direct naar inhoud van 6.2 Maatschappelijke uitvoerbaarheid
Plan: Zijdebalen
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPZIJDEBALEN-0601

6.2 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

In dit hoofdstuk wordt beschreven op welke wijze burgers en belanghebbenden bij het plan zijn betrokken en hoe zij hierop hebben kunnen reageren.

6.2.1 Overleg ex artikel 3.1.1 Besluit ruimtelijke ordening

Bij voorbereiding van het bestemmingsplan is de gemeente verplicht om belanghebbende instanties te betrekken. Nu er geen rijks- of provinciale belangen aan de orde zijn is het bestemmingsplan ter kennisgeving aan de provincie en de inspectie ruimtelijke ordening toegezonden. Daarnaast is de Kamer van Koophandel en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden verzocht om een reactie. Het waterschap heeft op 19 mei 2010 aangegeven met het plan in te kunnen stemmen. Van de Kamer van Koophandel is, naast de ontvangstbevestiging, geen reactie ontvangen.

6.2.2 Inspraakresultaten

Op 7 juni 2007 is het Structuurplan voor Zijdebalen, na een inspraaktraject, vastgesteld door de Raad. Op basis van het Structuurplan is de afgelopen jaren gewerkt aan een Stedenbouwkundig Programma van Eisen (SPvE) voor dit gebied. In deze trajecten zijn ontwikkelaar en gemeente in gesprek geweest met een klankbordgroep van bewoners. Op 15 december 2009 heeft het college het SPvE vrijgegeven voor inspraak. Het SPvE heeft voor een ieder te inzage gelegen van 24 december 2009 t/m 3 februari 2010. Op 23 december 2009 is er een inloopavond georganiseerd en op 6 januari 2010 een grote informatieavond met circa 150 bezoekers. Het was voor iedereen mogelijk om binnen deze periode een inspraakreactie in te dienen.

Door verscheidene partijen is een inspraakreactie ingediend op het SPvE. De belangrijkste reacties betreffen de volgende: De bewoners van de MITROS-woningen aan de David van Mollemstraat hebben moeite met de sloop van hun woningen. Inmiddels is door MITROS een proces op gang gebracht waarbij deze bewoners met individuele begeleiding aan een andere woning worden geholpen (mogelijk een nieuwe huurwoning binnen het plan). Door de omwonenden van de Westerdijk wordt aandacht gevraagd voor het aantal woningen en het volume, de kwaliteit van de openbare ruimte, mogelijke parkeerdruk en een mogelijke realisatie van de Westerstroom in het bijzonder. De GAMMA heeft daarnaast met een handtekeningenactie circa 2.000 adhesiebetuigingen opgehaald voor behoud van de bouwmarkt in het plangebied.

Op 29 april 2010 heeft de gemeenteraad van de gemeente Utrecht het Stedenbouwkundig Programma van Eisen Zijdebalen vastgesteld. Hierbij zijn 3 amendementen aangenomen.

Gelet op het voortraject wordt in het kader van het bestemmingsplan Zijdebalen afgezien van het voeren van inspraak. Het plan wordt als ontwerpbestemmingsplan conform artikel 3.6 van de Wet ruimtelijke ordening ter inzage gelegd. Gedurende de termijn van terinzageligging bestaat voor een ieder de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen.