direct naar inhoud van 6.1 Economische uitvoerbaarheid
Plan: Terwijde
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPTERWIJDE-0601

6.1 Economische uitvoerbaarheid

Financiële uitvoerbaarheid

Dit bestemmingsplan heeft betrekking op de actualisatie van diverse uitwerkingsplannen en stedenbouwkundige plannen, zoals genoemd in paragraaf 1.3, in deelgebied Terwijde, Leidsche Rijn. Deze plannen zijn gebruikt als RO-uitwerking voor binnenplanse anticipatie op het globale Bestemmingsplan Leidsche Rijn 1999. Veel bouwplannen zijn al gerealiseerd, of er is inmiddels een omgevingsvergunning verstrekt.

In dit bestemmingsplan worden grotendeels de huidige bestemmingen geconserveerd. Daarnaast is er nog sprake van enkele nieuwe ontwikkelingen. De kosten en opbrengsten van deze nieuwe ontwikkelingen passen binnen de kaders van de grondexploitatie Leidsche Rijn. Daarmee is de financiële uitvoerbaarheid verzekerd.

 

Economische uitvoerbaarheid

Voor veel bestemmingen in dit bestemmingsplan geldt dat ze al gerealiseerd zijn, danwel dat er reeds omgevingsvergunningen zijn verstrekt. Met betrekking tot de nieuwe ontwikkelingen heeft de gemeente veelal overeenkomsten gesloten met marktpartijen, of in ieder geval de planvorming opgestart. Het valt dus te verwachten dat de bestemmingen binnen de planperiode gerealiseerd zullen worden. De economische uitvoerbaarheid is daarmee voldoende verzekerd.

Kostenverhaal

Daar waar de bestemmingen reeds zijn gerealiseerd is geen sprake meer van kostenverhaal, aangezien er geen nieuwe bouwplannen (conform art. 6.2.1. Bro) mogelijk gemaakt worden. Bij de nieuwe ontwikkelingen worden wel bouwplannen mogelijk gemaakt. Hier is het kostenverhaal verzekerd via de gemeentelijke gronduitgifte, omdat in alle gevallen van nieuwe ontwikkeling de gemeente de grondeigenaar is. Er wordt bij het bestemmingsplan dus geen exploitatieplan vastgesteld.

 

Planschade

In het bestemmingsplan worden enkele nieuwe ontwikkelingen mogelijk gemaakt. In het voorgaande bestemmingsplan (Leidsche Rijn Utrecht 1999) zijn deze bestemmingen deels ook al toegestaan. Deze kunnen, weliswaar eerst na vaststelling van een uitwerkingsplan of een daar mee te vergelijken document, daadwerkelijk gerealiseerd worden. De globale bestemming "Gemengde doeleinden uit te werken" uit het bestemmingsplan Leidsche Rijn 1999 is in dit bestemmingsplan gedetailleerder uitgewerkt. Dat leidt niet tot planschade.

Voor een deel van het plangebied geldt dat de bestemming 'Bedrijven' wordt omgezet in wonen/gemengde doeleinden. De redenen hiervan zijn:

  • de Gemeente Utrecht eigenaar is van al deze gronden
  • omwonenden al eerder op de hoogte zijn gesteld van de omzetting voorafgaand aan de vaststelling van het Stedenbouwkundig Plan Terwijde Zuidoost
  • deze bestemmingswijziging leidt eerder tot waardestijging van aanliggende percelen

Er wordt derhalve vanuit gegaan dat deze bestemmingswijziging niet tot planschade leidt.