Plan: | Uitbreiding Sportpark Leidsche Rijn Park Zuid |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0344.BPUITSPORTLEIDPARK-0601 |
Specifiek voor de stad Utrecht is een Structuurvisie vastgesteld. Hierin zijn de drie kernkwaliteiten van de stad uitgewerkt in de drie perspectieven: De Markt, Het Podium en De Binnentuin. Het bestemmingsplangebied behoort tot het ontwikkelingsperspectief 'Het Podium'. Het Ontwikkelingsperspectie het Podium richt zich op de stad als ontmoetingsplek voor kunst, cultuur, onderwijs, voorzieningen en recreatie.
Het Leidsche Rijn Park is volgens deze visie één van de grote Podia van de stad Utrecht. Een podium levert een publiek aanbod voor mensen uit de stad, maar ook voor mensen uit andere steden en dorpen. Bij de vier grote podia gaat het om echte iconen voor de stad, die medebepalend zijn voor de identiteit van de stad. Andere iconen zijn de historische binnenstad, het stationsgebied en Leidsche Rijn Centrum.
In de planbeschrijving wordt aangegeven hoe met deze positie in de groene structuur wordt omgegaan.
Voor het westelijk deel van het stadsgewest Utrecht is een Masterplan opgesteld, waarmee aan de ontwikkeling van Leidsche Rijn richting is gegeven. Het Masterplan is erop gericht Leidsche Rijn te ontwikkelen tot een stedelijk gebied met het doel een bijdrage te leveren aan de oplossing van de grote woningnood in de regio Utrecht Bij het opstellen van het Masterplan Leidsche Rijn is als leidraad voor het hele plangebied gekozen voor drie sturende begrippen; compactheid, duurzaamheid en identiteit.
Het programma voor Leidsche Rijn omvat 30.000 woningen, 30.000 arbeidsplaatsen in kantoren en bedrijven en 289 ha voor voorzieningen, zoals winkels, scholen, gezondheidscentra, buurthuizen, sportvoorzieningen en openbare groenvoorzieningen.
Sinds de vaststelling van het Masterplan is een aantal keer een actualisatie gemaakt, waarvan de Actualisatie Ontwikkelingsvisie Leidsche Rijn 2003 de meest recente is voor het gehele gebied. Hierin is sterk voortgeborduurd op het oorspronkelijke gedachtegoed uit het Masterplan. Voor belangrijke plandelen zijn inmiddels, binnen de kaders van de Ontwikkelingsvisie, afzonderlijke Stedenbouwkundige Programma's van Eisen (SPvE's) en Stedenbouwkundige Plannen (SP's) vastgesteld.
Voor dit gebied is dit het "Programma van Eisen Leidsche Rijn Park" (2004) waarop het Bestemmingsplan Leidsche Rijn Park (2006) is gebaseerd. Daarin wordt gezegd dat het de sportparken een stadsbrede functie zullen vervullen.
De welstandnota geeft richtlijnen voor het toetsen van bouwaanvragen aan welstand in aanvulling op het bestemmingsplan. In de welstandsnota Utrecht wordt een onderscheid gemaakt in een drietal beleidsniveaus met een verschillende vrijheid in de omgang met de bestaande stedenbouwkundige structuur en architectuur. Op de Beleidskaart van de welstandsnota heeft het plangebied de aanduiding 'respect' meegekregen. Essentiële eigenschappen van de aanwezige bebouwings- en omgevingskarakteristiek worden gerespecteerd.
Dit betekent:
- samenhang en structuur van het stedelijke (en landelijke) beeld staat voorop;
- respect voor het kenmerkende bebouwingsbeeld met zijn architectonische verschijningsvorm;
- nieuwe interpretaties, veranderingen en transformaties zijn mogelijk.
In paragraaf 3.2.3 wordt aangegeven hoe in dit bouwplan wordt omgegaan met deze uitgangspunten.
