direct naar inhoud van 2.1 Huidige situatie
Plan: Schipbeekstraat 6, Rivierenwijk
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPSCHIPBEEKSTRAAT6-0601

2.1 Huidige situatie

Het bestemmingsplan legt de bestaande situatie vast. Dit hoofdstuk geeft inzicht in de huidige situatie in het plangebied.

2.1.1 Stedenbouwkundige opzet Rivierenwijk

De stedenbouwkundige opzet van Rivierenwijk is voor dit kleinschalige plangebied van belang.

De wijk heeft duidelijke begrenzingen en ruimtelijke dragers in de vorm van een hoofdweg, de Balijelaan/ Vondellaan en twee kanalen, het Merwedekanaal en Vaartsche Rijn. Het plan wordt door de Rijnlaan doorkliefd. Aan de westkant van de Rijnlaan is de opzet van de buurten meer planmatig. De huizen zijn dan ook vrij uniform per blok, met geringe hoogteverschillen. Vooral ten noorden van de Socrateslaan is dit het geval. Aan de oostkant van de Rijnlaan heeft de bebouwing een meer gevarieerd karakter, vooral het gedeelte ten noorden van de Waalstraat. Het is hier een verzameling van oudere bebouwing, van voor de planmatige uitbreidingen, hedendaagse architectuur, jaren '80 woningen en uitbreidingen uit de jaren ‘70. Aan deze zijde herbergt de Jutfaseweg ook de meeste functies. In het noorden van het plangebied, tegen de Vondellaan, ligt het Vondelparc. Dit is een nieuwe inbreidingslocatie tegen het voormalige gebouw van de Hogeschool van Utrecht aan. Het project behelst een verzameling van eengezinswoningen en appartementen. Bijzonder is de parkachtige setting, het verdiept en uit het zicht parkeren en hergebruik van de bestaande bebouwing. De bebouwing vormt een stedenbouwkundig geheel. Tegen het Vondelparc aan ligt een aantal nieuwe meerlaagse gebouwen. Hierin zijn het Grafisch Lyceum Utrecht, de Open Universiteit Nederland Studiecentrum Utrecht en een aantal andere opleidingen gevestigd. Binnenin het plangebied zijn de profielen van de straten smal. De woningen zijn dicht bijeen gebouwd en bestaan grotendeels uit twee lagen met een kap. Hier overheerst de woonfunctie. Er zijn nagenoeg geen bomen aanwezig. Alleen op een aantal plaatsen, waar in de dwarsstraten van profielverbredingen sprake is, staan enkele grote bomen. Ruimtelijke kenmerken zijn onder andere het gesloten bouwblok, nauwe straatprofielen en weinig openbaar groen. De sterke punten van de Rivierenwijk zijn de overzichtelijkheid, speelgelegenheid, ruime dimensionering van de hoofdwegen en de heldere structuur. Tevens staat in het gebied een aantal monumenten. Dit kan als sterk punt worden aangemerkt. Minder sterke kenmerken zijn de rommeligheid van de zuidpunt, de onsamenhangendheid in de bebouwing van het noordelijk deel en het groen dat grotendeels aan de randen gesitueerd is.

Rivierenwijk is een wijk met betrekkelijk weinig dynamiek. Een groot deel van de wijk is corporatiebezit. Vanaf de jaren 80 is een groot deel van de wijk vernieuwd, waardoor er weinig woningen zijn die niet voldoen aan de huidige woonwensen. Voor deze woningen, vaak twee lagen met kap, zijn de standaard uitbreidingsmogelijkheden voldoende (dakkapel aan de achterzijde of uitbouw op de begane grond aan de achterzijde).

De bebouwing van drie lagen in Rivierenwijk bestaat over het algemeen uit appartementenbouw. Individuele uitbreidingen zijn in dat geval niet aan de orde. Als het individuele panden betreft, zijn deze woningen van een behoorlijke grootte en biedt de in het bestemmingsplan opgenomen erfbebouwingsregeling voldoende uitbreidingsmogelijkheid.

Bebouwing boven de drie lagen komt in Rivierenwijk relatief weinig voor en is over het algemeen appartementenbouw. Hier is individuele uitbreiding niet aan de orde. Projectgewijze aanpak wordt niet via dit bestemmingsplan geregeld.

Straten waar woningen in één laag met kap zijn gerealiseerd zijn daar door de hele wijk ook op gedimensioneerd. Verhoging met extra lagen of andere kapvormen zijn niet wenselijk om cultuurhistorische redenen, uit het belang van de volkshuisvesting of vanwege het wegprofiel.

2.1.2 Stedenbouwkundige situatie in onderhavig plangebied

Gelet op de ruimtelijke structuur van het onderhavige gedeelte van Rivierenwijk is het om stedenbouwkundige redenen ongewenst dit eenlaagse gebouw uit te breiden met een extra bouwlaag. De bouwlaag kan worden afgedekt met een kap. In de huidige situatie is de kap reeds gerealiseerd. Het gebouw dient ondergeschikt te blijven aan de omgeving. In de verbeelding en de regels wordt daarom dan ook geen mogelijkheid geboden om op deze wijze bij recht de woning te vergroten. Alleen de standaard uitbreidingsmogelijkheden kunnen worden gebruikt (dakkapel aan de achterzijde of uitbouw op de begane grond aan de achterzijde). Er is evenwel aanleiding om in dit bestemmingsplan te voorzien in een afwijkingsmogelijkheid om de bestaande kapvorm te wijzigen, gelet op de beperkte uitbreidingsmogelijkheid via de erfbebouwingsregeling en de aparte ligging van het pand. Een afwijkingsverzoek tot wijziging van de kapvorm moet wel voldoen aan strikte voorwaarden van stedenbouwkundige aard. Op die wijze is het mogelijk om in overleg met de gemeente tot een gewijzigde kapconstructie te komen.

2.1.3 Archeologie

In het bestemmingsplan voor de gehele Rivierenwijk is een strook van 50 meter aan weerszijden van de Vaartsche Rijn aangegeven als archeologisch waardevol gebied, vanwege de oude industriële geschiedenis van de directe omgeving van de Vaartsche Rijn. Het onderhavige plangebied ligt niet in deze strook. Op de archeologische waardenkaart, behorende bij de Verordening op de archeologische monumentenzorg is het plangebied aangeduid als gebied van archeologische verwachting. Voor te verstoren oppervlaktes tot 1.000 m² is geen vergunning op grond van die verordening nodig. Het plangebied heeft een omvang van 73 m², zodat een beschermende regeling voor dit plangebied dan ook niet nodig is.