direct naar inhoud van 5.5 Bodemkwaliteit
Plan: Hoek Sint Jacobsstraat-Lange Viestraat, Binnenstad
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPSTJACOBLANGEVIE-0601

5.5 Bodemkwaliteit

Kader 
Aan de basis van het gemeentelijk bodembeleid ligt bescherming van de kwaliteit van de bodem en het grondwater én het voorkomen van risico's voor de gezondheid van mens en dier. Het bodembeleid sluit hiervoor aan op onderstaande algemene uitgangspunten uit de Wet bodembescherming:

  • a. Bodembescherming
    Nieuwe bodemverontreiniging moet worden voorkomen en als er toch bodemverontreiniging ontstaat, moet de bodem direct worden gesaneerd. Een geval van bodemverontreiniging waarbij de verontreiniging geheel of grotendeels ná 1987 is ontstaan, is een "nieuw geval". Deze zorgplicht houdt in dat nieuwe gevallen van bodemverontreiniging zoveel mogelijk ongedaan moeten worden gemaakt.
  • b. Bodemsanering
    Gevallen van ernstige bodemverontreiniging moeten binnen een bepaalde termijn worden gesaneerd als er sprake is van humane of milieuhygiënische risico's, of risico's voor verspreiding van de verontreiniging via het grondwater. De sanering wordt functiegericht en kosteneffectief uitgevoerd. Nieuwbouw op of graafwerkzaamheden in een geval van ernstige bodemverontreiniging zijn ongeacht de risico's niet toegestaan zonder saneringsmaatregelen.
  • c. Bodembeheer
    Hergebruik van (schone of licht verontreinigde) grond kan bij onverdachte terreinen plaatsvinden op basis van de bodemkwaliteitskaart en het bodembeheerplan.

Bij een aanvraag om omgevingsvergunning moet een bodemonderzoek conform de NEN 5740 worden verricht. Op basis van dit onderzoek wordt beoordeeld of de locatie geschikt is voor de geplande functie of dat er nog een nader onderzoek en/of een bodemsanering noodzakelijk is om de locatie geschikt te maken. Als er voor de bouwwerkzaamheden een grondwateronttrekking nodig is, moet rekening gehouden worden met nabij gelegen grondwaterverontreinigingen.

Plansituatie
In het kader van aankoop is op de locatie La Vie een verkennend bodemonderzoek uitgevoerd (Tauw, 18 november 2011, projectnummer 4820961, kenmerk R001-4820961MBQ-cri-V01-NL). Dit onderzoek is uitgevoerd ter plaatse van het laad- en losterrein van de Bijenkorf in La Vie aan de Sint Jacobsstraat te Utrecht. In de bovenste halve meter zijn geen verontreinigingen aangetoond, ook is er geen asbest aanwezig. In de grond is tussen 0,5 en 3 m-mv een lichte verontreiniging met cobalt aangetroffen. In het grondwater zijn lichte verontreinigingen met barium, molybdeen, tolueen en xylenen aangetroffen. Er is geen sprake van een (ernstig) verontreinigde stedelijke ophooglaag.

Voor een grootschalig gebied rond de binnenstad is sprake van omvangrijke diepere grondwaterverontreinigingen met vluchtige organische chloorkoolwaterstoffen (VOCl). Om deze verontreinigingen te kunnen aanpakken en beheren, om de omgeving te beschermen en om de ondergrond te kunnen benutten zijn een beleidsregel en een saneringsplan (Biowasmachine) opgesteld, met een gebiedsgerichte aanpak. Het plangebied ligt binnen dit gebied. Dit betekent dat bij activiteiten die ingrijpen in de ondergrond zoals bouwputbemaling en WKO-systemen (bodemenergie) geen rekening gehouden hoeft te worden met de verplaatsing van VOCl verontreinigingen. Hier moet wel een melding van gedaan worden bij de gemeente Utrecht, die beoordeelt of de activiteiten binnen de randvoorwaarden van de gebiedsgerichte aanpak uitvoerbaar zijn.

Conclusie
De bodemkwaliteit is geschikt voor deze toekomstige uitbreiding ten behoeve van de inpandige laad- en losruimte alsmede de winkel- en kantooruimte. De bodemkwaliteit is onderzocht tot een diepte van 3 m-mv. Het bovenvermelde bodemonderzoek kan worden gebruikt voor de nieuwbouwwerkzaamheden en de omgevingsvergunning. Indien er voor de bouw diepere grondwerkzaamheden plaatsvinden dan 3m-mv is aanvullend onderzoek nodig om een indicatie te krijgen van de bodemkwaliteit op deze diepte.