direct naar inhoud van 2.5 Lokaal beleid
Plan: Stadskantoor en OV-terminal
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPSTADSKANTOVTERM-0601

2.5 Lokaal beleid

2.5.1 Masterplan Stationsgebied (2003)

Het Masterplan Stationsgebied biedt het kader voor de ontwikkelingen in het stationsgebied voor een periode tot circa 2020. Het masterplan is een vertaling van Visie A 'Stadshart verruimd' waarvoor een meerderheid van de Utrechtse kiezers in een raadplegend referendum in 2002 heeft gekozen.

De doelstelling is een sterk logistiek knooppunt, hoogwaardige openbare ruimte, architectuur van hoge kwaliteit en intensief ruimtegebruik te ontwikkelen die hun bijdrage leveren aan het nieuwe centrum van Utrecht, dat bewoners, reizigers, winkelend publiek en werkenden beleven als prettig, schoon en veilig.

2.5.2 Structuurplan Stationsgebied (2006)

Het structuurplan Stationsgebied is de juridische vertaalslag van het Masterplan voor het Stationsgebied uit 2003, inclusief de bijbehorende actualisatie uit 2004. De aanpak van het stationsgebied is gericht op de ontwikkeling van een hoogwaardig, multimodaal openbaar vervoersknooppunt in combinatie met een toplocatie voor werken, wonen en voorzieningen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0344.BPSTADSKANTOVTERM-0601_0003.png"

Afbeelding 2.1: Plankaart Structuurplan

afbeelding "i_NL.IMRO.0344.BPSTADSKANTOVTERM-0601_0004.png"
Afbeelding 2.2: Schalenkaart Structuurplan

Stadskantoor
De locatie is op de schalenkaart die deel uitmaakt van de Structuurplan Stationsgebied (figuur 2.2) aangemerkt als 'extra large'. Dat wil zeggen een basishoogte van 45 meter, soms tot 90 meter. Er wordt uitgegaan van veel gebruikers per kavel, atria en overdekte buitenruimte en een grote diversiteit in functie. Het gebied dat als 'extra large' is aangemerkt bevindt zich rondom het huidige Jaarbeursplein. Het stadskantoor is passend binnen het schaalniveau 'extra large'. In paragraaf wordt nader ingegaan op de onderbouwing van de locatiekeuze van het Stadskantoor. Het verbindend volume tussen de twee torens van het stadskantoor is niet in overeenstemming met de plankaart uit het structuurplan. Op dit verschil met de structuurplankaart wordt in paragraaf Stedenbouwkundige opzet () nader ingegaan.

OV-terminal
Op afbeelding 2.1 is aangegeven hoe het bouwblok van het OV-terminal in het grotere geheel past. In het projectgebied is de OV-terminal opgenomen als bouwvlek, ten opzichte van die bouwvlek schuift de bouwmassa van de OV-terminal enigszins op in westelijke richting. De totale bouwmassa blijft echter even groot, zodat deze afwijking ten opzichte van het structuurplan alleszins aanvaardbaar is.

De OV-terminal is op de schalenkaart die deel uitmaakt van de Structuurplan Stationsgebied (afbeelding 2.2) aangemerkt als 'large'. Dat wil zeggen dat de basishoogte in principe 45 meter is, soms tot 90 meter. De hoogte van circa 30 meter +NAP voor de OV-terminal is weliswaar lager dan de basishoogte maar gelet op de unieke functie en vorm van de OV-terminal passend binnen de schalenkaart van het structuurplan. Slechts het fietsgebouw aan de oostzijde wijkt af van het structuurplan voor wat betreft de toegangen en stijgpunten.