangemerkt als 'additionele horeca'. Bij additionele horeca gaat het om horeca-activiteiten die ondergeschikt zijn aan de hoofdfunctie die er plaatse is toegestaan, in dit geval het zwembad, maatschappelijke voorzieningen en met sport samenhangende recreatieve voorzieningen. Het gaat er om dat:
- de uitstraling van deze horeca moet passen bij de hoofdfunctie;
- de gelegenheid ondergeschikt moet zijn aan de hoofdfunctie en de hoofdfunctie moet ondersteunen;
- de horeca niet zelfstandig mag worden uitgeoefend of toegankelijk is los van de hoofdfunctie.
Het bestemmingsplan benoemt in de doeleindenomschrijving van het zwembad ook 'additionele horeca'. Daarmee wordt aangesloten bij het Ontwikkelingskader Horeca.
Het Groenstructuurplan heeft tot doel het behoud en de ontwikkeling van de kwaliteiten van het stedelijk groen. Tot 2011 liggen de prioriteiten bij het aanleggen van recreatiegebieden aan de rand van de bebouwde kom, de realisatie van de 1e fase van het Leidsche Rijn Park en het versterken van de groenstructuur in wijken van het Grote Steden Beleid. Voor het bestemmingsplangebied zijn in het groenstructuurplan geen maatregelen opgenomen. Echter, met de landschappelijke inrichting van het parkeerterrein en het behoud van de bomen op het zwembadterrein wordt een groen element dan de oostkant van de stad versterkt.
Een van de belangrijkste doelen van het Utrechtse bomenbeleid is een samenhangende bomenstructuur voor de stad te verbeteren en te ontwikkelen, gebaseerd op cultuurhistorische, ruimtelijke en ecologische uitgangspunten en milieu. Voor de periode tot 2030 zet de gemeente in op behoud en ontwikkeling van de bomenstructuur, middels twee beleidsdoelstellingen:
- Waar mogelijk ontbrekende bomen in de bomenstructuur aanvullen om zo een samenhangende structuur
te creëren.
- De bomenstructuur verder verbeteren door extra zorg voor beheer en onderhoud. Dit kan resulteren in
extra zorg bij aanplant, bij groeiplaatsen van oudere bomen, bij de verzorging in de jeugdfase en bij
bomenziekten.
In maart 2007 zijn de bomen in het bestemmingsplangebied geïnventariseerd. Deze inventarisatie wordt meegenomen bij de inrichtingsplannen voor het gebied. Daarbij is uitgangspunt dat bestaande bomen zoveel mogelijk worden gehandhaafd; een eventuele gekapte boom wordt binnen het plangebied gecompenseerd. Ook worden op het parkeerterrein nieuwe bomen geplant. Deze uitgangspunten passen goed binnen het gemeentelijke bomenbeleid.
Het Gemeentelijke Verkeers- en Vervoersplan (GVVP) is een stedelijke nota met beleid en plannen voor de hoofdinfrastructuur gericht op de bereikbaarheid van de stad Utrecht. Daarbij houdt het GVVP rekening met integrale verkeers- en vervoersplannen van hogere overheden. Het GVVP is, samen met andere sectornota's, uitgangspunt voor wijkverkeersplannen, de uitwerking van stedenbouwkundige en infrastructurele plannen en overige verkeers- en vervoersprojecten. In het bestemmingsplan wordt geanticipeerd op de toekomstige HOV-halte aan de Weg tot de Wetenschap. Ook wordt geprobeerd met de ontwikkelingen rondom het zwembad de hoofdfietsroute over de Weg tot de Wetenschap sociaal veiliger te maken. Dit alles sluit aan bij de uitgangspunten van het gemeentelijk verkeers- en vervoersplan.
De parkeerbehoefte voor het bestemmingsplangebied wordt bepaald op grond van de parkeernormen, zoals vastgelegd in de nota Parkeernormen 2008. Uitgangspunt is dat, rekening houdend met de kenmerken van de locatie en functie, het parkeren zoveel mogelijk op eigen terrein wordt opgelost. Dit om te voorkomen dat parkeerproblemen worden afgewenteld op de openbare ruimte. De parkeernormen zijn gegeven met een bandbreedte, teneinde optimale flexibiliteit en maatwerk te bieden bij het realiseren van bouwplannen.
Bij de ontwikkeling van parkeerplaatsen bij het zwembad is rekening gehouden met de normen uit het gemeentelijk parkeerbeleid.
Het Milieubeleidsplan heeft een planperiode van vijf jaar (2003-2008), en biedt een doorkijk naar de lange termijn (2030). De ambitie van de gemeente is een leefbare en duurzame stad met oog voor veiligheid en gezondheid van de inwoners. Dit MBP werkt resultaatsgericht, integraal en wijkgericht. Het milieubeleidsplan wordt momenteel herzien.
In hoofdstuk 6 van de regels van dit bestemmingsplan wordt ingegaan op de milieuaspecten. Daarbij is het milieubeleidsplan in acht genomen.