In de Parkeernota ( 'Parkeren, een kwestie van kiezen',2003 en herijking, 2008) worden de kaders van het parkeernormenbeleid van de stad neergelegd. De parkeernormen gelden als voorwaarde voor het verstrekken van een bouwvergunning en geven aan hoeveel parkeerplaatsen gebouwd moeten worden als een gebouw wordt gebouwd, uitgebreid of verbouwd voor een andere functie.
Het uitgangspunt is dat, rekening houdend met de kenmerken van de locatie en functie, het parkeren op eigen terrein opgelost dient te worden, bij voorkeur ondergronds. De parkeernormen hebben een bandbreedte, om optimale flexibiliteit en maatwerk te bieden bij de realisatie van bouwplannen. In de planbeschrijving wordt aangegeven hoe is omgegaan met deze uitgangspunten.
Het Groenstructuurplan Utrecht dient voor het behoud en de ontwikkeling van de kwaliteiten van het stedelijk groen als onderdeel van een kwalitatief hoogstaand woon- en vestigingsklimaat dat de gemeente Utrecht wil zijn.
Het geeft in hoofdlijnen de gebruiksfunctie, de bestemming, de beeldende rol, de ecologische betekenis en het onderhoudskarakter van de groenvoorzieningen in de stad aan. Dit kunnen bestaande voorzieningen zijn of voorzieningen die nog ontwikkeld gaan worden. Het streven is voldoende stedelijk groen in alle wijken en verbindingen met grote recreatiegebieden rondom de bebouwde kom. Er is een overzicht opgenomen van de onderdelen die voor 2030 moeten worden aangepakt om het streefbeeld te realiseren. De gemeente wil met name het groen in de wijken versterken en de groene recreatieve verbindingen verbeteren. Het Leidsche Rijn Park, als groot binnenstedelijk groengebied, wordt aangegeven als een van de belangrijke en kansrijke onderdelen voor ontwikkeling van de groenstructuur. En vormt, naast groen in wijken en de grote groengebieden buiten de bebouwde kom, één van de drie prioriteiten in de ontwikkeling van de groenstructuur tot 2030.
Eén van de belangrijkste doelen van het Utrechtse bomenbeleid is een samenhangende bomenstructuur voor de stad te verbeteren en te ontwikkelen, gebaseerd op cultuurhistorische, ruimtelijke en ecologische uitgangspunten en milieu. Voor 2030 zet de gemeente in op het behoud en de ontwikkeling van de bomenstructuur. Dit zal gebeuren door twee beleidsdoelstellingen:
In dit plangebied bevindt zich, volgens de bomenstructuurkaart van Utrecht, geen van de te behouden boomstructuren.
Sinds 1 januari 2007 kennen alle gemeentelijke ruimtelijke plannen in de stad een bomenparagraaf. De bomenparagraaf biedt vanaf het begin en in alle fasen van een planproces de mogelijkheid een belangenafweging te maken over de gevolgen van een ruimtelijk plan voor bomen (zie hiervoor paragraaf 3.3.8).
De missie van het beleidsplan sport 2007-2010 luidt: "Utrecht is een dynamische sportstad waar iedereen meedoet op zijn of haar niveau". Om het sportklimaat verder te zijn tien ambities vastgesteld. Van toepassing op dit plangebied zijn:
Utrecht staat garant voor een eigentijds en kwalitatief goed basispakket aan voorzieningen: laagdrempelige (top)sportaccommodaties en sportief ingerichte openbare ruimte in alle wijken. Daarnaast is een brede en blijvende betrokkenheid van maatschappelijke partners binnen de sport zelf, het onderwijs, het wijkwelzijnswerk en de zorg, het bedrijfsleven en uiteindelijk ook van iedere Utrechter, een belangrijke voorwaarde om het sportklimaat verder te versterken. Als regisseur zet de gemeente daarom in op intensivering van de samenwerking met de partners.