direct naar inhoud van 2.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Trambaan Graadt van Roggeweg - Croeselaan, Dichterswijk
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPTRAMGRAADTCROES-0601

2.4 Gemeentelijk beleid

Structuurvisie Utrecht 2015-2030 (2004)
Voor de stad Utrecht is op 1 juli 2004 de Structuurvisie Utrecht 2015-2030 vastgesteld. In de structuurvisie zijn de gewenste toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen van de stad Utrecht beschreven. Daarbij wordt uitgegaan van drie kernkwaliteiten van de stad, die in de structuurvisie zijn uitgewerkt in drie perspectieven: De Markt, Het Podium en De Binnentuinen.

Conform het ontwikkelingsbeeld 2015 uit de Structuurvisie behoort het plangebied tot de categorie 'Centrum stedelijk milieu'. De infrastructurele ontsluiting vindt plaats via hoogwaardig openbaar vervoer, waarbij het van belang is dat er een knoopfunctie ontstaat met goede overstapmogelijkheden op andere vervoerswijzen.

Gemeentelijk Verkeer- en Vervoersplan (GVVP)
Het verkeers- en vervoerbeleid voor de gemeente Utrecht voor de periode 2005-2020 is vastgelegd in het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoerplan (GVVP). Om een goede balans tussen bereikbaarheid, veiligheid en leefmilieu te realiseren wordt in het GVVP gekozen voor selectieve bereikbaarheid. De economisch belangrijke gebieden, de kerngebieden, worden via een aantal verkeersassen goed bereikbaar gemaakt. In de overige gebieden (de verblijfsgebieden) en rond de overige verkeersassen krijgen veiligheid en leefmilieu prioriteit. Ook wordt de mobiliteit buiten piek- en spitsuren gefaciliteerd, maar tijdens piek- en spitsuren moet met name de groei van de automobiliteit worden afgevlakt. Dit gebeurt door het openbaar vervoer en fietsvoorzieningen te verbeteren en door met verkeers- en mobiliteitsmanagement de mobiliteitsvraag zo goed mogelijk over het totale verkeerssysteem te verdelen.

Structuurplan Stationsgebied
Het Structuurplan Stationsgebied Utrecht is er op gericht om het Stationsgebied te ontwikkelen tot een hoogwaardig, multimodaal vervoersknooppunt in combinatie met een toplocatie voor wonen, werken en voorzieningen. Utrecht is als stad in het hart van Nederland een brandpunt van activiteiten, van kennis en cultuur, van werken en wonen, van inspanning en ontspanning. De gemeente werkt samen met het Rijk, provincie, regio en marktpartijen aan het versterken van de stad. Niet alleen uitbreiding, maar ook vernieuwing en intensivering van het stedelijke ruimtegebruik.

De kern van de plannen voor het Utrechtse Stationsgebied is om zoveel mogelijk functies rond het centraal station te vestigen. Daardoor zullen winkelend publiek, jaarbeursbezoekers, forenzen en andere doelgroepen meer geneigd zijn om gebruik te maken van het openbaar vervoer. Het versterken van de stedelijke concentratie versterkt zowel de stad als haar omgeving.

In het structuurplan is de bestaande SUNIJ–lijn (tram) over het Jaarbeursplein geprojecteerd. De bouwprojecten aan de oostzijde van het station en de opheffing van de tramhaltes vloeien voort uit de ambities zoals die zijn verwoord in het Structuurplan Stationsgebied Utrecht. Voor het op een zo optimaal mogelijke manier blijven functioneren van de bestaande tramlijn is het verleggen van een deel van het tracé noodzakelijk. Het plangebied van dit bestemmingsplan beperkt zich daarbij tot het tramtracé tussen de bestaande trambaan Graadt van Roggenweg en het Jaarbeursplein waar de tijdelijke eindhalte gesitueerd zal worden. De aanleg van de tijdelijke tramhalte betekent het verleggen van het tramtracé van de het Jaarbeursplein naar de verlengde Graadt van Roggenweg.