direct naar inhoud van 2.2 Nationaal beleid
Plan: Tennisbanen Iduna, Voorveldsepolder
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPTENNISINDUNAVOOR-0601

2.2 Nationaal beleid

2.2.1 Nota Ruimte (2006)

De belangrijkste voorwaarden uit het rijksbeleid voor dit plangebied worden genoemd in de Nota Ruimte. De Nota Ruimte is in januari 2006 door de Eerste Kamer aangenomen. Inhoudelijk heeft de nota het adagium: decentraal wat decentraal kan, centraal wat centraal moet. Hoofddoel van het nationaal ruimtelijk beleid is ruimte te scheppen voor de verschillende ruimtevragende functies op het beperkte oppervlak dat in Nederland ter beschikking is.

Voor groen signaleert de Nota Ruimte dat de ontwikkeling van recreatievoorzieningen de afgelopen decennia is achtergebleven bij de verstedelijking. Het is dan ook van belang om voldoende ruimte te reserveren voor groengebieden en andere recreatiemogelijkheden en te streven naar een balans tussen rood en groen. De beschikbaarheid daarvan moet in balans zijn met de ontwikkeling van het bebouwde gebied. Het gaat daarbij ook om verbetering van de bereikbaarheid en toegankelijkheid van recreatie en groene ruimte, zowel door belemmeringen weg te nemen als door het wandel, fiets- en waterrecreatie netwerk te vergroten.

Relatie met het plangebied
De in dit bestemmingsplan beoogde uitbreiding van het tennispark past in het nationaal beleid om voldoende ruimte te bieden voor groengebieden en andere recreatiemogelijkheden.

2.2.2 Nota Belvede`re (1999) en Nieuwe Hollandse Waterlinie

In de nota Belvede`re wordt de gemeenschappelijke intentie uitgesproken om bij ruimtelijke ontwikkelingen rekening te houden met de cultuurhistorische aspecten. Specifieke gebieden zoals de Nieuwe Hollandse Waterlinie zijn als waardevol aangemerkt. Centrale doelstelling van de nota Belvede`re is: de cultuurhistorische identiteit sterker richtinggevend maken voor de inrichting van de ruimte.

Het rijk lanceerde de Nieuwe Hollandse Waterlinie in 1999 als Nationaal Project van het Belvederebeleid; als een voorbeeldproject van de wijze waarop cultuurhistorie kan doorwerken in de ruimtelijke inrichting. In 2004 is in het Panorama Krayenhoff, Linieperspectief de ruimtelijke visie voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie geformuleerd. In Panorama Krayenhoff wordt geconcludeerd dat de orde die de Linie voorheen aan het landschap gaf in Utrecht dermate is verbrokkeld dat alleen op objectniveau maatregelen kunnen worden genomen om de betekenis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in het gebied weer te versterken. De gemeente ondersteunt het door het Rijk en Provincie vastgestelde beleid ten aanzien van het behoud en de ontwikkeling van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Relatie met het plangebied
Het plangebied ligt binnen het Nieuwe Hollandse Waterlinie gebied, maar bevat geen object waar maatregelen voor kunnen dan wel moeten worden genomen.