direct naar inhoud van 6.2 Maatschappelijke uitvoerbaarheid
Plan: Park Voorn 5
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPPARKVOORN5-0601

6.2 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

In dit hoofdstuk wordt beschreven op welke wijze burgers en belanghebbenden bij het plan zijn betrokken en hoe zij hierop hebben kunnen reageren.

6.2.1 Overleg ex artikel 3.1.1 Besluit ruimtelijke ordening

Provincie en Inspectie Vrom hebben aangegeven dat het voeren van vooroverleg in dit geval niet nodig is, aangezien er respectievelijk geen provinciale of landelijke belangen in het geding zijn. De HDSR kan met het bouwplan instemmen (zie paragraaf 5.7).

6.2.2 Inspraakresultaten

Van formele inspraak op een voorontwerpbestemmingsplan is afgezien. Het plangebied is geheel op particulier grondgebied gelegen en betreft uitsluitend een wijziging van de reeds bestaande woonbestemming. Gezien de afstand van het plangebied tot andere woonbestemmingen ligt het in de lijn der verwachting dat het voeren van inspraak in dit traject geen toegevoegde waarde heeft. Derden genieten voldoende rechtsbescherming via de wettelijke ter inzage legging van het ontwerpbestemmingsplan.

6.2.3 Advies wijkraad

De wijkraad Leidsche Rijn heeft geadviseerd om belanghebbenden zoveel mogelijk te informeren over het wijzigen van bestemmingsplannen.
De Inspraakverordening is echter niet van toepassing op de gevallen waarin de wet zelf al een openbare voorbereidingsprocedure regelt waarmee ingezetenen en belanghebbenden betrokken worden bij de voorbereiding van beleid. Voor bestemmingsplannen is de openbare voorbereidingsprocedure afd. 3.4 Awb van toepassing. Het ontwerpbestemmingsplan zal gedurende zes weken ter inzage worden gelegd. In deze periode is het voor een ieder mogelijk om een zienswijze in te dienen. Advies vragen aan de wijkraad wordt volgens de participatienota voor de meeste bestemmingsplannen, gezien als een geƫigend participatiemiddel.

Daarnaast heeft de wijkraad kritiek geuit op de extra bebouwingsmogelijkheden die het bestemmingsplan biedt in Park Voorn. De wijkraad zag niet wat het belang voor de bewoners van Leidsche Rijn kan zijn van meer bebouwing in datgene dat als park was aangeduid.
In de plannen voor Leidsche Rijn is Park Voorn nooit onderdeel geweest van het netwerk van openbare parken, het is een gebied dat zoals reeds is aangegeven geheel op particulier grondgebied is gelegen. Het huidige bestemmingsplan dateert van 1975. In de tussentijd hebben heeft Leidsche Rijn zich sterk ontwikkeld. De wijziging van dit bestemmingsplan sluit hierbij aan. Het volume van het gebouw verhoudt zich goed tot zijn omgeving en de functie van wonen gecombineerd met werken past bij de veranderde context van het park. Ruimtelijk wordt de uitbreiding acceptabel geacht gezien het relatief kleine bestaande volume in relatie tot de perceelsgrootte en de positie aan de rand van het park.

Als laatste heeft de wijkraad aangegeven geen bezwaren te hebben tegen de herbouw van de bestaande bebouwing. In dit geval wordt enkel de bijbehorende schuur herbouwd en wordt de bestaande woning uitgebreid.