direct naar inhoud van 5.12 Duurzaam Bouwen en Energie
Plan: Papendorp
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPPAPENDORP-0601

5.12 Duurzaam Bouwen en Energie

5.12.1 Prestatie gericht duurzaam bouwen

Duurzaamheid is, naast compactheid en identiteit, een van de drie pijlers van Leidsche Rijn. In de uitwerking en realisatie van Papendorp heeft dit gestalte gekregen.

Een groot gedeelte van het bestemmingsplan is reeds gerealiseerd. Hierbij is de nodige aandacht besteed aan energiebesparing en duurzaamheid. Zo zijn bijvoorbeeld diverse kantoren voorzien van Warmte/Koudeopslag (WKO). Met name voor nog de te realiseren utiliteitsbouw is de ambitie voor duurzaam bouwen hoog. Duurzame kwaliteit kan op zeer diverse manieren worden bereikt; door extra aandacht aan energie, bijzondere maatregelen ten aanzien van wateropvang en -verbruik, extra aandacht voor de gebruikte materialen enzovoorts. De architect/ opdrachtgever kan zelf bepalen welk hoog ambitieniveau wordt bereikt. Het opstellen van een visiedocument 'duurzaam huisvesten' tijdens aanvang van de planontwikkeling is hierbij een zeer goed hulpmiddel; dit wordt daarom bij de bouwaanvraag verwacht. Met als uitgangspunt de visie en het ambitieniveau wordt dit door een palet aan maatregelen in het ontwerp verder geconcretiseerd. Van alle kantoren/bedrijfsruimten die worden ontwikkeld in Papendorp, wordt verwacht dat de ontwerpen worden doorgerekend met een prestatie-eis gericht instrument zoals GreenCalc+ of GPR gebouw. Voor een substantieel duurzaam gebouw dient de score ten minste 280 voor GreenCalc+ of 8 voor GPR gebouw te zijn.

5.12.2 Materialen

Milieuvriendelijk gericht materiaalgebruik levert een goede milieuscore. Materialen die worden gebruikt, kunnen meer of minder duurzaam zijn en/of kunnen bij productie meer of minder energie vragen. Zo is het verstandig om de hoeveelheid zand, cement en grind laag te houden, bijvoorbeeld door kanaalplaatvloeren en puingranulaat. Indien hout als materiaal wordt gebruikt, moet dit hout zijn met een FSC of keurhout duurzaam certificaat. Gezien het waterplan van Leidsche Rijn zijn de metalen zink, koper en lood bij afstromend regenwater niet toegestaan vanwege de uitloging die kan optreden.

5.12.3 Energie

In het SP van Papendorp is een EPC streefnorm vastgesteld die ruim strenger was dan de wettelijke ondergrens. Voor alle bouwplannen in dit bestemmingsplan is het streven om een EnergiePrestatie Coëfficiënt (EPC) te realiseren die 25% lager is dan de wettelijke eis voor de betreffende functie(s) van het gebouw. Samen met het gebruik van duurzame elektriciteit kan dit in de bedrijfsvoering een CO2-uitstootreductie opleveren van meer dan 50%.

In Papendorp wordt stadsverwarming aangelegd, vanuit milieuoogpunt een gunstige energielevering. Stadsverwarming kan zowel worden gebruikt voor verwarming als voor koeling (door middel van absorptietechnieken). Bij de clustering van gebouwen is het toepassen van bijzondere of soms nieuwe technieken de moeite waard. Warmte/koude voorziening door middel van Warmte/Koudeopslag (WKO) in de bodem is een aantrekkelijke, economisch verstandige en duurzame techniek die in Papendorp goed kan worden toegepast. Doordat WKO-putten elkaar kunnen beïnvloeden, is een ondergrondse 'verkaveling' nodig om warme en koude gebieden te ordenen.

Een andere techniek die kan worden toegepast, zijn zonnestroom installaties, ook wel 'PV' van Photovoltaïc genoemd, waarbij de zogenaamde zonnepanelen licht omzetten in elektriciteit.

Daarnaast dient elke gebouw natuurlijk zo te zijn ingericht en van voorzieningen en apparatuur te zijn voorzien, dat het intern energieverbruik zo laag mogelijk is.

5.12.4 Omgevingskwaliteit

Windklimaat en zon/schaduw bepalen in belangrijke mate de belevingskwaliteit van de (semi)openbare ruimte. De stedenbouwkundige opzet is bepalend voor die kwaliteit. Bij grote, hoge gebouwen of gebouwen met een bijzondere vorm dient daarom onderzoek te worden gedaan naar de windhinder en schaduwwerking. De te bereiken kwaliteit is afhankelijk van de functie van de openbare ruimte in de directe omgeving. Bij terrassen is de gevraagde kwaliteit hoger dan bij een doorgaande straat waarin alleen gelopen wordt.