direct naar inhoud van 5.12 Duurzaamheid
Plan: Terwijde
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPTERWIJDE-0601

5.12 Duurzaamheid

De gemeente Utrecht heeft de ambitie om in 2030 als gebied CO2-neutraal te zijn, zoals vastgelegd in het Milieubeleidsplan en in het programma “Utrechtse Energie”. Dit betekent dat elke nieuwe ontwikkeling waar mogelijk een stevige bijdrage moet leveren om het fossiele energieverbruik terug te dringen. Utrecht wil deze vergaande ambitie bereiken door:

  • a. de energievraag te beperken,
  • b. duurzame energie toe te passen,
  • c. de alsnog noodzakelijke fossiele brandstoffen zo efficiënt mogelijk in te zetten en de daarmee gepaard gaande CO2-uitstoot te compenseren.

Met behulp van een duurzaamheidsvisie of - plan dient voor elk nieuwbouw- of renovatieproject inzichtelijk te worden gemaakt op welke wijze aan deze ambitie wordt bijgedragen. Binnen duurzame ontwikkeling krijgt energie extra aandacht. Bij de duurzaamheidsvisie hoort daarom een onderzoek naar opties voor een toekomstbestendige energievoorziening zodat er voor het totale plangebied keuzes gemaakt worden voor de gewenste energievoorziening.

Naast energie gaat duurzaam bouwen ook over materiaalgebruik, binnenmilieu, waterbesparing, gebruikskwaliteit. Hierover heeft de gemeente een aantal minimumeisen vastgesteld, zoals omschreven in de prestatie-afspraken met corporaties. Daarboven worden ontwikkelende partijen uitgedaagd om extra kwaliteit te leveren.

Plansituatie

Terwijde is aangesloten op stadsverwarming. Aansluiting hierop is vanuit milieu-effect (vermindering uitstoot broeikasgassen) positief. De ecologische zone aan de Rijnkennemerlaan geeft een extra gebruikskwaliteit aan de omliggende woningen. Het groen rondom de woningen in de wijk met de zijstraten rond de Walter Kochlaan is ecologisch ingericht. Dit biedt een bijdrage aan de biodiversiteit van de omliggende wijk. Het vele water in Terwijde is een onderdeel van het gesloten watersysteem in Leidsche Rijn en heeft door de eigen zuivering een hoge kwaliteit.

Via een duurzaamheidsparagraaf dient voor de ontwikkellocaties inzichtelijk gemaakt te worden of er daarnaast specifieke kansen zijn voor extra energiebesparingen. Ontwikkelingen binnen de kaders van dit bestemmingsplan zullen getoetst worden aan het beleid van de gemeente voor klimaat en duurzaamheid. In ieder geval zal voldaan moeten worden aan de wettelijke EPC uit het Bouwbesluit.