direct naar inhoud van 4.6 Luchtkwaliteit
Plan: Vleuterweide, Vleuten
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPVLEUTERWEIDEVLEU-0601

4.6 Luchtkwaliteit

Kader

Artikel 5.16 Wet milieubeheer (luchtkwaliteitseisen) geeft een limitatieve opsomming van de bevoegdheden waarbij luchtkwaliteitseisen een directe rol spelen, zoals bij bestemmingsplannen. Luchtkwaliteitseisen vormen in beginsel geen belemmering voor het uitoefenen van een dergelijke bevoegdheid, indien

  • aannemelijk is gemaakt dat geen sprake is van een feitelijke of dreigende overschrijding van een grenswaarde.
  • een project – al dan niet per saldo – niet leidt tot een verslechtering van de luchtkwaliteit.
  • aannemelijk is gemaakt dat de ontwikkelingen niet in betekenende mate (NIBM) bijdragen aan de concentratie PM10 (fijn stof) en NO2 (stikstofdioxide) in de buitenlucht.
  • het voorgenomen besluit is genoemd of is niet in strijd is met het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL).

Het NSL is een samenwerkingsprogramma tussen rijk, provincies en gemeenten, dat erop is gericht om in gebieden waar de normen voor luchtkwaliteit niet worden gehaald (overschrijdingsgebieden) de luchtkwaliteit te verbeteren. De 'in betekenende mate (IBM)' projecten zijn meegenomen in de gebiedsgerichte programma's van het NSL. Deze projecten worden niet meer beoordeeld op de afzonderlijke effecten op de luchtkwaliteit, maar zijn reeds in het NSL meegenomen.

Plansituatie

De ontwikkeling van Vleuterweide maakt deel uit van het project 'Ontwikkeling Leidsche Rijn'. Dit project (IB. nr. 1310) is als zodanig opgenomen en beschreven in het NSL. De ontwikkeling past binnen de totale omvang van het IBM project en derhalve binnen het NSL.

De verkeersproductie als gevolg van de ontwikkelingen in Leidsche Rijn is opgenomen in het verkeersmodel (VRU2.0 UTR2.2) van de gemeente Utrecht. Deze vormt de basis voor de luchtkwaliteitberekeningen van de Monitoringstool. Op basis van de resultaten van de Monitoringstool 2012 (peiljaren 2015 & 2020) kan tevens worden geconcludeerd dat de ontwikkeling niet leidt tot overschrijding van de grenswaarden (stikstofdioxide NO2, fijn stof PM10).

afbeelding "i_NL.IMRO.0344.BPVLEUTERWEIDEVLEU-0601_0009.png" afbeelding "i_NL.IMRO.0344.BPVLEUTERWEIDEVLEU-0601_0010.png"

Uitsnede jaar 2015/2020 rekenresultaten Monitoringstool_2012 (http://www.nsl-monitoring.nl/)

Bij de onderhavige planontwikkeling is het Besluit gevoelige bestemmingen niet van toepassing aangezien er binnen de onderzoekszone (van respectievelijk 300 meter vanaf de rand van een rijksweg en 50 meter vanaf de rand van een provinciale weg) niet voorzien is in realisatie c.q. uitbreiding van een gevoelige bestemming.

Afweging gezondheidsbelang in het kader van een goede ruimtelijke onderbouwing

Uiteraard is en blijft het beginsel van een goede ruimtelijke ordening onverkort van kracht en moet zorgvuldig worden omgegaan met de belangen van mensen die blootgesteld worden aan eventuele luchtverontreiniging. Gezondheidskundige overwegingen krijgen een plek in de integrale afweging die gemaakt wordt in het kader van het beginsel van een goede ruimtelijke ordening. Ten behoeve hiervan heeft de GG&GD Utrecht een advies uitgebracht.

Conclusie

De ontwikkeling van Leidsche Rijn, waarvan Vleuterweide deel uit maakt, is als zodanig opgenomen en beschreven in het NSL (IB-1310). In dit kader wordt dan ook voldaan aan artikel 5.16 lid 1, onder d van de Wet milieubeheer.

Tevens kan op basis van de Monitoringstool berekeningen worden geconcludeerd dat realisatie van Leidsche Rijn Vleuterweide niet leidt tot overschrijding van de grenswaarden.

Uit oogpunt van luchtkwaliteit zijn er geen belemmeringen voor de vaststelling van het onderhavige bestemmingsplan.