direct naar inhoud van 4.3 Milieuhinder bedrijvigheid
Plan: Vleuterweide, Vleuten
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPVLEUTERWEIDEVLEU-0601

4.3 Milieuhinder bedrijvigheid

Kader

In de gemeente Utrecht wordt gestreefd naar een situatie waarin wonen en werken in de stad op een goede manier samengaan. Beide functies zijn zeer belangrijk voor Utrecht, maar ook dient te worden voorkomen dat milieuhinder van bedrijven een negatieve invloed heeft op de woonomgeving, of dat omgekeerd de bedrijvigheid wordt belemmerd door de aanwezigheid van woningen in de directe nabijheid. Van belang zijn in dit kader de invloed van geluid, geur, veiligheid en luchtkwaliteit van het bedrijf op de gevoelige bestemmingen in het bestemmingsplan.

Het streven is om werkfuncties in de woonomgeving te integreren om daarmee levendigheid in de woonwijken te vergroten. Deze werkfuncties mogen alleen geen overlast veroorzaken. dus bedrijven die (te veel) geur of geluidshinder veroorzaken, overlast geven of andere risico's voor de gezondheid en veiligheid met zich meebrengen moeten ruimtelijk worden gescheiden van de gevoelige bestemmingen als wonen. Dit wordt bereikt door milieuzonering.

In één van de bijlagen van de regels is de Staat van Bedrijfsactiviteiten "Functiemenging" opgenomen. Deze lijst laat zien welke bedrijven tot welke milieucategorie horen en in een bepaald gebied van dit bestemmingsplan toelaatbaar zijn. De SvB "functiemenging"maakt onderscheid tussen bedrijven uit categorie A, B1, B2 en C. Bedrijven uit categorie A en B1 zijn zodanig weinig milieubelastend dat deze direct naast , of onder woningen voor kunnen komen. Bedrijven uit categorie B2 zijn ook toegestaan binnen een woonfunctie, maar dienen ruimtelijk gescheiden te zijn van gevoelige functies, Bedrijven uit categorie C zijn bedrijven met een grote verkeersaantrekkende werking.

Algemene toelaatbaarheid

Bij het opstellen van deze milieuzonering is gebruik gemaakt van de SvB "functiemenging"Zoals reeds eerder is aangegeven , wordt bij milieuzonering van aanwezige gebieden met functiemenging rekening gehouden met de bouwkundige situatie ten opzichte van milieugevoelige functies in het plangebied in de directe omgeving.

In dit bestemmingsplan worden alleen bedrijven tot categorie A, B1 en B2 toelaatbaar geacht

Voor het toestaan van bedrijven wordt gebruik gemaakt van de bedrijvenlijst en bijbehorende toelaatbaarheid conform de VNG-brochure "Bedrijven en milieuzonering 2009". Voor het bedrijventerrein rond de RWZI aan de Zandweg wordt de categorisering 1; 2; 3.1 uit de VNG lijst toegepast.

Plansituatie

Bedrijf   Adres   Categorie/afstand  
RWZI   Zandweg   3.1 / 50 meter  
Kringloopstations De Stits   Zandweg    
Jan Oskam en Zn.   Europaweg 2   3.1 / 50 meter  
Brandweerkazerne   Gouden Koetslaan 97   3.1 / 50 meter  
Gasunie, gasontvangststation   Europaweg 44   specifiek bestemd, veiligheidszone 25 meter  

De volgende milieuhinderzones rond bestaande bedrijfsactiviteiten en hinderveroorzakende activiteiten in en in de omgeving van het plangebied stellen randvoorwaarden aan planvorming.

Rond de RWZI ligt een milieuhinderzone voor geur. Deze bedrijfsactiviteit is de afgelopen jaren niet veranderd. Er zijn geen klachten bekend. De aan te houden afstand tot een rustige woonwijk blijft ongewijzigd te weten 50 meter.

Kringloopstation De Stits. Dit bedrijf verwerkt afval. De provincie Utrecht is bevoegd gezag voor de omgevingsvergunning. Het bedrijf is ingepast in de plannen die de afgelopen jaren zijn gerealiseerd.:

Europaweg 2: fruitopslag/-koelbedrijf Handelmaatschappij Jan Oskam en Zn. Bedrijfsbebouwing met koelcellen. Geluid is de belangrijkste hinderaspect vanwege laden en lossen en het gebruik van heftrucks. Het bedrijf valt in categorie 3.1. In de nabijheid van het bedrijf worden met dit plan geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk gemaakt.

Brandweerkazerne Vleuterweide Gouden Koetslaan 97

milieuzonering 3.1 aan te houden afstand 50 meter.

Het gasontvangststation is een station waar de overdracht van gas van een hogedruk aardgasleiding naar het locale net plaats vindt. Volgens het besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer (BARIM) gelden veiligheidsafstanden tot kwetsbare en beperkt kwetsbare objecten.

Het gasontvangstation is apart bestemd en op de verbeelding is een veiligheidszone opgenomen rond het station. Die veiligheidszone is 25 meter, gerekend vanaf het hekwerk. In de planregels zijn de afstandsnormen van het Barim opgenomen en geborgd.

Voor het overig plangebied is de categorisering volgens functiemenging (A,B1, B2, C) van toepassing

Conclusie

Met hierboven aangegeven samengaan van niet gevoelige functies en gevoelige bestemmingen wordt er een goed woon- en leefklimaat gegarandeerd.